Τρίτη, 25 Αυγούστου 2026

Σκληρό μήνυμα Γιώργου Πατουλη για τον Φαληρικό όρμο – Μνημονεύει Μητσοτάκη και αναρωτιέται ποιος κάνει τον …σπουδαίο (VIDEO)

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής,

αφουγκράζονται τις τελευταίες ώρες έναν υπόκωφο βρυχηθμό που έρχεται να ταράξει τα νερά της Αττικής.

Ο πρώην Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, φανερά ενοχλημένος από την τακτική ιδιοποίησης συλλογικών κόπων, σπάει τη σιωπή του και περνάει στην αντεπίθεση για το εμβληματικό έργο του Φαληρικού Όρμου. 

Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, καθώς πληροφορίες από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι ετοιμάζει μια τηλεοπτική συνέντευξη-καταπέλτη σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας,  όπου δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν και θα μιλήσει ανοιχτά, με ονόματα και διευθύνσεις, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Το φυτίλι άναψε η επίμονη προσπάθεια ορισμένων να παρουσιάσουν το γιγαντιαίο αυτό project ως ένα θαύμα που συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη, παραγράφοντας την ιστορία, τη διαδρομή και, κυρίως, τη σκληρή δουλειά ετών.

Ο Γιώργος Πατούλης, βλέποντας την αλήθεια να παραποιείται πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα,  θέτει ένα αφοπλιστικό και συνάμα καυστικό ερώτημα που αιωρείται δηλητηριωδώς πάνω από το πολιτικό σκηνικό.  “Πόσο σπουδαίος είναι τελικά κάποιος που εμφανίζεται ως «από μηχανής θεός» για να ακυρώσει τους πάντες;”

Η πολιτική, διαμηνύει με νόημα ο πρώην Περιφερειάρχης, είναι μια σκυταλοδρομία.

Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι σωτήρες που «ξεμπλοκάρουν» εκ του μηδενός έργα δεκαετιών, ούτε μεσσίες που εξαφανίζουν τις προσπάθειες των προηγούμενων διοικήσεων, των περιφερειακών συμβούλων, των υπηρεσιακών παραγόντων και των αρμόδιων Υπουργείων.

Το έργο του Φαληρικού Όρμου είναι μια προσπάθεια όλων και όχι η προσωπική παράσταση ενός και μόνο πρωταγωνιστή.

Τα γεγονότα, εξάλλου, μιλούν από μόνα τους και διαλύουν τους βολικούς μύθους.

Όπως αναφέρει “Από το αρχικό όραμα του Renzo Piano το 2008, τη δημοπράτηση της Α’ Φάσης το 2016 και την παραλαβή ενός ημιτελούς έργου κάτω του 50% το 2019, η διοίκηση Πατούλη πάλεψε μέσα στις συμπληγάδες της πανδημίας. Όχι μόνο ολοκλήρωσε την πρώτη φάση, διασφαλίζοντας 110 εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στα ταμεία της Περιφέρειας τον Μαΐο του 2023, αλλά πέτυχε το πρωτοφανές για ευρωπαϊκή περιφερειακή αρχή: να υπογραφεί τον Μάρτιο του 2023 μια γιγαντιαία χρηματοδότηση ύψους 365 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά (μαζί με τα 260 εκατομμύρια της Β’ Φάσης από το ΕΣΠΑ 21-27) και να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος μεγάλου έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Όσοι λοιπόν διακινούν τις ανακρίβειες περί «βαλτωμένου έργου» ή «απένταξης» εκτίθενται ανεπανόρθωτα”, επισημαίνει ο Γιώργος Πατουλης .

Το τραπέζι ήταν πλήρως στρωμένο, η χρηματοδότηση εξασφαλισμένη  και η μελετητική ωρίμανση ολοκληρωμένη.

Η σημερινή διοίκηση παρέλαβε τη σκυτάλη στο τέρμα της διαδρομής, κάνοντας το αυτονόητο δηλαδή  τα τεύχη δημοπράτησης για να υπογραφούν οι συμβάσεις.

Τους αξίζει το «μπράβο» για τη διεκπεραίωση, αλλά όχι η οικειοποίηση του ιδρώτα άλλων.

Σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, ο Γιώργος Πατούλης φροντίζει να διαχωρίσει την ουσία από την μικροπολιτική, εξαίροντας την προσωπική και καθοριστική συμβολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στήριξε έμπρακτα τη χρηματοδότηση και των δύο φάσεων.

Όμως,- όπως λέει-  ο πολιτικός πολιτισμός απαιτεί παραδοχή, αποδοχή και πάνω απ’ όλα αλήθεια.

Και η αλήθεια για το Φαληρικό Όρμο ετοιμάζεται να ακουστεί δυνατά, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στην πολιτική της αλαζονείας.

Αν και είναι ξεκάθαρο ποιον εννοεί , η  συνέχεια θα δοθεί με ονόματα λένε οι σχετικές πληροφορίες .

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=TsmI49NDMJs

Πηγή: anaskopisi

Τελευταίες Ειδήσεις

 Η ιστοσελίδα δεν φέρει καμμία ευθύνη για τα άρθρα, η αποκλειστική ευθύνη ανήκει σε αυτούς που τα υπογράφουν.