ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Δ/νση: Πελοπίδα 117, 12135, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τηλέφωνο: 2105728203, 2105728242
Fax: 2105728202 - Κινητό: 6977645795 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Είστε υποψήφιος Αιρετός - Βουλευτής στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο pitsounicity.gr

Τηρείτε σειρά προτεραιότητας

Τα πιό πρόσφατα

Δημιουργηθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2014 Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ
Εκτύπωση

Όπως είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία του Χαϊδαρίου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

αναπτύσσει δράσεις που έχουν σχέση με το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μία από τις σημαντικές δράσεις μας είναι η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή της τοπικής μας ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δεν είναι η ώρα για να παρουσιάσουμε τις παρεμβάσεις μας για την Ιερά Οδό, τη Λίμνη των Ρειτών (Κουμουνδούρου), τη Μονή Δαφνίου, το ΜΠΛΟΚ15 κ.λπ. Με το έγγραφό μας αυτό θέλουμε να σας μεταφέρουμε τις διαπιστώσεις μας και τις απόψεις μας για το Κτήριο Γύζη [Τέσσερις Εποχές] και την Ακτή Σκαραμαγκά, μετά τις πρόσφατες επισκέψεις και ξεναγήσεις που συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς.
ΚΤΗΡΙΟ ΓΥΖΗ (Τέσσερις Εποχές]

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. σε συνεργασία με την 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων συμμετείχε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στη «Φθινοπωρινή Βόλτα» στη Μονή Δαφνίου, Παλατάκι, Κτήριο Γύζη (Τέσσερις Εποχές). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην ισόγεια αίθουσα του Κτηρίου Γύζη, που «φιλοξενεί» το μοναδικό στο κόσμο έργο του μεγάλου ζωγράφου με τεχνοτροπία «φρέσκο», διαπιστώσαμε τόσο εμείς (για μια ακόμα φορά) όσο και οι επισκέπτες αρχαιολόγοι τις σημαντικές φθορές που έχουν υποστεί η τοιχογραφία «Τέσσερις Εποχές».

Γνωρίζουμε ότι την Άνοιξη του 2014 πραγματοποιήθηκε ένα «μονωτικό» έργο μικράς κλίμακας, γύρω από την αίθουσα για την συγκράτηση των υδάτων, όπως είχε υποδειχθεί εδώ και χρόνια. Γράφαμε τότε ότι «Το έργο μπορεί να βοηθήσει αλλά χρειάζονται και αφυγραντήρες και συχνό εξαερισμό.» Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν α) ότι υπάρχει μεγάλη υγρασία στο χώρο β) ο χώρος δεν αερίζεται όπως θα έπρεπε και γ) την ύπαρξη «σφηκοφωλιών» στην εσωτερικό τοίχο (εμείς ως μη ειδικοί δεν τις είχαμε παρατηρήσει) με αποτέλεσμα τη ΦΘΟΡΑ της τοιχογραφίας «ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ».

Η πρόταση που υποβάλλουμε προς το Δήμο Χαϊδαρίου για το κτήριο Γύζη είναι η εξής:
1. Να αερίζεται καθημερινά ο χώρος και να τοποθετηθούν «σίτες» σκούρου χρώματος στα στρογγυλά παράθυρα της αίθουσας.
2. Να λειτουργεί αφυγραντήρας.
3. Να γίνει απεντόμωση του χώρου.
4. Να ενημερωθεί το ΥΠΠΟ για τις φθορές και να προγραμματίσει εργασίες συντήρησης της τοιχογραφίας (ενδεχομένως με τους ίδιο συνεργείο που ανέλαβε τη συντήρηση και την ανάδειξη της τοιχογραφίας)

ΑΚΤΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ο σύλλογός μας συνδιοργάνωσε με την ομάδα αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών «ΜΙΚΡΟΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ» περιβαλλοντική ξενάγηση, με άξονα την ιστορία και την πραγματικότητα της περιοχής: Αρχαία Ιερά Οδό, Λίμνη των Ρειτών (Κουμουνδούρου) Ακτή Σκαραμαγκά (Παρασκευή 31/10/2014). Οι Μικρογεωγραφίες@Storefrontnyc διερευνούν τις καταστάσεις ερημοποίησης των ελληνικών πόλεων σε σχέση με την οικονομική, την κοινωνική και την προσωπική κρίση.

Οι ΜΙΚΡΟΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ εστιάζουν στις διαδικασίες επανακατοίκησης, επανάχρησης και ενεργοποίησης εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, συζητούν ζητήματα πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και ωραιοποίησης της πόλης, συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία αναζητώντας συμμετοχικές απαντήσεις σε σύγχρονα ζητήματα ανοικοδόμησης της πόλης. [http://microgeographies3.nonplan.gr] Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ακτή Σκαραμαγκά διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά ότι, παρά την πλήρη εγκατάλειψή της, το τοπίο είναι εξαιρετικό και με ελάχιστες παρεμβάσεις θα μπορούσε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος και να ζωντανέψει η περιοχή.

Η πρόταση που υποβάλλουμε προς το Δήμο Χαϊδαρίου για την Ακτή Σκαραμαγκά είναι η εξής : Η αναγνωρισμένη αρχιτέκτων κα Ελένη Τζιρτζιλάκη, η ομάδα της οποίας εκπόνησε την μελέτη για την Πλατεία Μοναστηρακίου, να υποβάλλει μια αρχιτεκτονική πρόταση για την Ακτή Σκαραμαγκά, σε συνεργασία με την κα Μαρία Μπουρδάκη (αρχιτέκτων και δημότης Χαϊδαρίου) καθώς και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Η αρχιτεκτονική πρόταση της κας Ελένης Τζιρτζιλάκη θα υποβληθεί στο Δήμο Χαϊδαρίου δωρεάν.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία, διευκρίνιση, συνεργασία.

    Σοφία Ψαρρού – Δημητρίου                                               Κώστας Φωτεινάκης

                  Πρόεδρος                                                                   Γραμματέας

Πιο Δημοφιλή