ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Δ/νση: Πελοπίδα 117, 12135, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τηλέφωνο: 2105728203, 2105728242
Fax: 2105728202 - Κινητό: 6977645795 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Είστε υποψήφιος Αιρετός - Βουλευτής στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο pitsounicity.gr

Τηρείτε σειρά προτεραιότητας

Τα πιό πρόσφατα

Δημιουργηθηκε στις 09 Φεβρουαρίου 2018 Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ
Εκτύπωση

Να εφαρμοστεί από τη Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων & να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των κατοίκων.

  Προστατεύουμε το περιβάλλον, προστατεύουμε τον κόσμο. 

 Οι Πολίτες σε Δράση με έμφαση και συνεχώς επισημαίνουν την ανάγκη για συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής στη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Θοδωρής Σπηλιόπουλος, έχει τοποθετηθεί κατ' επανάληψη δημόσια και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας https://psdhaidari.blogspot.gr/2017/07/5-2017.html, για τη διαχείριση απορριμμάτων και τους τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν καταλυτικά. Απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις προς τη Δημοτική Αρχή, να συμμετάσχει ενεργά με πράξεις στην προσπάθεια διαλογής στην πηγή & ανακύκλωσης για τη μείωση του όγκου των απορριμάτων - αποβλήτων, γεγονός που θα έχει θετική επίπτωση τόσο στο περιβάλλον όσο και στα οικονομικά του Δήμου και συνεπώς στη μείωση των ανταποδοτικών τελών που επιβάλλει η Δημοτική Αρχή στους Δημότες, τα οποία είναι από τα υψηλότερα στην Αττική, ενώ την ίδια στιγμή γειτονικοί Δήμοι έχουν προβεί σε γενναίες μειώσεις ανταποδοτικών τελών. 
Καλεί τη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που η ίδια συνέταξε, στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδιασμού και του Περιφερειακού Σχεδιασμού αλλά και της αποκεντρωμένης εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην διαλογή στην πηγή https://psdhaidari.blogspot.gr/2017/07/blog-post.html. Οι Πολίτες σε Δράση για τη διαχείριση των αποβλήτων οργάνωσαν ειδική ανοιχτή συζήτηση το Μάρτιο του 2017 https://psdhaidari.blogspot.gr/2017/03/8-2017.html?m=1, προκειμένου να γίνει πλήρης ενημέρωση από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής για το σοβαρό αυτό ζήτημα που συνομολομογείται απ' όλους και τους τρόπους δράσης του Δήμου αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Επίσης έχουν επισημάνει ότι εκτός των άλλων για την επίτευξη της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η δημιουργία οικολογικής συνείδησης στους πολίτες. 
Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, πρέπει να στοχεύσουμε στην ευαισθητοποίηση και στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών στα σχολεία, με διανομή μεταξύ άλλων ενημερωτικού - εκπαιδευτικού υλικού για την ανακύκλωση χαρτιού ιδιαίτερα αλλά και των άλλων ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό και αλουμίνιο) και να τονισθεί και η διάσταση της επαναχρησιμοποίησης κάποιων υλικών (δευτερογενής χρήση), στοιχείο που αποτρέπει σπατάλη πρώτων υλών. Επειδή, η προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και μείωσης των αποβλήτων που μεταφέρονται στους χώρους υγιεινής ταφής απορριμμάτων, δηλαδή της μείωσης των δαπανών του Δήμου και κάθε νοικοκυριού επαγγελματία, είναι πάνδημη, σαν Δημοτική Παράταξη που αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις απέναντι στην τοπική κοινωνία, προσπαθούμε να μεταφέρουμε και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλους Δήμους και να πείσουμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει ουσιαστική δράση. 
Διότι ΜΟΝΟ η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ τον επαρκή εξοπλισμό (κάδους ανακύκλωσης, απορριμματοφόρα για τη μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών, press containers) και να συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα με την τοπική κοινωνία για τη επιτυχή διαχείριση των αποβλήτων. Όπως διαπιστώνει κανείς από το παρακάτω κείμενο, για όσα διαμείβονται με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παύλου Μελά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, επιστρέφονται αναλογικά στα σχολεία για την κάλυψη των αναγκών τους. Η Δημοτική Αρχή στην Πόλη μας, θέλει να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών; Ας το αποδείξει με πράξεις. Υπάρχουν αρκετοί φιλικοί τρόποι για να προσεγγιστεί το ζήτημα της διαχείρισης, αρκεί να υπάρχει διάθεση να ακούς και να βλέπεις αλλά και όραμα. Αναφέρονται δύο παρακάτω. 
I. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ: ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ  Με το σύνθημα «Σκεφτόμαστε Παγκόσμια, δρούμε Τοπικά», εδώ και 2 μήνες στον Δήμο Παύλου Μελά οι μαθητές ανακυκλώνουν σε 3 διαφορετικούς κάδους. Η δράση γίνεται μέσα στα σχολεία συλλέγοντας ξεχωριστά στον κίτρινο κάδο το χαρτί, στο μπλε κάδο το αλουμίνιο και στον κόκκινο κάδο το πλαστικό. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία-Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά» σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσ/νίκης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου. Είναι το πρώτο πανελλαδικά πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή που εφαρμόζεται σε τόσο μεγάλη κλίμακα και βάσει ειδικής σύμβασης του Δήμου Παύλου Μελά με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, όπου παραχωρήθηκαν 240 ειδικοί διαφορετικού χρώματος κάδοι 360 λίτρων και παράλληλα τη σχολική χρονιά 2016-2017 μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης εκπαιδεύτηκαν7.500 μαθητές και 152 εκπαιδευτικοί σε θέματα Ανακύκλωσης. Από τις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς έγιναν τρεις διαφορετικές ενημερωτικές ημερίδες για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος. Σε κάθε σχολείο ορίζεται εκπαιδευτικός ως συντονιστής του προγράμματος και ομάδα ανακύκλωσης μαθητών σε κάθε τμήμα που αλλάζει κυκλικά κάθε εβδομάδα. 
Τους προηγούμενους μήνες ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, που αφορούσαν στο διαγωνισμό και τις σχετικές εγκρίσεις για να μπορούν να πωλούνται πλέον ως προϊόντα τα ανακυκλώσιμα «σκουπίδια» των μαθητών. Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών μέσα από τα σχολεία γίνεται μία φορά την εβδομάδα από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Παύλου Μελά. Τα υλικά αποθηκεύονται σε ειδικά press containers ανακύκλωσης, ενώ τα έσοδα που προκύπτουν από την πώλησή τους επιστρέφονται αναλογικά στα σχολεία για την κάλυψη μορφωτικών και άλλων αναγκών. Το πρόγραμμα υλοποιείται βάσει του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Παύλου Μελά προωθώντας την Κυκλική Οικονομία. Απώτερος σκοπός του μέσω της βιωματικής προσέγγισης είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών στην Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και σε δεύτερο στάδιο η εφαρμογή του προγράμματος στις γειτονιές του Δήμου παράλληλα με τη λειτουργία «Πράσινων Σημείων». 
Στο επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται και η συλλογή τηγανέλαιου στις σχολικές μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά. Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης μαζί με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Περιβάλλοντος Σάκη Λαζαρίδη και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) Αργύρη Μπούρα επισκέφθηκαν τα σχολεία και ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τη σημασία που έχει να προχωρήσει η νέα φιλοσοφία διαχείρισης των απορριμμάτων, ξεκινώντας μέσα από τις δράσεις του σχολείου έτσι ώστε να ετοιμάζονται οι αυριανοί ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά ενεργοί πολίτες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, Αντιπρόεδρος του ΕΟΑΝ Αργύρης Μπούρας «ενημερώθηκε από τους μικρούς μαθητές, συνεχάρη το Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη για την εξαιρετική πρωτοβουλία και τόνισε την αναγκαιότητα μέσα από τέτοιες καλές πρακτικές να εναρμονιστούμε το συντομότερο δυνατό στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων για καλύτερο Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής».

Πιο Δημοφιλή