ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Δ/νση: Πελοπίδα 117, 12135, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τηλέφωνο: 2105728203, 2105728242
Fax: 2105728202 - Κινητό: 6977645795 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Είστε υποψήφιος Αιρετός - Βουλευτής στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο pitsounicity.gr

Τηρείτε σειρά προτεραιότητας

Τα πιό πρόσφατα

Δημιουργηθηκε στις 05 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ
Εκτύπωση

ΑΝΑΠΤΥΞΗ με ΓΝΩΣΗ και ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ  
Πριν από τρία και πλέον χρόνια παρουσίασα την πρόταση για ανάδειξη και  ανάπτυξη του δήμου μας, με πυρήνα την Αρχαία Ιερά Οδό και ανάδειξη των κοινών  σημείων με Καισαριανή και Ελευσίνα.

Τότε οι αντιδράσεις μέσω του τύπου ήταν  θετικές. Στις δημοτικές παρατάξεις όμως επικράτησε αμηχανία. Εξαίρεση ο κ. Γιάννης  Θεοτοκάς τον οποίο ευχαριστώ για άλλη μια φορά.  Σήμερα, μετά από δράσεις και εξαγγελίες, η τότε πρόταση ήδη μερικώς  υλοποιείται και γνωρίζει ευρύτερη αποδοχή. Το Μπλοκ 15 και η εν Χαϊδαρίω φάση  του αντιστασιακού έπους συνδέθηκαν με την Καισαριανή. Σχετικές οι πρωτοβουλίες  από το Δήμο, την Περιφέρεια, τα Υπουργεία. Δυστυχώς δεν λείπουν οι κομματικοί  ανταγωνισμοί, όμως οι δύο πόλεις αρχίζουν να αποκτούν κοινό βηματισμό στην  προβολή της ιστορίας τους. Οι πορείες ή/και αθλητικοί αγώνες προς τιμή των νεκρών  που είτε αντιστάθηκαν είτε τους απαγορεύτηκε να υπερασπίσουν την πατρίδα, είναι  μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως τα μαρτύρια και τη θυσία ανθρώπων που δεν ήταν  αντιστασιακοί όπως ήταν τα μέλη του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ ή/και των άλλων  αντιστασιακών ομάδων όπως της Λέλας Καραγιάννη κ.ά., αλλά ήταν θύματα  ρατσιστικής βίας όπως οι Έλληνες Εβραίοι που βρέθηκαν στο Στρατόπεδο  Συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου.  Η πρόσφατη, ταυτόσημη με την προ τριετίας πρότασή μας, παρουσίαση της  δημοτικής κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ (Πολίτες σε Δράση) περί την Αρχαία Ιερά Οδό,  αποτελεί περαιτέρω δικαίωση των όσων έχουμε καταθέσει στο δήμο Χαϊδαρίου, στην  Περιφέρεια, τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, τις εν Αθήναις Αρχαιολογικές  Σχολές κ.α. Το ταλέντο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στην υιοθέτηση έτοιμων κειμένων, είχε  διαφανεί και επισημανθεί ήδη το 2013. Η δημιουργική ανεκτικότητα του Κώστα  Ασπρογέρακα ήταν καταλυτική. (Έτσι τότε, Ιούνιο 2013, ο κ. Σπηλιόπουλος, ήδη από  το 2009 κύρια επιλογή για επικεφαλής από πλευράς Σύριζα, παρουσίασε τον  απολογισμό του Δ. Βίτσα του 2010 ως απολογισμό του 2013(!) στους τότε Πολίτες  σε Δράση με επικεφαλής τον κ. Ασπρογέρακα). Το ταλέντο όμως εξελίσσεται… και  μπράβο τους!  Σχετική με την Αρχαία Ιερά Οδό και επίκεντρο τον Διομήδειο Κήπο ήταν και  πρωτοβουλία του ΑΣΔΑ επί προεδρίας του κ. Μποζίκα, χωρίς όμως να αγγίζει το  ζέον τμήμα της ήδη αποκαλυφθείσας Αρχαίας Ιεράς Οδού στην Αφαία. 
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ  Εξαιρετικά τιμητική υπήρξε για τον γράφοντα η παρουσίαση από πλευράς της  παράταξης του κ. Β.Ντηνιακού πρότασης αξιοποίησης της προβλήτας 4 και της  παραλίας Σκαραμαγκά για αναψυχή. Ο γράφων είχε ήδη από το 1986 (Αυγή  25/41986) περιγράψει την απώλεια του θαλάσσιου μετώπου. Tο 2006 (Δ.Σ. Φεβρ.  2006) πρότεινε ως εναλλακτική έκταση εγκατάστασης Water Park την προβλήτα 4,  τότε γεμάτης από κοντέινερ που έκλειναν τη θέα. Η σε επίπεδο προμελέτης  τεκμηριωμένη λύση στην ανάγκη αξιοποίησης της προβλήτας 4, από το Γιώργο  Τερζάκη, κατέδειξε πως το όνειρο ήταν εφικτό (2008-2009).  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ  Η υιοθέτηση από πλευράς του κ. Δρούλια τμήματος των προτάσεων για το  κυκλοφοριακό που ήδη από το 2005 και 2010 έχουμε καταθέσει αποτελεί ένα ακόμα  βήμα συνάντησης για την επίλυση προβλημάτων στο Χαϊδάρι. Αντιστοίχως, η  αποδοχή από πλευράς δημοτικής αρχής Σελέκου προτάσεών μας για υπόγειες  οδικές διαβάσεις, π.χ. στην Αφαία, είναι μια ακόμη ελπιδοφόρα συναντίληψη. 
ΕΘΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ και ΠΡΟΒΟΛΗ 
Υπενθυμίζεται πως ο πυρήνας της αναπτυξιακής πρότασης του 2013 ήταν η  ανασκαφή των πέντε (5) χιλιομέτρων αρχαίου δρόμου ((Ιερά Οδός) που εκτιμάται  πως διέσχιζε το Χαϊδάρι στις σημερινές δημόσιες εκτάσεις Διομήδειου Κήπου,  Άλσους Δαφνίου και Αφαίας. Για το έργο αυτό προτείναμε την σύμπραξη ελληνικών  και ξένων αρχαιολογικών σχολών και πανεπιστημίων. Μια προσπάθεια πολιτιστικής  διπλωματίας αλλά και διεθνούς προβολής μέσω των συμμετεχόντων. Εδώ είναι και  το ζητούμενο που απαιτεί συντονισμό από κεντρικό όργανο, προφανώς στο αρμόδιο  Υπουργείο Πολιτισμού, πλαισιωμένου όμως από τις υπηρεσίες τουρισμού και  εκπροσώπησης της χώρας.  Υπενθυμίζεται επίσης πως πλήθος λύσεων, που καταθέσαμε για κυκλοφοριακό,  προστασία περιβάλλοντος, ποιότητα ζωής στην πόλη, ανάπτυξη τοπικής αγοράς,  σύνδεση με γειτονικές πόλεις κ.ά. συναρμόζουν με την πρόταση ανάπτυξης περί την  Αρχαία Ιερά Οδό. 
ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ 
Οι παραπάνω διαπιστωμένες κοινές πλέον απόψεις, δημιουργούν δυναμικό  σύγκλισης σε συγκεκριμένα σημεία και είναι καιρός η δημοτική αρχή να αναλάβει την  πρωτοβουλία μίας, π.χ. «ημερίδας για την ανάπτυξη στο Χαϊδάρι» ώστε να  παρουσιαστούν και συζητηθούν ανοικτά και δια ζώσης ανάλογα θέματα. Σε μια τέτοια  εκδήλωση μπορεί να παρουσιάσει πρωτίστως η δημοτική αρχή το σχέδιό της για το  μέλλον της πόλης, εντός των πλαισίων τούτου του μάταιου καπιταλιστικού κόσμου.  Επίσης να προκύψουν και περαιτέρω συγκλίσεις, π.χ. ανάμεσα σ’ αυτούς, που την  περίοδο αυτή αρθρογραφούν και σωστά για την ανάγκη να καθιερωθεί η απλή  αναλογική. 
ΕΥΘΥΝΗ και ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ 
Για να μπορούμε όμως να κοιταζόμαστε στα μάτια, απαιτείται και στοιχειώδης  δεοντολογία. Σαφής αναφορά λοιπόν σ’ αυτούς που προηγήθηκαν και  πρωτοπαρουσίασαν θέσεις και ιδέες, πόσο μάλλον που υπάρχουν αριθμοί  πρωτοκόλλου, δημοσιεύματα κ.λπ., στοιχεία που δεν επιτρέπουν να εμφανίζονται  όψιμοι εφευρέτες… του τροχού!  Για τους μετέχοντες σε επιστημονικούς συλλόγους (νομικών, μηχανικών, ιατρών  κ.ά.), η δεοντολογία ελέγχεται και στα πειθαρχικά συμβούλια, ανεξαρτήτως εάν  πρόκειται για πολιτική λογοκλοπή! Προσοχή: ο πειθαρχικός έλεγχος αφορά αυτούς  που παρουσιάζουν ως δικό τους πνευματικό έργο τρίτων. Η υλοποίηση πνευματικού  έργου, ακόμη και τρίτου, δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο! Όσοι πρόθυμοι και  δυνάμενοι για υλοποίηση καλόδεχτοι. Ο τόπος έχει ανάγκες που δεν μπορούν να  περιμένουν. Κι εμείς για αυτό παλεύουμε. 
ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ… 
Υπάρχουν όμως και σημεία όπου παραμένουμε τραγικά μόνοι. Όπως είναι η  ουσιαστική υπεράσπιση της δημοτικής περιουσίας, ο ουσιαστικός έλεγχος και ο  σαφής οικονομικός απολογισμός του δήμου και των συνδεδεμένων υπηρεσιών και  φορέων με αυτόν. Εκεί δεν προβλέπεται σύγκλιση, αλλά δε βαριέστε. Πάντα  χουβαρντάδες οι Έλληνες, πρωτεργάτες κιμπάρηδες οι Χαϊδαριώτες! 

Κίμων Ε. Φουντούλης 
Γεωλόγος- Μελετητής 
Μέλος της δημοτικής κίνησης 
ΔΙΑΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ

Πιο Δημοφιλή