Στο δήμο Πεντέλης – Μελισσίων πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το ζαχαρώδη διαβήτη με ομιλητές, τον διευθυντή παθολογίας του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ

ειδικό διαβητολόγο κ. Γιώργο Μαραθωνίτη και το γιό του, ειδικευόμενο διαβητολόγο κ. Αναστάσιο Μαραθωνίτη.

Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΑΘ και υπεύθυνος αθλητισμού κ. Βασίλης Λάζος, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα αυτό, την Αυστριακή MED TRUST, η οποία ήταν και ο επίσημος χορηγός της ημερίδας, την οποία προσέφεραν η Σοφία Παπασπύρου και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Γιάννης Βάϊος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πεντέλης – Μελισσίων – Ν. Πεντέλης ο κ. Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του ΟΠΑΘ κ. Παναγιώτης Μούστρης, η Υπεύθυνη του Πολιτιστικού κέντρου Μελισσίων κ. Παναγιώτα Τσινού και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο βόρειο τομέα, με το συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού, κ. Στέφανος Σιμωτάς.

Την ημερίδα παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες, αφού πρώτα έκαναν το τεστ για να δουν σε ποια επίπεδα βρίσκεται το ζάχαρό τους και σε όσους διαπιστώθηκε πως ήταν αυξημένο, δόθηκε δωρεάν ειδική συσκευή μέτρησης, συνοδευόμενη από ένα σεβαστό αριθμό ταινιών που χρειάζονται για την καταγραφή των μετρήσεων.

Στην ημερίδα αναφέρθηκε ότι το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη πάσχει από προδιαβήτη. Στην Ελλάδα πάσχει ένας στους δέκα Έλληνες και μάλιστα ειπώθηκε ότι έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των προδιαβητικών ατόμων τα τελευταία τριάντα χρόνια στη χώρα μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν αν πάσχουν από διαβήτη ή αν έχουν προδιάθεση να νοσήσουν, έγινε αναφορά στις τιμές των μετρήσεων οι οποίες δείχνουν τις προδιαθέσεις του καθενός. Οι φυσιολογικές τιμές, κινούνται σύμφωνα με τους ειδικούς μεταξύ 0,70 – 105, ενώ όσοι έχουν προδιάθεση κινούνται πάνω από 140.

Κύριες αιτίες για να νοσήσει κανείς από το διαβήτη είναι ο τρόπος διατροφής μας, οι συνθήκες της δουλειάς μας και η κληρονομικότητα.

Οι παχύσαρκοι έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν μετά τα 50 διαβητικοί. Σε ποσοστό 605 – 80%, καταλήγουν διαβητικοί. Όπως  επίσης και όσοι δεν περπατούν. Όσοι κάνουν καθιστική ζωή. Οι γιατροί ομιλητές της ημερίδας είπαν ότι κάποιος να περπατάει για 10 ΄ κάθε μέρα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει διαβήτη στη ζωή του.

Το κακό είναι ότι πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν προδιάθεση να γίνουν διαβητικοί, με αποτέλεσμα να μην κάνουν τίποτα για να προλάβουν το κακό και όταν νοσήσουν είναι πλέον αργά και μπαίνουν στον κόσμο της ινσουλίνης που δεν έχει επιστροφή.