Περιοδεία στην Καστοριά πραγματοποίησε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη,

συνοδευόμενη από την Βουλευτή Καστοριάς και Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Μαρία Αντωνίου, τους πρώην βουλευτές Ζήση Τζηκαλάγια και Ανέστη Αγγελή, την Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Νάτσιου, τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Βασίλη Βελλίδη και όλα τα στελέχη της οργάνωσης.

Η κ. Βούλτεψη συναντήθηκε με τους συνοριοφύλακες, επισκέφθηκε το Τμήμα Φύλαξης Συνόρων Μεσοποταμίας και ενημερώθηκε για την κατάσταση στον ακριτικό νομό όσον αφορά στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια. Κοινή διαπίστωση τόσο των συνοριοφυλάκων, όσο και των τοπικών αρχών και των κατοίκων των ακριτικών χωριών είναι πως η εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που παρουσίαζε η περιοχή την διετία 2015-2016, όταν επικρατούσε το απόλυτο χάος. «Ησύχασαν τα χωριά μας», ήταν η φράση που ακουγόταν από όλους.

Το κλιμάκιο περιόδευσε στα χωριά Μανιάκοι, Αγία Κυριακή, Ιεροπηγή και Δενδροχώρι και συζήτησε με τους κατοίκους και τους τοπικούς παραγωγούς για όλα τα θέματα που τους απασχολούν, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη εργατών γης και η περαιτέρω βελτίωση της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πλαίσιο της περιοδείας, οι κυρίες Βούλτεψη και Αντωνίου πραγματοποίησαν συσκέψεις εργασίας με τον Δήμαρχο Γιάννη Κορεντσίδη και τον Aντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλο για όλα τα τοπικά ζητήματα, συμφωνώντας στην ανάγκη να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή.

Κατά την επίσκεψη τους στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον Διοικητή Ν. Έξαρχο στο Τμήμα Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας και για όλα τα ζητήματα αστυνόμευσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επισκέψεις στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς, στο Γηροκομείο, στον Σύλλογο Γονέων και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Νόσο «Μαζί σου» και στην Εταιρία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό του Νομού.

Στην Μητρόπολη Καστοριάς οι κυρίες Βούλτεψη και Αντωνίου έγιναν δεκτές από τον Μητροπολίτη Καστοριάς, Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο που επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο, ενώ με συγκίνηση επισκέφθηκαν τον τάφο του ήρωα Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη. Τέλος, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν το 26ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου η κ. Αντωνίου απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκεί, η κ. Βούλτεψη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει τα ζητήματα της Περιφέρειας με τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και σήμερα Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη.