Πάνω από μία ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη

στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13.30 το μεσημέρι της Τετάρτης (04.12.24). Πρόκειται για το πρώτο κατ΄ιδίαν τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ανδρουλάκη μετά από τρία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2021 και όπως μαρτυρούν και τα παρακάτω φωτογραφικά καρέ, επικράτησαν… «παγωμένα» χαμόγελα και η αμηχανία ήταν έκδηλη ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά το ραντεβού των δύο ανδρών, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε εξερχόμενος πως στο «τραπέζι» έπεσαν παραγωγική συζήτηση, θεσμοί, ακρίβεια και πάγιες προτάσεις. Προσερχόμενος στη συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη κι ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, «αν όταν αργεί ένα ραντεβού γίνεται καλύτερο», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όλο νόημα: «είμαστε στην ώρα μας, κάθε πράγμα στον καιρό του». Οι δύο πρόεδροι μιλούσαν στον ενικό, απευθυνόμενοι ο ένας στον άλλον, ενώ στον πρώτο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, δεν έλειψαν οι στιγμές χιούμορ. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του απαντά ότι «η συναίνεση είναι ο μόνος τρόπος για να προχωράμε μπροστά».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ανδρουλάκης εξερχόμενος δήλωσε ότι «η συναίνεση χρειάζεται δύο, να κάνει η κυβέρνηση τα βήματά της και η αντιπολίτευση τα δικά της».

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση. Συζητήσαμε για την ακρίβεια, τους Θεσμούς, τα εθνικά θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά και ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Συζητήσαμε επίσης και για την ενιαία αρχή καταναλωτή που είναι ένα θέμα στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αναφερθήκαμε και στην Συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και να υπάρξει 3ετία από την αφυπηρέτηση δικαστών έως την επιλογή τους για άλλα αξιώματα.  Μιλήσαμε και για την  Εθνική επιτροπή αντιμετώπισης του δημογραφικού που είναι σοβαρό πρόβλημα. Η συναίνεση είναι σαν το ταγκό που θέλει δύο. Εμείς θα συνεχίσουμε την αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση στην Βουλή και στην κοινωνία με προτάσεις.  Θα πούμε τα ‘’όχι” που πρέπει να ειπωθούν και τα παραγωγικά “ναι” γιατί πρέπει να υπάρξει πεδίο συναίνεσης με βήματα και από τις δύο πλευρές.  Χωρίς τοξικότητα αλλά με παραγωγικό τρόπο».

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση ανέφεραν ότι υπήρξε, «καλός, ουσιαστικός διάλογος, το πολύ σημαντικό είναι ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».