«Νέα Αριστερά» είναι το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11

που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με πρόεδρο της ΚΟ τον Αλέξη Χαρίτση, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νάσο Ηλιόπουλο και γραμματέα την Πέτη Πέρκα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα σε ανοιχτή εκδήλωση στο Σεράφειο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως «σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας, τις ζωές μας και ξέρετε ότι δεν ήταν εύκολο για κανέναν από εμάς. Εύκολο είναι αυτό που υπηρετεί η συνείδησή σου και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδησή μας, τον κόσμο της εργασίας, για να δυναμώσει η θέση του εργαζόμενου, να υπάρχει μια νέα οικολογική πρόταση στη χώρα. Το πρώτο βήμα είναι η ΚΟ που ανακοινώνουμε με επικεφαλής έναν άνθρωπο με συγκρότηση, πολιτικό ήθος και ύφος, που μας κάνει όλους και όλες περήφανους/ες. Το πρώτο βήμα πρέπει να πορευτεί με αυτό που θα κινητοποιήσει τους αριστερούς που είναι στην αδράνεια. Να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό δυναμικό ρεύμα. Θα το πετύχουμε».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε: «Ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν» και πως «δημιουργούμε μια νέα δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή και το να μαθαίνει».

Από την πλευρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαριτολογώντας:  «Καινούργια αρχή αλλά όχι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά και τι λάθος. Έχουμε κριτική προσέγγιση στο παρελθόν μας, αλλά δεν είμαστε και στο ρεύμα του Μεσαίωνα, του αυτομαστιγώματος. Δεν είμαστε στρατηγοί που κάνουμε παλιές μάχες αλλά καινούργιες. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής».

Ο επικεφαλής, Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Πρέπει να πω ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες και ειδικά σήμερα, με την εκδήλωση, είναι κάτι που μας συγκινεί βαθιά. Δημιουργείται κάτι νέο και ελπιδοφόρο που μας γεμίζει με ευθύνη. Να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών χιλιάδων πολιτών που ήδη αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας. Κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα, αλλά δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Γνωριζόμαστε. Η ομάδα μας αποτελείται από πρόσωπα με ξεχωριστή διαδρομή. Συναντηθήκαμε από διαφορετικές διαδρομές».

Πρόσθεσε δε πως «Δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Για πάντα περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια. Περήφανοι για τις τομές στην εργατική πολιτική. Για την καταπολέμηση ανισοτήτων. Για την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών. Για την συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα καταφέραμε. Στεκόμαστε και αυτοκριτικά σε αυτά που ανεχτήκαμε και υποτιμήσαμε ή δεν καταφέραμε να πετύχουμε».

Δεν είναι στόχος να επιστρέψουμε πίσω τον χρόνο. Θέλουμε κάτι νέο. Μια αξιόπιστη και μαχητική αριστερά. Ανοιχτόμυαλη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Πιστεύουμε σε μια κοινωνία ισότητας. Με ελευθερία και δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα απαντά και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας».

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης άφησε αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Η βαρύτατη ήττα των εκλογών δεν οδήγησε στην ιδεολογική και πολιτική συζήτηση για τα αίτια της ήττας, αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: Στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις. Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Η Αριστερά στη χώρα μας δεν κινδυνεύει μόνο από την εκλογική συρρίκνωση, αλλά ακόμη περισσότερο από την ιστορική της απαξίωση».