Με την αναβίωση του εθίμου της “Χελιδόνας” τα ΚΑΠΗ του Δήμου Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη

και τα παιδιά του 6 ου Νηπιακού Σταθμού Νίκαιας καλωσορίζουν την Άνοιξη τραγουδώντας τα εαρινά κάλαντα στις γειτονιές της πόλης. Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου θα ξεκινήσουν από τον 6 ο Νηπιακό Σταθμό (Εφέσου και Γέμελου) στις 9.30 π.μ., θα διασχίσουν την πλατεία Αγ. Νικολάου και την Π. Τσαλδάρη για να καταλήξουν στο Δημαρχείο Νίκαιας. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναβίωσης του εθίμου των Χελιδονισμάτων θα μοιράσουν χάρτινα ομοιώματα χελιδονιών και άλλα συμβολικά αντικείμενα που επιμελήθηκε η ομάδα χειροτεχνίας των ΚΑΠΗ.

Στόχος της δράσης είναι η αναβίωση της λαϊκής παράδοσης και η ανάδειξη των ηθών και εθίμων της πατρίδας μας αλλά και η ενθάρρυνση των ανθρώπων της τρίτης Ηλικίας για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία μέσα από ένα διαγενεακό πρόγραμμα αφού συμμετέχουν και νήπια. Παράλληλα η εκδήλωση σηματοδοτεί και την έναρξη μιας σειράς δράσεων αφιερωμένων στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης που διοργανώνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Ισότητας και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου και τα ΚΑΠΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Χελιδονίσματα» είναι πανάρχαιο έθιμο και οι λαογράφοι τα συνδέουν με τα Αρχαία χελιδονίσματα. Το έθιμο πέρασε στους Βυζαντινούς χρόνους και διασώθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.