Για τις προμήθειες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και τις αδικαιολόγητες προσπάθειες μεταβολής τους,
τις καταχρηστικές αυξήσεις των ισοβίων συμβολαίων Υγείας όπως απεφάνθη το Συμβούλιο της Επικρατείας, τις κυοφορούμενες νέες αυξήσεις στα συμβόλαια Υγείας, το πρόστιμο των 2 εκατ ευρώ (|συνολικά) σε 3 ασφαλιστικές, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν την προστασία των καταναλωτών απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση θα μιλήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σήμερα στο OPEN TV στις 16.30 στην εκπομπή ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ με τον Σπύρο Χαριτάτο.
Επισημαίνεται ότι η πρόσφατη προσπάθεια 3 εταιρειών να μεταβληθεί η προμήθεια των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή (στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο) προκάλεσε ισχυρή αντίδραση στον κλάδο ο οποίος και βρίσκεται σε διεργασία κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. Επιπρόσθετα ήλθε και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ( 2196/2025) που αφορούσε την επιβολή προστίμου από το αρμόδιο υπουργείο για τη χρήση καταχρηστικού όρου για την αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου στις νοσοκομειακές ασφαλίσεις. Η απόφαση και τελικά η επιβολή προστίμου 2 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνει ότι οι όροι που έχουν οι ασφαλιστικές σχετικά με την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων είναι καταχρηστικοί (όπως είχε γίνει δεκτό στα διοικητικά πρωτοδικεία, στα Διοικητικά εφετεία, πλέον και στο Συμβούλιο της Επικρατείας).
Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις που έγιναν και γίνονται με βάση τους όρους αυτούς των συμβολαίων δεν είναι νόμιμες. Και προφανώς οι καταναλωτές μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή χρημάτων.Για φέτος 2026 οι αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων υγείας βρίσκονται στον “αέρα” καθώς παρά την απόφαση για την δημιουργία ειδικού Δείκτη αναφοράς για τις αυξήσεις στις ασφαλίσεις Υγείας, όπως φαίνεται ο Δείκτης αυτός θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2026. Επομένως, δεν υπάρχει δείκτης για να καθοδηγήσει τις αυξήσεις. Οι ασφαλισμένοι, εφόσον οι όροι των συμβάσεων για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, θα ζητήσουν να ισχύσουν κριτήρια, όπως ο Υποδείκτης Υγείας της Στατιστικής Αρχής. Οι εταιρίες θα πρέπει να υποχρεωθούν και από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης να περιοριστούν σε αντίστοιχες χαμηλές αυξήσεις, αφού άλλωστε κάνοντας χρήση των καταχρηστικών όρων έχουν οδηγήσει τα ασφάλιστρα ήδη σε υπέρογκα επίπεδα.

