Τα συμπεράσματα της νέας μεγάλης έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

σε συνεργασία με την Εταιρεία Δημοσκοπήσεων και Ερευνών OPINION POLL παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021.

Μεταξύ άλλων, από την έρευνα προέκυψε η άσχημη εικόνα για την κατάσταση των επιχειρήσεων σ΄αυτή την φάση, καθώς το 75% δηλώνει ότι υπέστη μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι ενός 24% που δηλώνει ότι οι ζημιές ήταν μικρές ή και μηδαμινές.

Επιπλέον, το 31% θεωρεί ότι βοήθησαν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα από την κυβέρνηση, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της τάξης του 66% θεωρεί ότι δεν βοήθησαν ικανοποιητικά.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται από την έρευνα πως «υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι δεν βοηθήθηκαν και έχουν αβέβαιο μέλλον», μεταξύ των οποίων το λιανεμπόριο. «Υπάρχουν κλάδοι που στηρίχθηκαν σημαντικά -η εστίαση, ο τουρισμός- και κλάδοι που δεν στηρίχθηκαν καθόλου. Το λιανεμπόριο για παράδειγμα δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Είναι ένας κλάδος, ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Δεν λειτούργησε στην χειμερινή περίοδο καθόλου. Απαξιώθηκαν τα εμπορεύματά του. Περιμένει να ανασάνει από τις θερινές εκπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, το 53% απαντάει ότι απειλεί με πτώχευση –ακόμα και απώλεια της πρώτης κατοικίας- όλο και περισσότερους, με το 22% να έχει διαφορετική άποψη, ενώ ένα ογκώδες 25% δεν απαντά / δεν γνωρίζει.

Ακόμη, το 45% θεωρεί ότι η αφαίρεση του ακινήτου, η μίσθωση για 12 χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του μετά την 12ετία χωρίς να αφαιρούνται τα μισθώματα που καταβλήθηκαν , δεν είναι μια καλή ρύθμιση. Αντίθετα , θετική άποψη για αυτή την ρύθμιση έχει το 30% με το 25% να μην απαντά, να μην γνωρίζει.

«Ανησυχούν όσοι έχουν προβλήματα και μπαίνουν στον Πτωχευτικό. Φαίνεται δυσβάσταχτο να πληρώνουν 12 χρόνια νοίκι και μετά να πρέπει να αγοράσουν την πρώτη κατοικία τους» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Μεγάλο κομμάτι της έρευνας αφορά και στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με τα βασικά συμπεράσματα να είναι τα εξής:

– Το 65% θεωρεί ότι με δεδομένες τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας ( διαδίκτυο, τηλεργασία κ.ά) , ήταν αναγκαίο να προσαρμοστεί η εργατική νομοθεσία η οποία δεν είχε αλλάξει από το 1982. Αντίθετη άποψη είχε το 26%.

– Το 50% διαφωνεί με την θέσπιση του δικαιώματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας, εφόσον το ζητήσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Στην ερώτηση αναφερόταν το παράδειγμα, ότι μπορεί κάποιος να εργάζεται 10 ώρες την ημέρα για ένα χρονικό διάστημα και να παίρνει σε αντάλλαγμα ρεπό, περισσότερες άδειες, ή μειωμένο ωράριο. Θετική άποψη εξέφρασε το 47%.

– Συνολικά για τον νέο Νόμο για τα Εργασιακά θετική άποψη έχει το 52% έναντι ενός ποσοστού 40% που εξέφρασε αρνητική άποψη.

O Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου επισήμανε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υπέρ όλων των ρυθμίσεων που είναι θετικές για τους εργαζόμενους. Η διαφωνία τους είναι για την διευθέτηση εργασίας».