Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία” (31/10/2023).

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες μίας αιματηρής σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με θύματα κυρίως αθώους ανθρώπους.

Μετά το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, ακολούθησε η σφοδρή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων προς τη Λωρίδα της Γάζας. Κυριολεκτικά κόβεται η ανάσα από την ενημέρωση που έρχεται από αυτό το αιματοβαμμένο σημείο του πλανήτη. Μεταξύ των θυμάτων είναι άμαχοι και κυρίως πολλά μικρά παιδιά. Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν τιμά την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή από το να βλέπουμε να χάνουν τη ζωή τους βρέφη, νήπια, παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα. Κατά τη γνώμη μου είμαστε ήδη εν μέσω μίας ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και οφείλουμε όλοι να ασκήσουμε πιέσεις με μοναδικό στόχο την παύση των εχθροπραξιών. Γιατί όσο συνεχίζονται δεν μεγαλώνει απλώς ο φόρος αίματος που πληρώνουν άμαχοι, αλλά αυξάνονται και οι κίνδυνοι σημαντικών αρνητικών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Με κυριότερο την εξάπλωση της κρίσης και την εμπλοκή στο πολεμικό σκηνικό και άλλων μερών.

Ως Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έχω ήδη επισημάνει τις επιπτώσεις για την οικονομία που έχει αυτή η αναζωπύρωση της σφοδρής έντασης στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευθεί, συμπαρασύροντας μία γενικότερη αύξηση τιμών στην αγορά. Ειδικά η Ευρώπη, άρα και η χώρα μας, δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από την όποια άνοδο της τιμής του βαρελιού. Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για νέα έξαρση του μεταναστευτικού, το οποίο επίσης έχει πολλαπλές οικονομικές συνέπειες. Παράλληλα καταγράφονται εντάσεις μεταξύ κρατών σχετικά με τη θέση που παίρνουν στην σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, κάτι που δυσκολεύει και το οικονομικό κλίμα. Ήδη η Τουρκία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Χαμάς και μπορεί αυτή η εξέλιξη να αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια έναρξης ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Το μέλημα της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι η ανάληψη δράσεων με στόχο την επίτευξη ειρήνης. Μόνη λύση είναι αυτή των δύο κρατών και για αυτό πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες από την παγκόσμια κοινότητα. Δεν μπορεί όμως μέχρι τότε να συνεχίζεται αυτό το λουτρό αίματος στη Γάζα και να κινδυνεύει με εξαφάνιση ο παλαιστινιακός λαός. Όταν διαβάζουμε για εγχειρήσεις που γίνονται σε κατοίκους της Γάζας χωρίς τη χρήση αναισθησίας γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα φαρμακευτικά υλικά, όταν -σύμφωνα με δημοσιεύματα- παιδιά σε αυτήν την κόλαση επί γης αναγκάζονται να πίνουν θαλασσινό νερό και όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην απόγνωση τους συγκεντρώνονται γύρω από ένα νοσοκομείο, τότε δεν μιλάμε πια για πόλεμο.

Οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν το παραλογισμό και να εργαστούμε με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είτε μιλάμε για περιοχές του Ισραήλ, είτε για τη Λωρίδα της Γάζας. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες.