Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Deal News” 

Δεν περνάει μέρα που να μην υπάρχει μια κακή είδηση σχετική με την ενεργειακή κρίση και τις δραματικές συνέπειές της στον πληθωρισμό και στην αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων Και αυτή την στιγμή καμιά πρόβλεψη δεν μπορεί να μας δείξει ούτε κατά προσέγγιση την προοπτική εξόδου από την τρέχουσα κρίση.

Η τιμή της κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος έχει ήδη ξεπεράσει τα 600 ευρώ, η Ρωσία προειδοποιεί για υπερδιπλασιασμό της τιμής του δικού της φυσικού αερίου τον επερχόμενο χειμώνα, οι ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό -έως και πλήρη παύση- στην προμήθεια αερίου διαρκώς αυξάνονται και μεγάλες χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικούς μήνες.

Ακόμη και κάποιες απόπειρες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να αναζητήσουν πρόσθετο αέριο σε άλλες ηπείρους -όπως η Γερμανία από τον Καναδά- σκοντάφτουν σε ανυπέρβλητες τεχνικές και άλλες δυσκολίες, με συνέπεια η χειμερινή προοπτική να είναι κυριολεκτικά ζοφερή. Καταναλωτές και επιχειρήσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα οικονομικής επιβίωσης.

Ειδικά στην Ελλάδα ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις βιώνουν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, δεδομένου ότι η ακρίβεια έχει περιορίσει δραστικά τις επιλογές των καταναλωτών, ενώ οι επιχειρήσεις αισθάνονται ήδη ασφυκτική πίεση στο λειτουργικό κόστος, ενώ πολλές φτάνουν να αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανεισμού τους.

Εάν, λοιπόν, όλα αυτά έχουν συμβεί σε περίοδο κατά βάση ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή, με τον τουρισμό να ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητα εντός της χώρας, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί τους χειμερινούς μήνες που αναμένονται πολύ δυσκολότεροι από τους αντίστοιχους περσινούς.

Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον γίνεται ακόμη εντονότερη η ανάγκη μιας πολυεπίπεδης στήριξης τόσο των νοικοκυριών όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθεί μια απότομη κατάρρευση των νοικοκυριών, η οποία θα έχει καταστροφική αντανάκλαση και στη βιωσιμότητα πλήθους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το Επιμελητήριο έχει κατ επανάληψη διατυπώσει τις προτάσεις του για ευθεία οικονομική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των υπέρογκων λογαριασμών και θα ελαφρύνει τα λειτουργικά επιχειρηματικά κόστη.

Απαιτούνται επιπλέον σοβαρές φορολογικές μειώσεις, οι οποίες όχι μόνο είναι απαραίτητες, αλλά πλέον υιοθετούνται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διαπιστώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, υπαναχωρούν από τους αρχικούς δισταγμούς τους.

Επίσης, τώρα που ακόμη κρατούν οι πανηγυρισμοί για την έξοδο από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, είναι απολύτως αναγκαία η άρση κάποιων δυσβάστακτων μέτρων του μνημονίου όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος.

Δεν θα πρέπει, τέλος, να παραλειφθεί η πρότασή μας για ανακατεύθυνση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, τώρα που και τα δύο αυτά τεράστιας σημασίας εργαλεία παρέχουν τη σχετική δυνατότητα.

Καθώς, λοιπόν, πλησιάζει η ώρα να διαμορφωθούν και να διατυπωθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θεωρούμε ότι σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα όπλα για να στηριχθούν τόσο η χειμαζόμενη κοινωνία όσο και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, της οποίας μια πιθανή εξάρθρωση, υπό το βάρος των αλλεπάλληλων κρίσεων, θα έχει δραματικές συνέπειες για τη χώρα μας.

Ελπίζουμε ότι, έστω και την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση θα εισακούσει τις εκκλήσεις και θα λάβει σοβαρά υπόψιν στις ανάγκες των πλέον ευαίσθητων και ευάλωτων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας Η μέχρι τώρα διαχείριση των προβλημάτων άλλωστε ήταν σε θετική κατεύθυνση, αλλά πλέον η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχύτατο ρυθμό και απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών.