Την  αφορμή για αυτό το άρθρο,  μου την έδωσε η Ελπίδα από τους Αγίους Σαράντα.

Η Ελπίδα, νεαρά, ηλικίας περί των 45 ετών, είχε επιφορτιστεί με την καθαριότητα του σπιτιού μας. Είχε έρθει πριν  χρόνια στην Ελλάδα, από την Βόρεια Ήπειρο. Αν και απόφοιτος Θεολογικής σχολής, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πάντα εργατική και ακούραστη, να κάνει κάθε δουλειά για να βιοποριστεί, από αυτές που πολλοί δεν θα καταδεχόμασταν να καταπιαστούμε.                 Όταν γεννήθηκε ο γιός μου, επιστρέφοντας στο σπίτι από το μαιευτήριο, μας περίμενε. Μόλις άνοιξε η πόρτα και μας είδε και τους τρεις, το πρόσωπό της έλαμψε από εκείνο το χαμόγελο που πάντα μας είχε συνηθίσει, και άρχισε να φωνάζει «Μπράβο, γεννήθηκε ένας Έλληνας….».

Τα ανωτέρω μου έρχονται σήμερα στο μυαλό, παρακολουθώντας την πολύμηνη και παράνομη προφυλάκιση του Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη.

Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου ανάγεται από τα πρώιμα Μυκηναϊκά χρόνια. Η περιοχή ήδη από το 2.000 π.Χ., αποτελούσε κέντρο εμπορικό, θρησκευτικό και διακομηστικό για του Δωριείς, με ιστορικά μνημεία, πόλεις, κάστρα και μαντεία, όπως το   μαντείο του ποταμού Αχέροντα, το Μαντείο της Δωδώνης, την Αντιγόνεια, την Μέλινη, το  κάστρο του  Σελλειού,  να το πιστοποιούν αδιαμφισβήτητα.

Σήμερα, ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, συνιστά την μεγαλύτερη και πλέον ομοιογενή μειονότητα της Αλβανίας,  αναγνωρισμένη από Διεθνείς Οργανισμούς και Διμερείς Συμβάσεις,   που ανάγονται από την ίδρυση του Αλβανικού κράτους.

Η πλήρης κατοχύρωση της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, ο σεβασμός  των περιουσιακών δικαιωμάτων, της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, καθώς και της εξασφάλισης της δυνατότητας χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή είναι επίσημα  εξασφαλισμένες, με  διεθνείς Συμβάσεις και διακρατικές συμφωνίες. Η μονομερής δήλωση της Αλβανίας του 1921 αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νομικής αναγνώρισης της ελληνικής μειονότητας και της απόδοσης δικαιωμάτων σε αυτήν, όπως επίσης και τα Πρωτόκολλα Κέρκυρας και Φλωρεντίας. Η Διακήρυξη έγινε δεκτή από το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών, προδρόμου του ΟΗΕ, την ίδια ημέρα της κατάθεσής της και τέθηκε ρητά την εγγύηση των αρμόδιων οργάνων της.

Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι μία από τις μεγαλύτερες μειονότητες Ελλήνων στον κόσμο, που αυξάνεται πληθυσμιακά και γεωγραφικά, παρά τα προσκόμματα του Αλβανικού κράτους.  Η ευρύτερη περιοχή της νότιας Αλβανίας, από τους Αγίους Σαράντα και τον Αυλώνα έως το Πόγραδετς, την Κορυτσά, και την Χιμάρα, αποτελούν πόλεις και χωριά Ελλήνων, που διατηρούν την γλώσσα, την θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, της Ελλάδας, αλλά κυρίως έχουν το άσβεστο πόθο της  μητέρας πατρίδας. 

Δυστυχώς η πληθυσμιακή και γεωγραφική επέκταση της μειονότητας, εκλαμβάνεται από το βαθύ  Αλβανικό κράτους, ως απειλή.

Τον Μάιο 2023, ο Φρέντη Μπελέρης, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές υποστηριζόμενος από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την οργάνωση της ελληνικής ομογένειας «ΟΜΟΝΟΙΑ» για τον Δήμο της Χιμάρας.

Στις 6 Μαΐου 2023, ο Έντι Ράμα πηγαίνει στη Χιμάρα, όπου επιτίθεται χυδαία στον Μπελέρης με ρατσιστική και χλευαστική γλώσσα, ένεκα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που προωθεί στην παραλιακή ζώνη της Νότιας Αλβανίας και διαβλέποντας ότι ο Δήμος, θα περιέλθει στα  χέρια της ελληνικής μειονότητας.

Δύο μέρες μετά, και τρεις ημέρες προ των Εκλογών, η Αλβανική  Αστυνομία, συλλαμβάνει τον υποψήφιο Δήμαρχο, με  την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων», οδηγώντας τον στο κρατητήριο, στερούμενος τα θεμελιώδη δικαιώματα, που ακόμα και ο πιο στυγερός εγκληματίας φέρει.

Παραμένει κρατούμενος  καθ’ όλη την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Παρά την κράτησή του και την παρεμπόδιση της εκλογικής του εκστρατείας καταφέρνει να εκλεγεί Δήμαρχος Χιμάρας.

Εντούτοις η κράτησή του, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχει προσαχθεί σε κανένα Δικαστήριο, παρεμποδιζόμενος να ορκιστεί Δήμαρχος.

Και ενώ η Αλβανική εκλογική νομοθεσία προβλέπει την υποχρεωτική ορκωμοσία του εκλεγέντος Δημάρχου, εντός τριμήνου από την εκλογή του, ήτοι μέχρι τον  Αύγουστο  2023, εντούτοις παραμένει κρατούμενος, απαγορεύοντάς του να ορκιστεί, ώστε να εκπέσει την Δημαρχιακής του ιδιότητας.

Έτσι ένας νόμιμα εκλεγμένος Δήμαρχος, προφυλακίζεται, τρεις ημέρες προ τον εκλογών, δεν περνάει κανένα Δικαστήριο, παραμένει για άνω τον τριών μηνών  προφυλακισμένος, ενώ παρακωλύεται να ορκιστεί, προκειμένου να εκπέσει την Δημαρχικής του θέσης.

Πρόκειται για καθαρά πολιτική δίωξη, όνειδος για την Δικαιοσύνη, που καταπατά προκλητικά και εξόφθαλμα κάθε έννοια δικαίου, κάθε αρχής νομιμότητας και κάθε τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, σύμφωνα όχι μόνο με το Ελληνικό, και το Αλβανικό δίκαιο, αλλά και με τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Θεμελιώδης δικαιική αρχή είναι ότι κάθε πολίτης είναι αθώος, μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του.

Θεμελιώδης επίσης δικαιική αρχή, είναι ότι κανείς δεν κρατείται χωρίς δικαστική απόφαση.

Θεμελιώδης δικαιική αρχή είναι ότι  για την καταδίκη του κατηγορουμένου χρειάζονται αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, και όχι υπόνοιες.

Αν η Αλβανία είναι ένα κράτος που εκτός από γεωγραφικά, θέλει να ανήκει στην  Ευρώπη πολιτικά και νομικά, οφείλει να λογοδοτήσει για την ανωτέρω καταφανή παρανομία.

Αν η Ε.Ε. θέλει να παραμείνει ένωση  δημοκρατικών και δικαιικών αρχών, για τα ανωτέρω, οφείλει να εξαντλήσει το νομικό, πολιτικό και οικονομικό της «οπλοστάσιο».

Και εάν το Ελληνικό κράτος θέλει να περηφανεύεται ότι προστατεύει και αγκαλιάζει τα αδέρφια μας στην Βόρεια Ήπειρο, δύναται και μπορεί να κινηθεί νομικά  κατά της γείτονος χώρας.

Μόνο έτσι θα μπορεί να παραμείνει η Ελπίδα στην Βόρεια Ήπειρο……..

 

Καραμπασιάδης Ν. Αριστείδης

Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω, LLM

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, με την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση  «Αγαπώ τον Άλιμο» του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη