Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει κάποια μεγάλη αλλαγή

στην αμερικανική πολιτική απέναντι στη Μόσχα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει την προεδρία τον Νοέμβριο, χωρίς να αποκλείει μια αλλαγή στο σκεπτικό, τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο «δεν ενδιαφέρεται ποιος θα κερδίσει».

«Βασικά, δεν μας ενδιαφέρει (ποιος θα κερδίσει)», δήλωσε όταν ρωτήθηκε από το Reuters εάν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα έχει κάποια διαφορά για τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. 

Αποκαλώντας τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προβλέψιμο πολιτικό της παλιάς σχολής, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με όποιον κερδίσει, και δεν θα ανακατευτεί στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

«Ουδέποτε είχαμε ιδιαίτερους δεσμούς με τον Τραμπ, αλλά παραμένει το γεγονός ότι ως πρόεδρος άρχισε να επιβάλει μεγάλες κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ αποχώρησε από τη συνθήκη για πυραύλους μέσου και μικρότερου βεληνεκούς», είπε ο Πούτιν.

«Για να πω – μιλώ πολύ ειλικρινά – ότι πιστεύουμε πως μετά τις εκλογές κάτι θα αλλάξει απέναντι στη Ρωσία στην αμερικανική πολιτική, δεν θα το έλεγα. Δεν το νομίζουμε. Θεωρούμε ότι τίποτε πράγματι σοβαρό δεν θα συμβεί».  

«Γενικότερα, δεν υπάρχει καμιά διαφορά για εμάς».

Δήλωσε ότι είναι «γελοίο» να θεωρείται ότι ο Τραμπ θα είναι πιο καλοπροαίρετος απέναντι στη Μόσχα.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι τα δικαστικά προβλήματα του Τραμπ, ο οποίος καταδικάστηκε για ποινικά αδικήματα, είναι το αποτέλεσμα μιας «πολιτικής μάχης» στις ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι διώξεις κατά του Τραμπ, κυρίως ενώπιον των δικαστηρίων για κατηγορίες που αναπτύχθηκαν στη βάση γεγονότων που έγιναν πριν από χρόνια, χωρίς άμεσα αποδεικτικά στοιχεία, είναι απλώς η χρήση του νομικού συστήματος στο πλαίσιο μιας πολιτικής μάχης» στο εσωτερικό της χώρας, τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και ότι «καίει» το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και την παγκόσμια ηγεσία. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στη διαδικασία να «διαπράττει το ένα λάθος μετά το άλλο» στη διεθνή και εσωτερική πολιτική «Με αυτό που συμβαίνει (στις Ηνωμένες Πολιτείες) στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής μάχης, αυτοί καίγονται από μέσα, το κράτος τους, το πολιτικό τους σύστημα (…) καίνε στη ρίζα την υποτιθέμενη ηγεσία τους στον τομέα της δημοκρατίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε κατά το παρελθόν τον θαυμασμό του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ συνεχίζει να επικρίνει το ΝΑΤΟ, το οποίο υποστηρίζει το Κίεβο εναντίον του ρωσικού στρατού για δύο και πλέον χρόνια, και επαίρεται επανειλημμένα ότι μπορεί να θέσει τέλος στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εάν εκλεγεί.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα προτιμούσε να δει τον Τζο Μπάιντεν να παραμένει στον Λευκό Οίκο, επειδή ο τελευταίος είναι πιο «προβλέψιμος» για τη Μόσχα.