Στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να κέρδισαν αρκετές Πολιτείες,

όμως σε καμία περίπτωση δεν αύξησαν τα ποσοστά τους, παρά το ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος που είχαν με αποτέλεσμα να κατηγορούν πλέον τον Ντόναλντ Τραμπ για την υποστήριξη που παρείχε. Σύμφωνα με την dailymail.co.uk φίλοι και συνεργάτες του πρώην Αμερικανού προέδρου τον «στοχοποιούν» ως υπεύθυνο της αποτυχίας του κόμματος, αφού δεν άνοιξε την ψαλίδα με τους Δημοκρατικούς, τη στιγμή που οι δεύτεροι ξεμένουν από στελέχη και δέχονται από παντού έντονες επικρίσεις.

Χαρακτηριστικά, ο Μικ Μάλβεϊ, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Τραμπ, είπε πως «ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρον Ντε Σάντις, απόψε ο καθένας θα ήθελε να είναι ο Ρον Ντε Σάντις. Ο Ντε Σάντις κερδίζει απόψε και ο Τραμπ δεν τα πάει πολύ καλά». Επίσης, η «New York Post» τού πρώην υποστηρικτή του, Ρούπερτ Μέρντοχ, τον χαρακτηρίζει Trumpty Dumpty (χαζούλη Τραμπ) και ο παρουσιαστής Stephen Colbert ανέφερε σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή πως «το κόκκινο κύμα έμοιαζε περισσότερο με ροζ ψιχάλα».

Μάλιστα, η ανταποκρίτρια του Fox News στον Λευκό Οίκο, Jacqui Heinrich, έγραψε στο Twitter: «Πηγή των Ρεπουμπλικανών μου λέει “αν δεν ήταν ξεκάθαρο πριν θα έπρεπε να είναι τώρα. Έχουμε πρόβλημα Τραμπ”». Έτσι, αρκετοί υπεύθυνοι στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών δήλωσαν ότι το κόμμα πρέπει να «ξεφύγει από την ανοησία του Τραμπ», χαρακτηρίζοντάς τον έναν «εγωκεντρικό τύπο», που υποστηρίζει σκληροπυρηνικούς υποψηφίους μόνο επειδή συμφώνησαν ότι οι εκλογές του 2020 είχαν κλαπεί. «Είχαμε μια ιστορική ευκαιρία και η στρατολόγηση μη εκλέξιμων υποψηφίων από τον Τραμπ μάς έπληξε. Ο Τραμπ έχασε τρεις συνεχόμενες εκλογές για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από αυτή την ανοησία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκοτ ​​Ριντ, ένας παλαίμαχος υπεύθυνος στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών.