Τι είναι το Alexa?

Τo Alexa είναι ένα σύστημα κατάταξης ιστοσελίδων σε παγκόσμια κλίμακα, χρησιμοποιεί μια εργαλειοθήκη(toolbar) μέσω της οποίας υποτίθεται

ότι μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για την παγκόσμια κατάταξη της κάθε ιστοσελίδας που επισκέπτεστε, τουλάχιστον αυτά ισχυρίζεται η Amazon η εταιρεία που ανέπτυξε το Alexa.

Το Alexa υποτίθεται ότι δείχνει σε ποια θέση βρίσκεται η κάθε ιστοσελίδα στον παγκόσμιο ιστό πάντα σε σχέση με τις υπόλοιπες, και αυτό ανάλογα με το πόσους επισκέπτες δέχεται σε συνδυασμό με τις σελίδες του site που βλέπει ο κάθε επισκέπτης αλλά και με το χρόνο παραμονής του στην ιστοσελίδα.

Άρα ο δείκτης κατάταξης του Alexa δεν είναι ο αριθμός των επισκέψεων όπως λανθασμένα νομίζουν πολλοί αλλά ένας συνδυασμός διαφόρων ποιοτικών χαρακτηριστικών επισκεψιμότητας και είναι χρήσιμος κυρίως για τη σύγκριση μεταξύ δύο η περισσότερων ιστοτόπων.

Ο αριθμός αυτός δείχνει την θέση στον παγκόσμιο ιστό που έχει το κάθε site, το ένα είναι η κορυφή και τα αρκετά εκατομμύρια οι μικρές νέες ιστοσελίδες με καθόλου κίνηση.

Αν π.χ ένα site έχει Alexa rank 10.000 αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στην 10.000η θέση στον κόσμο και άρα έχει υπερπολλαπλάσιες επισκέψεις από κάποιο που έχει 1.000.000 δηλαδή βρίσκεται στην 1.000.000η θέση, τα δεδομένα φυσικά αλλάζουν και για τις σελίδες που βρίσκονται ψηλά η ενημέρωση γίνεται καθημερινά.

Περιττό να πούμε ότι το 1 είναι το google και 2 το facebook Στο περίπου, αν ένα site έχει rank μερικά εκατομμύρια τότε δεν έχει πάνω από 10-15 επισκέψεις την ημέρα, αν έχει λίγο πάνω από το εκατομμύριο τότε δεν μπορεί να έχει πάνω από 100 επισκέψεις ημερησίως, ενώ αν έχει κάτω από 500.000 έχει σίγουρα από 1000 έως και 4.000 επισκέψεις την ημέρα.
Αριθμοί κάτω από το 100.000 δείχνουν επισκεψιμότητες των αρκετών χιλιάδων την ημέρα.

Αν σας ενδιαφέρουν τέτοιου είδους σημαντικές λεπτομέρειες των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε τότε δεν έχετε παρά να εγκαταστήσετε στο πρόγραμμα περιήγησης (συνιστάται και επιβάλλεται θα λέγαμε η χρήση chrome η firefox) το toolbar της Alexa, είναι πανεύκολο, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (Alexa toolbar download), και να ακολουθήσετε τις εύκολες οδηγίες εγκατάστασης.

Το toolbar προσφέρει και άλλες δυνατότητες όπως προστασία από τα pop-up παράθυρα που ανοίγουν μόνα τους, πρόσθετες πληροφορίες για το κάθε site που βλέπετε, ιστορικό της σελίδας, εμφάνιση παλιότερων εκδόσεων καθώς και άλλες δυνατότητες.

Όλα αυτά θα ήταν ωραία και χρήσιμα αν ήταν και αληθινά, η αλήθεια όμως είναι ότι οι αριθμοί που παρέχονται από αυτό το σύστημα είναι εντελώς αναξιόπιστοι, μία παρωδία, ένα μεγάλο φιάσκο που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Με εξαίρεση ίσως τις πολύ μεγάλες ιστοσελίδες που εκεί τα στατιστικά είναι λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα χωρίς να είναι και ακριβή, στις υπόλοιπες το σύστημα έχει αποτύχει πλήρως.

Όλα αυτά τα διαπιστώνουμε συγκρίνοντας επί χρόνια τα πραγματικά στατιστικά ιστοσελίδων που διαχειριζόμαστε αλλά και διασταυρώνοντας στοιχεία από άλλους συνεργαζόμενους διαχειριστές.

Βλέπουμε ιστοσελίδες με ελάχιστους επισκέπτες να βρίσκονται, σύμφωνα με το Alexa πάντα, στις 500.000 ή και 100 χιλιάδες κορυφαίες,  και αντίθετα ιστοσελίδες με χιλιάδες επισκέψεις να βρίσκονται πολύ χαμηλά κάτω από το εκατομμύριο.
Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια παραδείγματα που πιστοποιούν αυτά που λέμε.

Είναι ένα χαρακτηριστικό του συστήματος αυτού να μη μπορεί ακόμη και μετά τόσα χρόνια να πλησιάσει καν στην αποτύπωση της ιντερνετικής πραγματικότητας, κάτι που το καθιστά εντελώς άχρηστο, επικίνδυνο και κυρίως άδικο.
Το δυστύχημα είναι ότι πολλοί διαφημιστές εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ακόμη για να επιλέξουν τις ιστοσελίδες στις οποίες θα προτιμήσουν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, τεράστιο λάθος.

Ο κάθε σοβαρός SEO θα πρέπει να τα γνωρίζει αυτά και να μη λαμβάνει υπ`όψιν του καθόλου το Alexa.

Άρα, στην ερώτηση: τι πρέπει να κάνω για να βελτιώσω την κατάταξη της ιστοσελίδας μου στο Alexa? η ειλικρινής απάντηση είναι μια και μοναδική, τίποτα, να ξεχάσεις και την ύπαρξη του για να μη παραπλανηθείς.

Γιατί το Alexa είναι αναξιόπιστο;

Προκύπτει λοιπόν το εύλογο ερώτημα: Πως γίνεται ένα σύστημα μέτρησης ή κατάταξης ιστοσελίδων που υπάρχει από το 1998 και έχει αναπτυχθεί από μια μεγάλη εταιρεία όπως η Amazon να μην είναι αξιόπιστο;

Η απάντηση είναι πολύ εύκολη: Μα το Alexa, σε αντίθεση με όσα αναφέρει, βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα στατιστικά που συλλέγει από τη δική του εργαλειοθήκη (toolbar), και είναι γνωστό ότι ελάχιστοι χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν αυτή την εργαλειοθήκη, γα την ακρίβεια μόνο ένα μηδαμινό σχεδόν ποσοστό που είναι κυρίως διαφημιστές ή υπεύθυνοι προώθησης ιστοσελίδων τη χρησιμοποιούν, οι υπόλοιποι την αποφεύγουν και η συντριπτική πλειοψηφία αγνοεί και την ύπαρξη της.

Από αυτό επίσης γίνεται φανερό και κάτι άλλο, αν μια ιστοσελίδα λόγω της θεματολογίας της έχει επισκέψεις από τεχνικούς και υπεύθυνους SEO τότε πολύ πιθανόν να έχει και πολύ καλή θέση στην κατάταξη, μπορεί να βρίσκεται και μέσα στις πρώτες έστω κι αν δεν έχει πάνω από 40-50 επισκέψεις την ημέρα. Και το αντίθετο, μια τουριστική ιστοσελίδα που την επισκέπτονται χιλιάδες που όμως δε διαθέτουν την εργαλειοθήκη μπορεί να βρίσκεται πολύ χαμηλά.

Αλλά το σύστημα της Alexa είναι και επικίνδυνο, απλούστατα γιατί μπορεί πολύ εύκολα να χειραγωγηθεί, να αλλοιωθεί.
Με πολύ μικρό κόστος μπορεί κάποιος να κατεβάσει αυτό το νούμερο πληρώνοντας για ψεύτικες επισκέψεις με ενεργοποιημένο το toolbar.
Αλλά και ένα ή δύο άτομα χρησιμοποιώντας την εργαλειοθήκη και επισκεπτόμενοι την ίδια σελίδα πολλές φορές κάθε μέρα μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, το είχαμε κάνει εμείς σε άλλη ιστοσελίδα πριν μερικά χρόνια, φτάσαμε με αυτό τον τρόπο μια ιστοσελίδα των 10 επισκέψεων την ημέρα στην 100.000 θέση στον κόσμο.!!!

Φυσικά καμιά σοβαρή ιστοσελίδα δεν θα καταφύγει ποτέ σε τέτοιες πρακτικές διακινδυνεύοντας έτσι το κύρος της και τις καλές θέσεις στα αποτελέσματα της google που φέρνουν την ποιοτική επισκεψιμότητα που μετράει.

Το σύστημα λοιπόν της Alexa είναι διάτρητο και χειραγωγείται εύκολα, οπότε δεν είναι μόνο αναξιόπιστο αλλά και αστείο, ΑΓΝΟΕΊΣΤΕ ΤΟ!