ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Δ/νση: Πελοπίδα 117, 12135, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τηλέφωνο: 2105728203, 2105728242
Fax: 2105728202 - Κινητό: 6977645795 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Είστε υποψήφιος Αιρετός - Βουλευτής στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο pitsounicity.gr

Τηρείτε σειρά προτεραιότητας

Τα πιό πρόσφατα

Δημιουργηθηκε στις 14 Αυγούστου 2018 Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ
Εκτύπωση

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν 

Η οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας του Ερντογάν, μπορεί να μας προκαλεί μια είδους ικανοποίηση για τα όσα πράττει τον τελευταίο καιρό σε βάρος της χώρας μας και την επιθετική πολιτική που εκφράζει, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε πιο ψύχραιμα και

να βλέπουμε την κρίση που μπορεί να εξάγει σε ολόκληρη την Ευρώπη ένα πιθανό κραχ στη γειτονική χώρα. 
Η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν παραδοθεί, για μια ακόμη φορά, στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Οικονομικός πόλεμος που κήρυξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ στην Τουρκία, έχει αντίκτυπο κυρίως στην Ευρώπη.

Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ο λόγος που έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη, είναι γιατί στη συγκεκριμένη χώρα, σχεδόν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν επενδύσει εδώ και χρόνια, γιατί είχαν δει την Τουρκία σαν γη της επαγγελίας για τα συμφέροντά τους. 

Ακόμη και η Ελλάδα είχε μεγάλες επενδύσεις. Ευτυχώς έγκαιρα αποχώρησε από την Τουρκία η Εθνική Τράπεζα και πούλησε το 2015 την Finansbank. Το ίδιο θα ήθελαν να κάνουν αυτή την ώρα και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην Τουρκία, όπως η Ισπανική BBVA η οποία έχει διαθέσει στους Τούρκους δανειολήπτες 83,3 δις $, η Γαλλική BNP Paribas η οποία έχει διαθέσει 38,4 δις $, Ιταλική UniCredit η οποία έχει διαθέσει 17 δις $. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ καθησυχάζουν τους επενδυτές. Δεν θεωρούν την κατάσταση κρίσιμη, παρά το γεγονός ότι έχουν μια κάποια ανησυχία. (Τα ίδια έλεγαν και για την περίπτωση της Ελλάδας, έως ότου ξεφορτωθούν τα τοξικά ομόλογα της χώρας και τα φορτώσουν σ’ εμάς. Μέχρι τότε η ψυχούλα τους το ήξερε αν ανησυχούσαν ή όχι). 

Να σημειώσουμε ότι αυτή την ώρα λειτουργούν στην Τουρκία 7.000 Γερμανικές επιχειρήσεις μεσαίες και μεγάλες. Οι σχέση της συγκεκριμένης χώρας, κρατάνε από τα τέλη του 1800 κι έπειτα. Είναι σχέση στρατηγικής σημασίας, όπου οι Γερμανοί υποστήριζαν την Τουρκία σε ό,τι κι αν έκανε καλό ή κακό στους υπόλοιπους λαούς. Ήταν ο επενδυτικός τους παράδεισος. Μια κατάρρευση της Τουρκικής οικονομίας, θα είχε άμεσες συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και στο Ευρώ. Δεν είναι μια απλή υπόθεση ένα κραχ στην Τουρκία, που θα περάσει  χωρίς κλυδωνισμούς στη Γηρεά ήπειρο και χωρίς αντίκτυπο και στην Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί να βγει αυτό το διάστημα στις αγορές. Κάτι τέτοιο, λόγω των Τουρκικών εξελίξεων μπορεί να ματαιωθεί, αφού τα speds των ελληνικών ομολόγων άρχισαν να ανεβαίνουν επικίνδυνα και να καθίστανται απαγορευτικά για δανεισμό δεκαετούς ή εικοσαετούς ομολόγου. 

Όσο για τα spreds των Τουρκικών ομολόγων, αυτά έχουν ξεπεράσει τα ποσοστά που είχαν τα ελληνικά στην κορύφωση της κρίσης που πέρασε η χώρα. Τα δεκαετή Τουρκικά ομόλογα έφτασαν στο απαγορευτικό επιτόκιο 21,2% και τα ομόλογα ενός έτους και τριών ετών στα 20,5% και 25,6% αντίστοιχα. 

Η κρίση στην Τουρκία θα έχει και άμεσο αντίκτυπο στην Ελληνική οικονομία, λόγω των επενδύσεων που έχουν κάνει μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μην είναι τόσες πολλές όπως πριν από πέντε χρόνια, αλλά δεν παύει να επηρεάζουν μεγάλες υγιείς επιχειρήσεις όπου κανείς δεν ξέρει τι ζημιά μπορεί να υποστούν. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι η Intracom, Intralot, Καρέλια Α.Ε, Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, Αλουμίλ, Isomat, Chipita, Εταιρεία χρωμάτων Πλαστικά Κρήτης, Ελληνικοί Λευκόλιθοι, κ.α 

Αντιλαμβάνεται κανείς πως κανένα δεν εξυπηρετεί μια κατάρρευση της Τουρκικής οικονομίας, όσο κι αν κάποιοι βλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ως εκδίκηση και τιμωρία των όσων κάνουν σε βάρος τόσων λαών όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και των προκλήσεων που επιχειρούν σε βάρος της χώρας μας το τελευταίο διάστημα.

Πιο Δημοφιλή