ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Δ/νση: Πελοπίδα 117, 12135, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τηλέφωνο: 2105728203, 2105728242
Fax: 2105728202 - Κινητό: 6977645795 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Είστε υποψήφιος Αιρετός - Βουλευτής στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο pitsounicity.gr

Τηρείτε σειρά προτεραιότητας

Τα πιό πρόσφατα

Δημιουργηθηκε στις 10 Αυγούστου 2018 Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
Εκτύπωση

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Από εξαγωγές πάμε καλά κι αυτό το εξάμηνο. Κοντεύουμε να γίνουμε TEXAS. Τα πετρελαιοειδή παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση. Ούτε να είχαμε πετρελαιοπηγές δεν θα είχαμε τέτοια ζήτηση σε καύσιμα.

Όμως τα εθνικά προϊόντα που παράγει η ελληνική γη, τα προτιμούν όλο και λιγότερες χώρες στο εξωτερικό και οι εξαγωγές τους όλο και μειώνονται. Αν συνεχίσουν έτσι, στο τέλος θα τα καταναλώνουμε μόνο μεταξύ μας.

Αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές της χώρας μας και το πρώτο εξάμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με τα capital controls και την υψηλή φορολογία.

Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων δηλώνει αρκετά ικανοποιημένος με τους δείκτες που παρουσιάζουν οι στατιστικοί πίνακες εξαμήνου της ΕΛΣΤΑΤ, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται το εμπορικό έλλειμμα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η παραγωγική διαδικασία της χώρας. 

Μεγάλη είναι η αύξηση των πετρελαιοειδών, γεγονός που ενισχύει στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας. 


Μάλιστα η αύξηση αυτή (των πετρελαιοειδών) έχει διψήφιο αριθμό. Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρουσιάστηκε αύξηση των εξαγωγών γενικά, κατά 15,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. 

Ειδικότερα, το διάστημα αυτό οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι κατά 12,4%, ενώ προς τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, κατά 19,6%. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα δημιουργεί μια εξαγωγική δυναμική προς τρίτες χώρες, ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς.

Οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες τείνουν να φτάσουν τις εξαγωγές που κάνει η χώρα μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο εξάμηνο το 2018 έγιναν εξαγωγές ύψους 8.716,9 εκατομμύριων ευρώ και προς τρίτες χώρες 7.720,1 εκατομμύριων ευρώ.


Ας ρίξουμε μια ματιά να δούμε τι εξάγει η χώρα μας. Τη μεγαλύτερη εξαγωγική αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των πετρελαιοειδών κατά 53,8%, πάντα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

 
Τα βιομηχανικά προϊόντα αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 22,2%, τα τρόφιμα και τα ζωντανά ζώα, κατά 10%, τα χημικά κατά 11,6%, τα μηχανήματα κατά 44,4% και οι πρώτες ύλες κατά 39,7%. 

Δύο από τα εθνικά μας προϊόντα παρουσιάζουν μεγάλη μείωση, κάθε χρόνο. Πρόκειται για το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο και τα καπνά μας, τα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν τα καλύτερα στον κόσμο. Όμως με τις πολιτικές απαξίωσης αυτών των δύο προϊόντων που ακολουθήθηκαν από τις Ελληνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση ταυτόχρονα, κατάφεραν να κάνουν τις αγορές να μην τα προτιμούν.

Έτσι και αυτό το εξάμηνο είναι οι μόνοι κλάδοι που παρουσιάζουν αρνητικό συντελεστή στις εξαγωγές, τόσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε τρίτες χώρες. 

Συγκεκριμένα το εμπόριο λαδιού εμφανίζει πτώση των εξαγωγών κατά - 5,8% και του καπνού κατά - 13,9%. Στο εμπόριο λαδιού μόλις και με το ζόρι η αγορά εξαμήνου άγγιξε σε εξαγωγές τα 40,3 εκατομμύρια ευρώ.


Δυστυχώς οι αρνητικοί ρυθμοί στις εξαγωγές αυτού του εθνικού προϊόντος είναι συνεχείς κάθε εξάμηνο, γεγονός που πρέπει να μας ανησυχεί όλους μας.

Πιο Δημοφιλή