ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Δ/νση: Πελοπίδα 117, 12135, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τηλέφωνο: 2105728203, 2105728242
Fax: 2105728202 - Κινητό: 6977645795 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Είστε υποψήφιος Αιρετός - Βουλευτής στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο pitsounicity.gr

Τηρείτε σειρά προτεραιότητας

Τα πιό πρόσφατα

Δημιουργηθηκε στις 03 Αυγούστου 2018 Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
Εκτύπωση

Ρεπορτάζ του Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Υπήρξε έλλειμμα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος δεν λειτούργησε σύμφωνα με το νόμο. Τα αρμόδια όργανα δεν εισηγήθηκαν την οργανωμένη απομάκρυνση

των πολιτών έγκαιρα για τις επαπειλούμενες από την πυρκαγιά περιοχές Ν. Βουτζά και Μάτι. Δεν υπήρξε συντονισμός από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους.

Όπως υποστηρίζει ο έμπειρος αντιστράτηγος του Π.Σ, ε.α είχαν δύο ώρες καιρό για να διατάξουν εκκένωση στο Μάτι και δεν το έκαναν.

Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ο πρώην Υπαρχηγός του Π.Σ κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης εστιάζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Μάτι, στους λάθος χειρισμούς έγιναν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα στις 12:03 το μεσημέρι της 23 ης Ιουλίου.

Μόλις είδαν ότι παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις η πυρκαγιά της Κινέτας κι άρχισαν να καίγονται σπίτια, δόθηκε εντολή να σπεύσουν στην περιοχή όλες οι δυνάμεις της Αττικής και τα 78 περιπολικά πυροσβεστικά οχήματα. Έτσι εγκατέλειψαν την Ανατολική Αττική και τα έξι περιπολικά πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονταν στη Ν. Μάκρη, στο Ν. Βουτζά και την Καλλιτεχνούπολη.

Αυτή ήταν μια εγκληματική πράξη, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση. Έφυγε ακόμη και το πεντάτονο όχημα της πυροσβεστικής που περιπολούσε κοντά στη Ν.Βουτζά, το οποίο θα μπορούσε να έχει σβήσει την πυρκαγιά της Ν. Πεντέλης εάν όμως είχε ειδοποιηθεί το πλήρωμα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε. Και λέμε αν είχε ειδοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, γιατί η πυροσβεστική δίνει ως ώρα έναρξης της φωτιάς στη Ν. Πεντέλη τις 17:49. Αυτή ήταν η ώρα που καταγράφηκε ότι ειδοποιήθηκε το πυροσβεστικό σώμα από έναν εθελοντή δασοπυροσβέστη ο οποίος είδε τους καπνούς από τη Ν. Μάκρη. Η φωτιά όμως, σύμφωνα με πηγές του κ. Γκουρμπάτση ξεκίνησε στις 17:30 και η πυροσβεστική δίνει είκοσι λεπτά αργότερα την ώρα έναρξης, τεράστιος χρόνος για μια πυρκαγιά με συναγερμό (4). Όλο αυτό το εικοσάλεπτο η φωτιά καίει χωρίς να κάνει κανείς τίποτα για να την περιορίσει, αφού δεν υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα. Χάθηκε  πολύτιμος χρόνος και με τις επικρατούσες συνθήκες η πυρκαγιά έγινε ανεξέλεγκτη.

Ο πρώην Υπαρχηγός υποστηρίζει πως στην Πολιτική Προστασία γνώριζαν από την προηγουμένη μέρα για την επικινδυνότητα που υπήρχε στις συγκεκριμένες περιοχές που ξέσπασαν οι πυρκαγιές και έπρεπε να έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλες οι δυνάμεις και όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Γνώριζαν καλά ποιες ακριβώς περιοχές κινδύνευαν και δεν έκαναν τίποτα για να τις προστατέψουν.

Επίσης ο έμπειρος αξιωματικός υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτα η Κινέτα, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, η οποία έκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και 150 σπίτια.

Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση(έκτακτης ανάγκης) αναλαμβάνει το συντονισμό των δράσεων το συντονιστικό του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όπως ορίζει η εγκύκλιος της 25 ης Μαΐου του 2018. Τότε θα έπρεπε να συγκληθεί αμέσως το (ΣΟΠΠ) Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα έδινε την εντολή εκκένωσης της περιοχής.

Στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Ν. Βουτζά και στο Μάτι, λόγω της σοβαρότητας των γεγονότων έπρεπε να συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό το ΚΕΣΟΠΠ, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι γενικοί γραμματείς των εμπλεκομένων υπουργείων, υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή τον εποπτεύοντα υπουργό που είναι ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη, δηλαδή ο κ. Τόσκας.

Αντί για όλα αυτά, έγινε ένα μπάχαλο, που δεν ήξερε ποιος έδινε εντολές σε ποιόν. Για παράδειγμα στην περίπτωση εκκένωσης ενός δήμου την εντολή την δίνει ο επικεφαλής της πυροσβεστικής στο δήμαρχο. Εάν εμπλέκονται δύο δήμοι τότε ο νόμος ορίζει ότι την ευθύνη για να δώσει εντολή εκκένωσης μιας περιοχής τη φέρει ο περιφερειάρχης. Εκτός εάν ο περιφερειάρχης έχει, από καιρό εξουσιοδοτήσει κάποιον αντιπερφερειάρχη. Στην προκειμένη περίπτωση, ακόμη και αν δόθηκε εντολή εκκένωσης, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση δεν ήταν έγκαιρη, ενώ είχαν τουλάχιστον δύο ώρες μπροστά τους , πριν φτάσει η φωτιά στο Μάτι και κάψει ζωντανούς τόσους ανθρώπους. Όλα αυτά βέβαια θα συνέβαιναν εάν είχαν εκτιμήσει σωστά τα δεδομένα της πυρκαγιάς και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγιναν, γι’ αυτό κι έγινε ένα μπάχαλο, με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Να σημειώσουμε ότι ακόμη και οι παιδικές κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν χάριν στην ετοιμότητα της υπεύθυνης για την προστασία των παιδιών, η οποία ενημερώθηκε ιδιωτικά από φίλο της πυροσβέστη για την καταστροφή που πλησίαζε και της σύστησε να απομακρύνει τα παιδιά έγκαιρα. Η ίδια δεν πήρε ποτέ εντολή από καμιά αρμόδια αρχή για εκκένωση της κατασκήνωσης, απλά ενήργησε αυτοβούλως κι έτσι σώθηκαν τα παιδιά και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, αλλιώς αν περίμενε τους αρμόδιους ποιος ξέρει τι χειρότερο μας περίμενε, ούτε που θέλει κανείς να το σκέφτεται.

Για τους αναγνώστες να πούμε ότι, ο Υποστράτηγος του Π.Σ ε.α κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης είναι, πτυχιούχος της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πριν αποστρατευθεί, επί σειρά ετών ήταν Διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Είναι ένας άνθρωπος με τεράστια πείρα σε θέματα πυρκαγιών και σήμερα ιδιωτεύει ως εμπειρογνώμονας σε εμπρησμούς. Οι εκτιμήσεις του και τα λεγόμενά του, έχουν κάποιο ειδικό βάρος, γι’ αυτό και θελήσαμε να φιλοξενήσουμε την άποψή του.

Πιο Δημοφιλή