Την τετάρτη 6 Μαρτίου η Δημοτική τοπική οργάνωση Μεγάρων και Νέας Περάμου

της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε  την πρώτη της εκδήλωση για το έτος 2024. 

Η εκδήλωση αυτή ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο δήμαρχο Μεγάρων Γιωργο Καστάνη- Λίάντρο ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος για 16 συναπτά έτη από το 1982 εως το 1998. 

Θα ήθελα να συγχαρώ την τοπική οργάνωση για την εκδήλωση μνήμης στον δήμαρχο που άφησε εποχή για τα Μέγαρα και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τα μέλη της για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν να εκφράσω από βήματος την ευγνωμοσύνη μου και την αγάπη μου στον αείμνηστο Γιώργο Καστάνη- Λιάντρο και στην οικογενεια του. 

Με σεβασμό στην μνήμη του παραθέτω το παρακάτω κείμενο:

“Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΛΙΑΝΤΡΟΣ”

Ήταν καλοκαίρι του 1994 όταν ο αείμνηστος δήμαρχος Μεγαρέων Γεώργιος Καστάνης - Λιάντρος μου έκανε την πρόταση να συμμετάσχω στον συνδυασμό του "Τα Νέα Μέγαρα”.

Πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν τον άκουσα να λέει "Κλεάνθη γνωρίζω πολύ καλά την οικογένεια σου, σε γνωρίζουν πολύ καλά τα παιδιά μου και πιστεύω ότι είσαι σε μια ηλικία που μπορείς να προσφέρεις πολλά στην πόλη σου".

Ήμουν 25 ετών και μόλις είχα ξεκινήσει τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα ως καθηγητης φυσικης αγωγης και γυμναστηριούχος.

Παρ΄ολο που κολακεύτηκα πολύ από αυτή την πρόταση η απάντησή μου ήταν: "θα το σκεφτώ κύριε Δήμαρχε και θα σας απαντήσω".

Η οριστική απάντηση ήρθε μια εβδομάδα αργότερα και  ύστερα από πολύ σκέψη και αρκετό ξενύχτι. Σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να προσφέρω και να σταθώ δίπλα σε έναν τόσο χαρισματικό άνθρωπο και πραγματικά μεγάλο ηγέτη. Έναν άνθρωπο που τον αγαπούσαν όλοι, από τα μικρά παιδιά έως και τον μεγαλύτερο.  Έναν άνθρωπο που μιλούσε και χαμογελούσε στους πάντες, φίλους και αντιπάλους. Γιατί ο Λιάντρος είχε αντιπάλους και όχι εχθρούς.

Οι εκλογές του 1994 κερδήθηκαν και η 4η τετραετία για τον Λιάντρο ήταν γεγονός. Μαζί με τον συνδυασμό εκλέχθηκα και εγώ και θυμάμαι χαρακτηριστικά τα λόγια του δημάρχου: "συγχαρητήρια Κλεάνθη, τώρα ήρθε η ώρα να μου αποδείξεις ότι είχα δίκιο που σε εμπιστεύτηκα.

Από εκείνη την στιγμή δεν σταμάτησα λεπτό να τον ενοχλώ για κάθε σκέψη που μού περνούσε από το μυαλό, όσο σοβαρή η λιγότερο σοβαρή ήταν.

Μέσα από την καθημερινή συνεργασία μαζί του γνώρισα έναν άνθρωπο με μεγάλες αρετές που δύσκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος σε πολιτικό άνδρα. Η υπομονή του να ακούει το καθετί που του έλεγαν οι συνεργάτες του, οι συμβουλές του ώστε να γίνουν όλα με τον σωστό τρόπο χωρίς όμως να παρεμβαίνει στο εγώ κανενός, η επίμονη του ώστε όλα να έρχονται εις πέρας, η μεγάλη του αγάπη για την πόλη του, αλλά και τους συνάνθρωπους του, είναι λίγες από τις αρετές αυτές.

Ο Γιώργος καστάνης Λιάντρος αποτέλεσε για μένα τον πολιτικό  μου πατέρα καθώς με συμβούλευε καθημερινά για θέματα του δήμου αλλά και για θέματα της δουλειάς μου ακόμα  και για θέματα οικογένειας.

Αποτελούσε πρότυπο οικογενειάρχη για εμένα και τον θαύμαζα για το πόσο πολύ στέκονταν κοντά  στην οικογένεια του παρ όλες τις καθημερινές του ασχολίες ως δήμαρχος. Στην πρώτη ευκαιρία μου έλεγε "Κλεάνθη, πρώτα απ όλα η οικογένεια".

Έτσι έβλεπε και τον δήμο Μεγαρων ο Λιάντρος. Σαν μια μεγάλη οικογένεια. Μαζί της ξυπνούσε, μαζί της μοιράζονταν τους προβληματισμούς της, μαζί της έκλαιγε και γελούσε, μαζί της στο τέλος της ημέρας ξαπόσταινε για να ξεκινήσει πάλι μια άλλη δημιουργική ημέρα για την πόλη που λάτρεψε και τον λάτρεψε.

Θυμάμαι όταν του είπα ότι πρέπει ο δήμος να δημιουργήσει αθλητικό οργανισμό.

Αμέσως μου είπε ότι πρέπει να ξεκινήσω διαδικασίες και ότι ήθελα θα ήταν κοντά μου. Έτσι και έγινε. Ο αθλητικός οργανισμός έγινε πραγματικότητα και αποτέλεσε  ένα σημαντικό εργαλείο για τον αθλητισμό των Μεγάρων. Έτσι λειτουργήσαμε και για τα σχολεία που ήταν πρωί – απόγευμα. Με παρεμβάσεις μας στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων λύθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα για την πόλη. Έτσι λειτουργήσαμε και για την κάθε γειτονιά που απέκτησε το δικό της γηπεδάκι, κάτι που μετέπειτα δυστυχώς δεν βρήκε την ανάλογη συνέχεια.

Ο Λιάντρος είχε το χάρισμα να ακούει τον συνομιλητή του. Όλοι μας ξέραμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στην κρίση του και γι αυτό καθημερινά τον βομβαρδίζαμε με ιδέες. Ο Λιάντρος είχε όραμα και ήταν στην κυριολεξία πολύ μπροστά από πολλούς άλλους τοπικούς πολιτικούς ακόμα και πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής.  Ήταν μπροστά από την εποχή του και αυτό φάνηκε από ενέργειες σε ζητήματα που αργότερα άλλες διοικήσεις δεν τόλμησαν να ακουμπήσουν. Ζητήματα που θα είχε ολοκληρώσει αν ο λαός τον εμπιστεύονταν μια ακόμα τετραετία.

Η παραλία της Βαρέας πήρε μορφή με τον Λιάντρο και γι' αυτό κατηγορήθηκε ότι φτιάχνει πεζοδρόμια και σιντριβάνια στην θάλασσα. Ο Λιάντρος μαζί με τον Στέλιο και τον Κώστα ξεκίνησαν τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης. Ο Λιάντρος έκανε την πρώτη ανάπλαση της Πάχης. Ο Λιάντρος μαζί με τον Θανάση έφτιαξαν το μουσικό όμιλο. Ο Λιάντρος μαζί με τον Γιάννη έφτιαξαν τα Κ.Α.Π.Η. Ο Λιάντρος μαζί με την Ευαγγελία έφτιαξαν το θέατρο. Ο Λιάντρος μαζί με τον γιατρό Κώστα Μπερδελή έφεραν το νερο της ΕΥΔΑΠ. Ο Λιάντρος μαζί με τον Τάκη έτρεξαν όλα τα προγράμματα του δήμου. Ο Λιάντρος μαζί με όλους εμάς που μας είχε έτοιμους κάθε στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης για το συμφέρον της πόλης.

Αυτός ήταν ο Γιώργος Καστάνης -Λιάντρος. Ο δήμαρχος όλων των Μεγαριτών.

Ο δήμαρχος που θα μείνει αξέχαστος από όλους εμάς.

Ο Γιώργος Καστάνης- Λιάντρος έφυγε από κοντά μας τον Αύγουστο του 2009.

Το καλοκαίρι αυτό ήταν το χειρότερο καλοκαίρι της ζωής μου γιατί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχασα και τον βιολογικό  μου πατέρα τον Ιερόθεο Βαρελά και τον πολιτικό μου, τον Γιώργο Καστάνη-Λιάντρο.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει και τους δυο , θα σας θυμάμαι για πάντα και θα ακούω τις συμβουλές που μου δίνετε από εκεί ψηλά.

 Κλεάνθης Βαρελάς 

Καθηγητης Φυσικής Αγωγής 

Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής