Η 5η Ιουνίου, βάσει σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, είναι ημέρα αφιερωμένη στο Περιβάλλον.

Κάποιοι την εκμεταλλεύονται για ανέξοδες ευχές και αποποίηση ευθυνών, για μας είναι μια ακόμα ευκαιρία εξαγωγής συμπερασμάτων και λήψης αποφάσεων. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν γίνεται με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» αλλά με πολιτικές και πράξεις που το διαφυλάττουν που θεμελιώνουν την ισορροπημένη σχέση του ανθρώπου με αυτό. Δεν το αφήνουν απροστάτευτο, δεν το παραδίδουν βορά στα συμφέροντα όσων κερδοσκοπούν μέσα από την εμπορευματοποίησή του.

Η Πετρούπολη και γενικά η Δυτική Αθήνα, χρόνια τώρα, καλείται να «γιορτάσει» την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τον ΧΥΤΑ Φυλής να πνίγει την ανάσα μας, να μολύνει την υγεία μας. Οι Κυβερνήσεις και οι Περιφερειακές Αρχές διαχρονικά έχουν επιλέξει, συνειδητά, η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με γνώμονα το όφελος των επιχειρηματιών και των κερδών τους και όχι της υγείας του λαού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν μπορεί από τη μία να ευαγγελίζονται περιβαλλοντική ευαισθησία και «πράσινη ανάπτυξη» και από την άλλη με τις πολιτικές τους να «ανοίγουν την όρεξη» διαφόρων καταπατητών-διεκδικητών του Ποικίλου Όρους. Η σημερινή μέρα αναδεικνύει την ανάγκη δράσης, σε συλλογικό επίπεδο, τον αγώνα που πρέπει να δώσει ο λαός της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας για να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα του βουνού μας, για να σταματήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ, για να μπορούμε εμείς και τα παιδιά μας να ζήσουμε τη ζωή που δικαιούμαστε.

Η Δημοτική Αρχή πορεύεται με στόχο τη διατήρηση της ομορφιάς στην Πετρούπολη, την εξασφάλιση ενός καθαρού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός των άλλων ενεργειών της, από το ερχόμενο φθινόπωρο θα τοποθετήσει καφέ κάδους (για τα βιοαπόβλητα) στην πόλη μας, ώστε να ξεκινήσει στην πηγή η διαλογή των απορριμμάτων. Έτσι, θα μειώσουμε και τα χρήματα που ο Δήμος μας «πετάει στα σκουπίδια», με την επιβάρυνση του άδικου «χαρατσιού» που πληρώνει για το τέλος ταφής αλλά θα βελτιώσουμε και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.