Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη αλλαγές στις οποίες χρειάστηκε αναγκαστικά να

προσαρμοστούμε όλοι.

Μια χρονιά εντελώς διαφορετική και πρωτόγνωρη, σε σχέση με όσες έχουμε ζήσει έως τώρα. Μια χρονιά γεμάτη μικρές και μεγάλες απώλειες, παρατεταμένη αβεβαιότητα, φόβο ασθένειας και θανάτου, αλλά και γεμάτη προκλήσεις.

Η πανδημία που ενέσκηψε, ανέδειξε τις ψυχικές κυρίως αδυναμίες αλλά και τη δύναμη και τις δυνατότητες του ανθρώπου. Ακόμα ανέδειξε τη σχέση του με τη μητέρα Φύση, την τεχνολογία, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των γενεών. Νέες λέξεις μπήκαν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και νέες έννοιες έγιναν τρόπος ζωής. Αντισηπτικά, μάσκες, εγκλεισμός, απαγόρευση κυκλοφορίας, τήρηση μέτρων, κοινωνική αποστασιοποίηση, ατομική ευθύνη επιστρατεύθηκαν προς όφελος της παγκόσμιας αντιμετώπισης από την λαίλαπα που ονομάζεται Covid19. Εύκολο; Καθόλου και για κανέναν. Έτσι λοιπόν, εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις που αναμφίβολα είναι σημαντικές και επώδυνες, στο στόχαστρο της πανδημίας βρέθηκε και η ψυχική υγεία. Εξαιρετικά δύσκολη στάθηκε η διαχείριση της πανδημίας για κάποιον ψυχικά αδύναμο ή για κάποιον που βιώνει την ασθένεια ή ακόμα και την απρόσμενη απώλεια από την ασθένεια. Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη της Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας κ. Ζωής Ράπτη, οι μελέτες στα λύματα της Αττικής, στα μέσα Νοεμβρίου, έδειξαν μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών αλλά και 60% αύξηση στη χρήση κοκαΐνης.

Οι δύο καραντίνες που βιώσαμε και διανύουμε, αυτή η απολύτως επιβεβλημένη, αλλά αναπόφευκτα αναγκαία απομόνωση στο σπίτι σε παγκόσμιο επίπεδο, δοκίμασε ιδιαίτερα τις ευάλωτες ψυχικά ομάδες. Ο άνθρωπος , ως κοινωνικό ον, συνηθισμένος σε έναν τρόπο ζωής, ξαφνικά ένιωσε την αγκαλιά, το άγγιγμα, τη χειραψία και τη συνύπαρξη σε μικρή απόσταση, να μεταβάλλονται σε φόβο, άγχος και αγωνία για την ίδια τη ζωή. Άνθρωποι κοινωνικά ευάλωτοι, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι, σε αρκετά μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με έρευνες, βίωσαν με μεγαλύτερη ένταση συναισθήματα μοναξιάς, ανησυχίας, κατάθλιψης και ανημπόριας καθώς κλήθηκαν να διαχειριστούν απώλειες συνομήλικων τους αλλά και να στερηθούν τις επισκέψεις των παιδιών και των εγγονιών τους, οι οποίοι ήταν ίσως και οι μόνες συναναστροφές που τους είχαν απομείνει. Δυσκολίες όμως υπήρξαν και σε κάποιες οικογένειες που αναγκάστηκαν να μείνουν όλοι μαζί για μακρά περίοδο, καθώς έχει επιβληθεί το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και ταυτόχρονα για πολλούς γονείς η τηλεργασία και σε ακόμα χειρότερη περίπτωση, η αναστολή εργασίας. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται και από την σημαντική αύξηση των καταγγελιών για άσκηση βίας καθώς και για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας λόγω εγκλεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων που παρουσιάστηκε. Μπορεί η Πολιτεία να μερίμνησε για την ενίσχυση δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε κάθε περιοχή υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο στην κοινωνία μας.

Τα Κέντρα Πρόληψης που αριθμούν 75 σήμερα πανελλαδικώς, καλύπτοντας 50 νομούς της χώρας, με τα 21 να βρίσκονται στην Αττική, στέκονται δίπλα στην κοινότητα, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων τους, με δράσεις για γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους, επιχειρηματίες, εμπόρους, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία και ενήλικες ατομικά. Η 7μελής Διοίκηση (αποτελούμενη από αιρετούς, εκπρόσωπους των Δήμων και της Περιφέρειας, εκπρόσωπους συλλόγων γονέων & κηδεμόνων, εκπρόσωπους πολιτιστικών σωματείων) αλλά και η επιστημονική ομάδα προσπαθούν πάντα για την καλύτερη παροχή βοήθειας στους δημότες τους. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, τα Κέντρα Πρόληψης λειτούργησαν και στον καιρό της πανδημίας.

Συγκεκριμένα το Κέντρο Πρόληψης των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού «Φαέθων» στο οποίο έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος από τον Δεκέμβριο του 2019, με εργαλείο του την τεχνολογία και τις δυνατότητές της, προσπάθησε να σταθεί δίπλα σε όσους ήταν ψυχικά ευάλωτοι, είτε δεν είχαν την απαραίτητη αντοχή να διαχειριστούν μόνοι τους αυτήν την νέα πραγματικότητα, που επέβαλλε η αντιμετώπιση της πανδημίας. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου μας εναρμονίστηκε με τις νέες τεχνολογικές συνθήκες και προσπάθησε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας των τριών Δήμων. Διοργάνωσε διαδικτυακές δράσεις, με δημιουργία ομάδων γονέων και εκπαιδευτικών, υπερσκελίζοντας τυχόν εμπόδια που προκύπτουν από το «ψυχρό» διαδίκτυο και βέβαια υπήρξαν και οι ατομικές συνεδρίες μέσω Skype ή τηλεφώνου για όποιον μας χρειάστηκε. Θα ήθελα να αναφέρω πως η ευρύτερη κοινότητα, ίσως να μην γνωρίζει τι ακριβώς είναι η Πρόληψη, τις υπηρεσίες που προσφέρει και πόσο τεράστιες δυνατότητες μπορεί να έχει ένα Κέντρο Πρόληψης για τους ωφελούμενούς του. Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός και στοχεύει στην ψυχική ενδυνάμωση όποιου το έχει ανάγκη, ώστε να τον προλάβει από ψυχικές διαταραχές ή την καταφυγή του στις εξαρτησιογόνες ουσίες. Ένα Κέντρο Πρόληψης, με τις δράσεις του, σκοπό έχει να εκπαιδεύσει την κοινότητα ώστε να μείνει μακριά από τις εξαρτήσεις παντός είδους. Απευθύνεται στους δημότες του, σε γονείς, εφήβους, εκπαιδευτικούς. Υπενθυμίζω πως οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» παρέχονται δωρεάν και τα επιστημονικά μας στελέχη εδώ και 15 χρόνια είναι πρόθυμα να προσφέρουν τις συμβουλές τους, με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία τους, αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας. Κανένας δημότης δεν είναι μόνος, όταν χρειαστεί, γιατί ο ιστός της κοινωνίας επιβάλλεται να μείνει ζωντανός!

Το Κέντρο Πρόληψης «Φαέθων» των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού συνεχίζουμε να είμαστε παρόντες στις απαιτήσεις της κοινωνίας και επιδιώκουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και για τους τρεις Δήμους τώρα που οι ανάγκες είναι επιτακτικότερες!

Στέλλα Γκιόκα – Λιόση

Δημοτική Σύμβουλος Ιλίου

Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού