Ο λόγος για το περιβόητο «Σπίτι Ανακύκλωσης» που αρχικά είχε τοποθετηθεί απέναντι από το Δημαρχείο Ιλίου,

 και στη συνέχεια κατέληξε στην οδό Μπίμπιζα έξω από τα Lidl (PHOTO 1).

Ένας «χρυσός» τενεκές ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ - Περιφέρειας, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, κόστισε από ότι λένε, κάπου 370.000 ευρώ και όλα αυτά, για ανακύκλωση μόνο τριών ρευμάτων (πλαστικό μπουκάλι, μεταλλικό κουτάκι και γυάλινο μπουκάλι)! «Τσάμπα» πράμα δηλαδή.

Βέβαια, μη ξεχάσουμε να δώσουμε τα «εύσημα» στον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο, στους «φωστήρες» και στα «υπέρλαμπρα μυαλά» των συνεργατών του, που «σκέφτηκαν» να τοποθετήσουν το «Σπίτι Ανακύκλωσης» απέναντι από υπογειοποιημένους κάδους Ανακύκλωσης και σε μπλε καμπάνα που δέχεται μπουκάλια (PHOTOS 2-3). Ήθελα να 'ξερα ποιανού ήταν αυτή, η  «φανταστική» ιδέα! Εδώ είναι που «γελάνε» και οι πέτρες!

Εδώ που τα λέμε, θέλει πολύ «μυαλό» για να βάλεις «Σπίτι Ανακύκλωσης απέναντι από υπόγειους κάδους ανακύκλωσης.

Όσον αφορά την χωροθέτηση, πότε πέρασε από επιτροπή Ποιότητας Ζωής;

Δείτε ΕΔΩ, την απόφαση Ε.Π.Ζ του Δήμου Ασπροπύργου και δείτε ΕΔΩ την απόφαση Ε.Π.Ζ του Δήμου Ιλίου.

Κανονικά, δεν πρέπει να περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής; Μήπως πέρασε και δεν το πήραμε χαμπάρι; Απλή ερώτηση κάνουμε!

Σύμφωνα με γνωστό Δήμαρχο και επίσης γνωστό Αντιδήμαρχο, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί από πολύ κοντά με το θέμα, «Σπίτι Ανακύκλωσης», λένε ότι πρέπει να έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Μελέτη Απαλλαγής από Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Άραγε ο Δήμος Ιλίου, το έχει πράξει; Αυτό βέβαια, ισχύει για όλους τους Δήμους που φιλοξενούν τέτοια «Σπιτάκια».

Περιμένουμε λοιπόν από πλευράς Δήμου Ιλίου, την απάντηση του Δημάρχου για το αν τήρησε όλα τα προβλεπόμενα, ή απλά αρκέστηκε στο yes sir και με ελαφρά την καρδία, τοποθέτησε το «Σπίτι Ανακύκλωσης» στο σημείο που βρίσκεται τώρα.

Πάντως, γενικά η ιστορία με τα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης» του ΕΔΣΝΑ - Περιφέρειας (αυτό το κομμάτι  δεν αφορά τον Δήμο Ιλίου), «μπάζει» από πολλές μεριές, ενώ αξίζει να σημειωθεί,  ότι η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.», που τοποθετεί τα «Σπιτάκια», είχε αξιολογηθεί εξαιρετικά αρνητικά από την αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΑΝ τον Νοέμβριο του 2020. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΑΝ είχε σημειώσει πως η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους για τα έτη 2012-2019, είχε ανακρίβειες και ανακολουθίες στα στοιχεία που είχε καταθέσει και συνέβαλε σε πολύ μικρό ποσοστό στους εθνικούς στόχους ανακύκλωσης!

Πάνω σ' αυτό, έχουμε πολλά να αναδείξουμε σε επόμενα δημοσιεύματα, με στοιχεία και ντοκουμέντα (βίντεο κλπ), με αφορμή και τον σάλο που  έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες από την είδηση ότι η Ευρωπαία επίτροπος της Κομισιόν Ελίζα Φερέιρα βάζει φρένο στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των «σπιτιών ανακύκλωσης», που τα τοποθετεί η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.» και τα κατασκευάζει η εταιρία ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ, αφήνοντας αιχμές τόσο για την αποτελεσματικότητα τους όσο και για την αναλογία κόστους-απόδοσης.