«Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υιοθετούμε πολιτικές για τη στήριξη

της οικογένειας και της μονογονεϊκής οικογένειας, για την εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας. Μέσα σε δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στηρίζουμε τους γονείς και τις εργαζόμενες μητέρες και το αποδεικνύουμε με τα μέτρα και τις δράσεις που λαμβάνουμε». Αυτό ανέφερε σήμερα η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μονογονεϊκή Οικογένεια και Γυναίκα στο Ίλιον, με θέμα «Ανασκόπηση δικαιωμάτων και προστασίας του παιδιού της μονογονεϊκής οικογένειας το 2023».

Η κα Συρεγγέλα τόνισε ότι «θωρακίζουμε τις οικογένειες με μέτρα κοινωνικού περιεχομένου, όπως οι νέες άδειες που θεσπίσαμε με τον εργασιακό νόμο. Για πρώτη φορά θεσπίστηκε στη χώρα μας άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών και συμπληρώσαμε το νομοθετικό πλαίσιο των γονικών αδειών. Κάθε εργαζόμενος γονέας έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού, ενώ διευρύνθηκε το δικαίωμα των εργαζόμενων γονέων να κάνουν χρήση ευέλικτων συνθηκών απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες φροντίδας της οικογένειάς τους». Επίσης, η Υφυπουργός σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι γονείς που έχουν χηρέψει και οι μονογονεϊκές οικογένειες λαμβάνουν επιπλέον άδεια σε ετήσια βάση με αποδοχές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση ορθώνει ένα τείχος προστασίας των θέσεων εργασίας, με την απαγόρευση απόλυσης όσων κάνουν χρήση των διευκολύνσεων για τη φροντίδα της οικογένειας που προβλέπει ο νέος εργασιακός νόμος.

Παράλληλα η κα Συρεγγέλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να στηρίξει τους γονείς, όπως το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» που εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες και «απαντά» στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις. Και αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσει σημαντικά τους εργαζόμενους γονείς να αντιμετωπίσουν πολλές από τις δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθειά τους να επιλέξουν κάποιο ασφαλές χώρο φύλαξης για τα παιδιά τους τις ώρες που εργάζονται. «Εμείς δεν μένουμε σε λόγια, αλλά ασκούμε καθημερινά κοινωνική πολιτική στην πράξη και είμαστε δίπλα σε όλες τις οικογένειες» κατέληξε η Υφυπουργός κα Συρεγγέλα.