Σήμερα γιορτάζουμε και τιμούμε τους αγωνιστές του ’21. Εκείνους που με τους αγώνες τους για Ελευθερία και Ανεξαρτησία κατέκτησαν ο λαός μας να ορίζει

μόνος του τη μοίρα του. Οι αγωνιστές του ’21 πήραν τα όπλα για να αποτινάξουν τον δεσποτισμό εκείνης της εποχής. Θυσιάστηκαν για τη λαϊκή κυριαρχία και τη κοινωνική χειραφέτηση. Για να μετατραπεί αυτός ο τόπος σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Για να μετατραπεί η χώρα μας, τους δύο αυτούς αιώνες ελευθερίας που έχουν μεσολαβήσει, σε κοιτίδα πολιτισμού, εργατικότητας, αλληλεγγύης και προόδου. Σήμερα τιμούμε την επανάσταση του ’21 μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει χτυπήσει την πόρτα και της Ελλάδας. Καλούμαστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να παραδειγματιστούμε και να πάρουμε δύναμη από τον ανόθευτο και ανυστερόβουλο πατριωτισμό των αγωνιστών του ’21.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του κρατικού μηχανισμού, αυτοί οι σύγχρονοι – κατασυκοφαντημένοι κατά το πρόσφατο παρελθόν – ήρωες της εποχής μας, δίνουν σήμερα τη μεγάλη μάχη στην πρώτη γραμμή. Μαζί τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στα σούπερ μάρκετ, στην τροφοδοσία και την διανομή, όλες και όλοι αυτοί που σήμερα υπηρετούν τις ανάγκες του λαού μας. Σήμερα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να στηρίξουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, τα υπέρτατα δημόσια αγαθά της υγείας, της αλληλεγγύης, της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης. Σήμερα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να σταθούμε στο πλάι όλων των οικονομικά και υγειονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας. Το έχουμε ξανακάνει και θα το ξανακάνουμε όποτε χρειαστεί. Ήμασταν και παραμένουμε αισιόδοξοι. Αυτός ο τόπος έχει αποδείξει ότι ξέρει να αντιμετωπίζει και να ξεπερνά όλες τις δυσκολίες. Αυτό είναι άλλωστε και το διαχρονικό μήνυμα της Επανάστασης του 21. Ένα μήνυμα που συνεχίζει να μας εμπνέει καθημερινά.