Ενημερωτική συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας Δήμου Ιλίου κ. Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.

Στα πλαίσια των επαφών μου με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα Β΄ Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής και ως Συντονίστρια του Δικτύου Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών συναντήθηκα με τον Αντιδήμαρχο  Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Ιλίου κ. Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και την Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Κατά τη συνάντηση συζητήσαμε τις καθημερινές και σοβαρές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας την περίοδο της κρίσης, τις κοινωνικές ανισότητες και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.  

Παράλληλα, παρουσιάσθηκε το Πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής που εφαρμόζει ο Δήμος Ιλίου, το οποίο βασίζεται σε 4 άξονες: 

Καταπολέμηση της φτώχειας Δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες υγείας 

Κοινωνική αλληλεγγύη 

Αντιμετώπιση των διακρίσεων και των ανισοτήτων.     

Ειδικότερα, ο Δήμος Ιλίου δίνοντας έμφαση στην Κοινωνική Πολιτική και την αντιμετώπιση των ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων και με προτεραιότητα τον άνθρωπο, έχει εντάξει στο Πρόγραμμά του δωρεάν Υπηρεσίες και Δράσεις με ωφελούμενους μεταξύ άλλων τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις γυναίκες,  όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο, τα Δημοτικά Ιατρεία, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που λειτουργεί σήμερα με ίδια κεφάλαια παρέχοντας συμβουλευτική και νοσηλευτική φροντίδα σε ηλικιωμένους, τα ΚΑΠΗ, τα συσσίτια απόρων, τη δημοτική ιματιοθήκη, το ιατρείο μητρικού θηλασμού, τις συμβουλευτικές ομάδες γονέων, ενώ πρόσφατα αποφάσισε τη δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια.   Σήμερα που οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν στιγματίσει άνισα τους πολίτες των περιοχών του Δυτικού Τομέα είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναγκαία η ενδυνάμωσή της με περισσότερες αρμοδιότητες, οικονομική στήριξη και ανεξαρτησία και μηχανισμούς απολογισμού και ελέγχου.  

Ας μην ξεχνάμε ότι με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, που είναι μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν την περίοδο 2009 -2011 επί Κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου τέθηκαν για πρώτη φορά οι βάσεις για αποκέντρωση και ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον ίδιο δρόμο προχωράμε για ακόμη μεγαλύτερες προοδευτικές αλλαγές που θα δώσουν πνοή και ελπίδα για το αύριο στις τοπικές κοινωνίες.

#PanoApOlaEnergoiPolites