Ύστερα από ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δημοτικό συμβούλιο, αποκαλύφθηκε σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στον Αγ. Φανούρη!

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 2/11/2023, ο Παναγιώτης Ρήγας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου έθεσε το εξής ερώτημα προς τη δημοτική αρχή Ζενέτου:

«Δύο μέρες μετά τον 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Αττική και ειδικά για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κηφισός, το Υπ. Πολιτικής Προστασίας έθεσε 20 δήμους της Αττικής και συνολικά την Περιφέρεια Αττικής σε κατάσταση “ειδικής κινητοποίησης”. Κατά τη γνώμη μας ομολογώντας το πρόβλημα, ομολογώντας την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης και βέβαια πετώντας και το μπαλάκι της ευθύνης στους δήμους. Μέσα σε αυτούς τους δήμους είναι και ο δήμος μας. Επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά μας και επειδή και στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε γειτονιές της πόλης μας, θέλουμε να ρωτήσουμε τί έχει γίνει μέχρι τώρα και τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να υπάρξει αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου μας;».

Στην απάντησή του ο δήμαρχος αποκάλυψε για 1η φορά (!) πως η περιοχή του Αγ. Φανουρίου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Αγ. Φανουρίου, Διονυσίου, Αν. Παπανδρέου και Φλέβας κινδυνεύει άμεσα να πλημμυρίσει και να έχουμε ανθρώπινα θύματα λόγω του ότι το αντλιοστάσιο του σκεπασμένου ρέματος της Φλέβας είναι εκτός λειτουργίας!!! Πρόκειται για το αντλιοστάσιο που ρίχνει τα όμβρια ύδατα της προαναφερθείσας περιοχής από το ρέμα της Φλέβας όπου συγκεντρώνονται, στον Αλφειό (νυν Λ. Ανδρέα Παπανδρέου) για να κατευθυνθούν ύστερα στον Κηφισό. Ο δήμαρχος επίσης ενημέρωσε ότι το Υπ. Υποδομών που κατασκεύασε το έργο, αδιαφόρησε για τη συντήρηση του αντλιοστασίου παρά τις πολλές επικοινωνίες του Δήμου με το Υπουργείο.  Επίσης πως πρόσφατα έκανε παρέμβαση ο εισαγγελέας περιβάλλοντος για το θέμα αυτό διατάσσοντας ΕΔΕ και πως ο ίδιος (ο κ. Ζενέτος) έδωσε ένορκη κατάθεση. Τέλος ενημέρωσε πως για το λόγο αυτό, στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου (σ.σ. που συζητιόταν εκείνη τη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο) προβλέπεται έξοδο 100.000 ευρώ για την επισκευή του αντλιοστασίου.

Ύστερα από τα παραπάνω προκύπτουν ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα και ερωτήματα:

  • Επιβεβαιώνεται καταρχάς αυτό που καταγγέλλει διαχρονικά και με πληθώρα στοιχείων το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση»: Η πλήρης δηλαδή αδιαφορία του κράτους για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων, η πλήρης αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία του λαού. Αντί το Υπουργείο και η Κυβέρνηση να λύσουν το θέμα, τολμούν να διαβεβαιώνουν κάθε χρόνο πως δήθεν «όλα βαίνουν καλώς». Σε περίπτωση που έχουμε μια τεράστια καταστροφή στην περιοχή ή ακόμα χειρότερα σε περίπτωση που έχουμε ανθρώπινα θύματα ποιος θα πάρει την ευθύνη; Θα έχουμε πάλι το γνωστό μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου;
  • Προκύπτει επίσης το ερώτημα: Γιατί η δημοτική αρχή ενώ γνώριζε από το 2021 (όπως προκύπτει από την αλληλογραφία του Δήμου με το Υπουργείο και την Περιφέρεια) πως το αντλιοστάσιο έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας (εκτός των άλλων και λόγω δολιοφθοράς), δεν δημοσιοποίησε το θέμα, δεν ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, δεν ενημέρωσε και δεν κάλεσε το λαό της πόλης να κινητοποιηθεί για ένα τέτοιο ζήτημα ζωτικής σημασίας; Ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου δεκάδες φορές στο δημοτικό συμβούλιο και έχει θέσει την ανάγκη να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση των γειτονιών όπως αυτής του Αγ. Φανούρη που βρίσκεται δίπλα στο ρέμα της Φλέβας. Μάλιστα μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη θέσαμε ξανά το θέμα αφού λόγω του φαινομένου «Ντάνιελ» παρουσιάστηκαν ξανά πλημμυρικά φαινόμενα στον Αγ. Φανούρη. Επίσης, στην προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην πλατεία του Αγ. Φανουρίου που έγινε πάλι τον περασμένο Σεπτέμβρη, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό το πρόβλημα με το αντλιοστάσιο, ο Νίκος Τριανταφύλλου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, είχε θίξει στην ομιλία του το θέμα της ανάγκης συντήρησης του αντλιοστασίου ως ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Γιατί λοιπόν ο δήμαρχος ύστερα από όλα αυτά κατηγόρησε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ότι «λαϊκίζει και υπερβάλλει» και υποστήριξε πως η πόλη είναι θωρακισμένη;
  • Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι το εξής: Ο χειμώνας είναι μπροστά κι ο κίνδυνος ενός έντονου φαινομένου είναι υπαρκτός. Η επισκευή του αντλιοστασίου είναι ένα έργο που – ακόμα κι αν ξεκινήσει αύριο – στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί σε κάποιους μήνες. Άρα είναι επείγουσα ανάγκη να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να υπάρξει μέριμνα από το Υπ. Υποδομών ώστε η επισκευή να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Επίσης είναι κρίσιμο ζήτημα να λυθεί οριστικά το θέμα της συντήρησης στο μέλλον και να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια της κατασκευής ώστε να μην αντιμετωπιστούν ξανά στο μέλλον προβλήματα δολιοφθορών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιλίου καλεί το λαό του Αγ. Φανουρίου και όλου του δήμου, με τον αγώνα του, να κάνει δική του υπόθεση την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, την προστασία της περιουσίας και της ζωής του. Ο αγώνας μας είναι αυτός που μπορεί να βάλει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών απέναντι σε ένα κράτος που λειτουργεί αποκλειστικά για τα κέρδη των λίγων. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δίνει και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση!