«Υπήρξε ένα βαθύ, γνήσιο αίτημα για αλλαγή εποχής στην πόλη», και η Ανδριάνα Αλεβίζου 

κατάφερε να είναι αυτή που έδωσε τελικά την ανατρεπτική διέξοδο στο «ωραίο Ιλιον». Η εκλογή της άφησε άφωνους τους πάντες, καθώς νίκησε τον δήμαρχο και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ζενέτο, απόλυτο κυρίαρχο, μέχρι που εμφανίστηκε η ίδια.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Η νέα, μοντέρνα γυναίκα που πέτυχε να «εκπορθήσει» ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό… κάστρο της Δυτικής Αθήνας, η 41χρονη Ανδριάνα Αλεβίζου, δούλεψε μεθοδικά, άκουσε τους συμπολίτες της στις γειτονιές, παρουσίασε σχέδιο αλλαγών και σάρωσε… «Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τη στασιμότητα. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ένα μουσείο επιτευγμάτων του παρελθόντος» λέει μιλώντας σήμερα στην «Espresso», στην πρώτη της συνέντευξη μετά την πανηγυρική εκλογή της, η νέα δήμαρχος Ιλίου Ανδριάνα Αλεβίζου – Κουκουβίνου.

Η Ανδριάνα συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση ετών στην Αυτοδιοίκηση της πόλης της, καθώς ο πεθερός της, Βασίλης Κουκουβίνος, είχε αφήσει εποχή επί δημαρχίας του. Η νύφη, δηλαδή, πήρε τη σκυτάλη που «είχε αφήσει στο σπίτι από χρόνια» ο αείμνηστος πεθερός της. Το σύνθημά της ως γυναίκα που αποδέχεται την ύπαρξη του σεξισμού στην καθημερινότητα των γυναικών είναι: «Μην εγκαταλείπεις ποτέ. Μην το βάζεις ποτέ κάτω». Αυτό θα μάθει και στο κοριτσάκι της, τη Μανίνα, που είναι μόλις τριών ετών. «Ημουν ένα παιδί της γειτονιάς. Θέλω να είμαι και δήμαρχος της γειτονιάς» λέει η νέα δήμαρχος Ιλίου, Ανδριάνα Αλεβίζου.

Μια νέα, μοντέρνα γυναίκα πέτυχε να «σπάσει» ένα αυτοδιοικητικό κάστρο που στέκει χρόνια στο Ιλιον. Πώς έγινε αυτό; Πώς το καταφέρατε;

Υπήρξε ένα βαθύ, γνήσιο αίτημα για αλλαγή εποχής στην πόλη. Ηταν ένα αίτημα από τα κάτω, το οποίο αφουγκραστήκαμε. Δεν βλέπουμε τον δήμο σαν ένα κάστρο που πρέπει να πέσει, που πρέπει να καταλάβουμε. Τον βλέπουμε σαν ένα κοινό σπίτι για όλες και όλους, το οποίο θα διοικείται πρωτίστως με τις αρχές της συμπερίληψης. Αυτή είναι μια βασική αντίληψη όλων όσοι συμμετείχαν στην προσπάθειά μας. Είναι κάτι που η τοπική κοινωνία είχε ανάγκη. Και βέβαια αυτό μήνυμα το περάσαμε δυναμικά σε κάθε γειτονία της πόλης, συζητήσαμε και ακούσαμε τους δημότες. Και αυτό είναι και ένα στοίχημα για τη θητεία μας. Να μη χάσουμε αυτή την επαφή με τις γειτονιές, να είμαστε εκεί και να ακούμε τους δημότες. Ημουν ένα παιδί της γειτονιάς. Θέλω να είμαι και δήμαρχος της γειτονιάς, πρώτα απ’ όλα.

Γνωρίζετε την Αυτοδιοίκηση από μέσα. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να μπείτε μπροστά για τη δημαρχία, με το δεδομένο ότι είχατε εκλεγεί με τον δήμαρχο που φεύγει;

Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τη στασιμότητα. Είναι άποψη ζωής. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι μια στατική διαδικασία, δεν μπορεί να είναι ένα «μουσείο επιτευγμάτων του παρελθόντος».
Η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει συνεχείς και μεταβαλλόμενες ανάγκες, και οφείλουμε να επανατοποθετούμε τους στόχους μας αλλά και να σηκώνουμε συνεχώς τον πήχη.

Ο Νίκος Ζενέτος εθεωρείτο πετυχημένος δήμαρχος. Αρα, για να τον νικήσει κανείς ήθελε κότσια. Πώς διαμορφώθηκε αυτό το σκηνικό;

Δεν είναι προσωπικό θέμα, ξέρετε. Δεν ακυρώνουμε το έργο καμίας δημοτικής Αρχής. Είναι στη φιλοσοφία μας να συνεχίσουμε όποια θετικά βρούμε και να διορθώσουμε όποια λάθη. Το θέμα είναι ότι υπήρξε μια πολύ βαθιά ανάγκη αλλαγής σε έναν δήμο που είχε περιέλθει σε στασιμότητα. Το χρέος μας είναι να διαμορφώσουμε το Ιλιον της νέας εποχής. Για εμάς είναι μια νίκη της κοινωνίας που απαιτούσε αλλαγή και ανανέωση.

Ποιο το όραμά σας, με λίγα λόγια, για το Ιλιον;

Εξωστρέφεια, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας, και στήριξη της οικογένειας! Με σύγχρονες αντιλήψεις και φρέσκια ματιά! Αυτό είναι για εμάς το τρίπτυχο το οποίο φιλοδοξούμε να χαρακτηρίσει τη θητεία μας. Το Ιλιον πρέπει να αποκτήσει ξανά ζωή, εξωστρέφεια. Να γίνει ένα επίκεντρο της Αττικής, ένας δήμος πρότυπο, για τον οποίο θα είμαστε ξανά περήφανοι. Εχουμε την ευθύνη να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που καταθέσαμε προεκλογικά χωρίς να χάσουμε ούτε μια μέρα. Θέλουμε να στηρίξουμε την οικογένεια, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να δώσουμε ρόλο στη νέα γενιά. Ενας δήμος έχει εργαλεία για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνική συνοχή και θα είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας. Και, βέβαια, έναν δήμο για όλους, χωρίς διακρίσεις, ανοιχτό, με συνεχή λογοδοσία και διαφάνεια.

Πώς νιώθετε τώρα που συνειδητοποιείτε ότι είστε δήμαρχος;

Είναι στερεοτυπικό να το λες, αλλά υπάρχει μια βαθιά συγκίνηση. Και, βέβαια, συνειδητοποιείς άμεσα το βάρος της ευθύνης να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των συνδημοτών σου. Από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας δεν ήταν αυτοσκοπός η καρέκλα. Είμαστε μια ομάδα που πραγματικά έχουμε όραμα να αλλάξουμε τον δήμο μας, αλλά και να διαχειριστούμε την ευθύνη της δημοτικής Αρχής με μετριοπάθεια, σεμνότητα και με ένα διαφορετικό παράδειγμα.

Οι γυναίκες που έγιναν δήμαρχοι είναι ελάχιστες σε όλη τη χώρα. Γιατί πιστεύετε ότι οι γυναίκες δεν κάνουν το βήμα που κάνατε εσείς;

Πιστεύω ότι αυτές οι νίκες θα ανοίξουν δρόμους και για άλλες γυναίκες. Υπάρχει ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο καθημερινότητας πολλαπλών ρόλων, το οποίο είναι οπωσδήποτε ανάχωμα πολλές φορές. Δεν είναι αυτονόητο ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με μαγικές λύσεις. Η πραγματικότητα, όμως, ενός σεξιστικού και μισογυνικού μοτίβου στις αίθουσες της εξουσίας είναι μια πραγματικότητα που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Βέβαια, δεν αφορά το πρόβλημα μόνο τον ευρύτερο χώρο της πολιτικής. Δείτε τι συμβαίνει στον χώρο, π.χ., των επιχειρήσεων ή στον ακαδημαϊκό χώρο. Η υποεκπροσώπηση των γυναικών είναι ένα πραγματικό σημερινό πρόβλημα.

Δεχθήκατε πόλεμο ως γυναίκα υποψήφια;

Ξέρετε, δεν είναι προσωπικό θέμα. Ο σεξισμός είναι ακόμη βαθιά ριζωμένος. Τα υπονοούμενα και ο πόλεμος σε μια γυναίκα που διεκδικεί μια θέση ευθύνης δυστυχώς είναι ακόμη μια κοινωνική καθημερινότητα. Η αλλαγή, όμως, η εξέλιξη, το φως πάντα βρίσκουν τον δρόμο τους και νικούν. Και αυτό θα λέω στην κόρη μου πάντα: «Μην εγκαταλείπεις ποτέ. Μην το βάζεις ποτέ κάτω».

Η γυναίκα δήμαρχος διαφέρει -κι αν ναι, σε τι- από έναν άντρα δήμαρχο; Υπάρχει διαφορά ή τελικά συμβαίνει αυτό που λένε ότι οι γυναίκες στην εξουσία χάνουν τα θηλυκά χαρακτηριστικά τους;

Είναι μια κοινωνική συνθήκη γύρω σου που σε «καλεί» καθημερινά να αλλάξεις, να χάσεις την ταυτότητά σου. Με κάποιον τρόπο να αφομοιωθείς από τον «ανδρικό τρόπο» στην πολιτική. Να μιλάς, να χαιρετάς, να κινείσαι με τον συμβατικό τρόπο του ανδρικού πολιτικού προτύπου. Εκεί νομίζω, αν συμβιβαστείς, χάνεται η ταυτότητά σου αλλά και το «διακύβευμα» μιας διαφορετικής υποψηφιότητας. Αυτό, λοιπόν, μπορεί και να μεταφερθεί στην άσκηση της εξουσίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι το χρέος μας ως γυναίκες. Να διαμορφώσουμε, να υπερασπιστούμε ένα διαφορετικό μοντέλο και πρότυπο εξουσίας.

Μιλήστε μου λίγο για την οικογένειά σας – σύζυγος, παιδί…

Είναι το στήριγμά μου. Εγώ και ο σύζυγός μου Δημήτρης Κουκουβίνος είμαστε και οι δύο γέννημα θρέμμα του Ιλίου. Μεγαλώσαμε σε αυτές τις γειτονίες, εδώ επιλέξαμε να ζήσουμε, να δουλέψουμε, να κάνουμε την οικογένειά μας. Γνωριστήκαμε στους δρόμους της Αυτοδιοίκησης. Εχουμε κοινές αρχές και αξίες με τις οποίες πορευόμαστε. Πριν από τρία χρόνια ήρθε και άλλαξε τη ζωή μας η Μανίνα.

Το δεύτερο επώνυμό σας αναφέρεται σε έναν παλαιότερο δήμαρχο της πόλης και πολύ αγαπητό. Τι σχέση είχατε; Λειτούργησε θετικά στην εκλογή σας;

Ο αείμνηστος Βασίλης Κουκουβίνος χάραξε δρόμους στην Αυτοδιοίκηση τους οποίους ακολούθησαν δεκάδες άλλοι σε όλη την Ελλάδα. Δεν ήταν απλά ένας πολύ αγαπητός δήμαρχος, αλλά μια φωτεινή μορφή της Αυτοδιοίκησης στη χώρα.
Είχα την τύχη να τον γνωρίσω. Ηταν και είναι μια πηγή έμπνευσης για όλους μας και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο αλλά και σε ανθρώπινο. Είμαστε περήφανοι για την παρακαταθήκη του. Μας λείπει πολύ…

«Γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, εργαζομένη, ενεργή πολίτης» αναφέρει το βιογραφικό σας. Με τόσο πολλούς ρόλους, συν αυτόν της δημάρχου, τι χρόνος μένει για εσάς πια;

Φροντίζω να βρίσκω τον χρόνο για την οικογένειά μου. Να είμαι δίπλα στη μικρή μου κόρη. Δεν είναι εύκολο. Είμαι ένα καθημερινό παράδειγμα, όπως όλες οι γυναίκες που επιτελούν καθημερινά διαφορετικούς ρόλους. Και εδώ η Αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες και την καθημερινότητά τους.

Πηγή: newsbreak.gr