«Pitsounicity.gr»

Διαβάσαμε με προσοχή, αλλά και δημοσιεύσαμε στο «Pitsounicity.gr» όλα τα mail που λάβαμε σχετικά  με τα νοσοκομειακά απόβλητα του «νοσοκομείου φροντίδας για

περιστατικά νόσου με Κορονοϊό - Η Αγία Βαρβάρα». Αρκετά mail με καταγγελίες, απαντήσεις και ανταπαντήσεις, από την διοίκηση του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, την Αντιπολίτευση, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, αλλά και από την ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Πρώτα απ' όλα, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η «κόντρα» που υπάρχει μεταξύ Δήμου, Αντιπολίτευσης και Σωματείων. Μας ενδιαφέρει όμως, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ένας τομέας που ασχολούμαστε ως ιστοσελίδα, συστηματικά εδώ και χρόνια, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και εκτός αυτής.

Σε ένα λοιπόν συμφωνούμε με την Διοίκηση του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και δεν έχουμε κανένα λόγο να τα αμφισβητήσουμε και αυτό αφορά, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων (γάντια, φόρμες, μάσκες κλπ).

Όλα τα άλλα όμως που γράφονται από πλευράς διοίκησης του Δήμου για να δικαιολογηθεί, η συλλογή κάδων ανακύκλωσης με χρησιμοποιημένες πάνες ασθενών, σύριγγες, καθετήρες, γάζες και άλλα μολυσματικά είδη, με το συμπάθιο, δείχνει ότι αυτοί που τα γράφουν, πιθανών είναι εκτός τόπου και χρόνου!

Δείχνει φανερά, ότι η διοίκηση του Δήμου μάλλον, δεν γνωρίζει τους κανόνες της ανακύκλωσης αλλά έχουμε και μια υποψία, ότι γενικά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πάσχει κατά κάποιο τρόπο. Βέβαια, δεν είναι ντροπή να παραδεχτεί κάποιος ότι δεν γνωρίζει το θέμα, αρκεί να θελήσει να το μάθει και να μην προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ίσως μια βόλτα στο ΧΥΤΑ Φυλής και σε κάποιο ΚΔΑΥ, διευρύνει τους ορίζοντες και την γνώση.

Πάμε λοιπόν σε αυτά που παρατηρήσαμε και να κάνουμε τον ανάλογο σχολιασμό.

Πρώτο : Θεωρούμε ότι είναι αστεία η δικαιολογία με τους μπλε κάδους στο νοσοκομείο ότι τους «κληρονόμησε» η νέα διοίκηση από την προηγούμενη, επειδή δεν είχε πράσινους για να βάλει στην θέση τους. Δηλαδή για να καταλάβουμε, σε 7 μήνες που ανέλαβε η νέα διοίκηση του Δήμου, δεν πρόλαβε να αλλάξει τους λιγοστούς κάδους του νοσοκομείου, μια ενέργεια που απαιτεί μια ώρα υπόθεση;

Δεύτερο : Δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι της διοίκησης, ότι στους μπλε κάδους δεν βάζουμε πάνες, σύριγγες, καθετήρες, γάζες κλπ;  Δεν γνωρίζουν ότι το 40% της ανακύκλωσης που πάει στα ΚΔΑΥ, γίνεται με χειροδιαλογή και ως εκ τούτου τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων;

Τρίτο : Αναφέρει δελτίο τύπου του Δήμου, ότι «Τα απορρίμματα -πάνες κ.λπ.- δεν είναι μολυσματικά, νοσοκομειακά απόβλητα, αλλά, απορρίμματα που βρίσκονται σε κάθε σπίτι που έχει παιδιά, τα οποία δεν αυτοεξυπηρετούνται για τις ανάγκες αφόδευσής τους.» Στις φωτογραφίες που είδαμε μέσα στους μπλε κάδους, εκτός των άλλων υπήρχαν, σύριγγες και καθετήρες τα οποία κατά την άποψη του αρμόδιου, αυτά δεν είναι μολυσματικά. Πως μπορεί λοιπόν να παίρνει την ευθύνη πάνω του ο συγκεκριμένος αρμόδιος, ότι δεν είναι μολυσματικά, οι πάνες, σύριγγες, καθετήρες, οροί κλπ, όταν δεν έχει παρουσιάσει μια σχετική βεβαίωση της υγειονομικής μονάδας;

Τέταρτο : Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων, της ΠΟΕ- ΟΤΑ και της Αντιπολίτευσης, τα απόβλητα του «νοσοκομείου φροντίδας Η Αγία Βαρβάρα για περιστατικά νόσου με Κορονοϊό» πηγαίνουν στο χώρο της ΒΙΟΧΡΩΜ και από εκεί γίνεται μεταφόρτωση για να πάνε στο ΧΥΤΑ Φυλής, ή σε κάποια ΚΔΑΥ.  Χωρίς λοιπόν καμία άδεια για μεταφόρτωση, προβαίνει ο Δήμος σε αυτές τις ενέργειες; Μπορεί χωρίς αδειοδότηση, κάποιος να μιλάει για προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος; Επί τι ευκαιρία, κάτι παρόμοιο με παράνομο ΣΜΑ γινόταν και σε άλλο Δήμο και μετά από την αποκάλυψη που κάναμε (ΕΔΩ) , πήγαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και έριξαν «άγριο» πρόστιμο στον οικείο Δήμο.

Από ότι φαίνεται, μάλλον στη Διοίκηση του Δήμου Αγίας Βαρβάρας,  μετά την λήξη των μέτρων για τον Κορονοϊό, θα πρέπει να γίνουν εντατικά «μαθήματα» για την διαχείριση των απορριμμάτων και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο «μάθημα» της ανακύκλωσης.

Είχαν όμως την ευκαιρία, να μάθουν αρκετά πράγματα στην «Επιστημονική Ημερίδα» που οργάνωσε πριν ενάμιση μήνα το «pitsounicity.gr» με θέμα «Κοινωνία Χωρίς Απορρίμματα - Ανακύκλωση- Κυκλική Οικονομία- Περιβάλλον - Ανάπτυξη» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττική, ΕΟΑΝ και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και η οποία αναδημοσιεύτηκε από εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και από μεγάλες ιστοσελίδες. Στη συγκεκριμένη Ημερίδα, παρέστησαν και μίλησαν όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι με την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση καθώς και Καθηγητές Πανεπιστημίου, ενώ έδωσαν το παρών, Δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής, Νότιας Αττικής και όχι μόνο, αλλά και αυτοί που δεν μπόρεσαν να έρθουν, έστειλαν Αντιδήμαρχους να τους εκπροσωπήσουν.

Μόνο ο Δήμος  Αγίας Βαρβάρας δεν έστειλε κανέναν (παρ' όλο ότι στάλθηκε πρόσκληση) επειδή ίσως θεωρούν ότι «ξέρουν» καλά την διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που φαίνεται...άλλωστε!