Του Γιάννη Κριτσαντώνη
Μία παρουσίαση… «αλλιώτικου» βιβλίου πρόκειται να γίνει μεθαύριο Παρασκευή (19.10.2018) στις 7.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος».
Πρόκειται για το βιβλίο «Σχολικές Ιστορίες από το Αιγάλεω του ΄60» που περιλαμβάνει αφηγήσεις παλαιών μαθητών του Γυμνασίου Αρρένων Αιγάλεω και την παρουσίαση θα κάνουν τρεις παλιοί μαθητές του τότε Γυμνασίου , σήμερα επώνυμοι καθηγητές, ο Κώστας Δάλκος, φιλόλογος, επίτιμος διευθυντής του 3 ου Λυκείου Αιγάλεω, ο Στράτος Θεοδοσίου, καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πώς δημιουργήθηκε όμως και τι αναφέρει αυτό το βιβλίο;
Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.
Συχνά στα κατά τόπους «ανταμώματα» παλαιών συμμαθητών, κάποιοι αφηγούνταν σχολικές ιστορίες, ευτράπελες κατά κανόνα, όμως πρώτη φορά στην περίπτωση αυτή, έγινε οργανωμένα στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2017 στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αιγάλεω «Ιερά Οδός» (φωτό). Πέντε κεντρικοί αφηγητές τότε ανέλαβαν το έργο της ξενάγησης στο χώρο της γυμνασιακής- εφηβικής μνήμης και οι αφηγήσεις τους διανθίστηκαν από εννέα αυθόρμητες παρεμβάσεις παρευρισκομένων συμμαθητών! Μήνες αργότερα οι επικεφαλής της εκδήλωσης απομαγνητοφώνησαν τις αφηγήσεις και έτσι προέκυψε αυτό το βιβλίο!
Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι η εκδήλωση αυτή διεκδικεί την πανελλήνια «πρωτιά» (γιατί όχι και… την παγκόσμια – αφού δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες).
Φαινομενικά, οι «Σχολικές Ιστορίες από το Αιγάλεω του ΄60», αντανακλούν μνήμες από γραφικά ή «σημαδιακά» πρόσωπα και ευτράπελες ή τραυματικές καταστάσεις, ιδωμένες όμως από μια άλλη προοπτική, ανασταίνουν έναν ολόκληρο κόσμο και μιάν ατμόσφαιρα (αυτή της ελληνικής μετεμφυλιοπολεμικής κοινωνίας), που είναι αμφίβολο αν μπορούσαν να την αναβιώσουν με τόση και τέτοια ενάργεια οι πιο… περισπούδαστες ιστορικές μελέτες! Επί πλέον, αυτές οι σχολικές ιστορίες του Αιγάλεω του ΄60, διαθέτουν κι αυτό το πλεονέκτημα, που κατά κανόνα δεν χαρακτηρίζει τις στεγνές «επιστημονικές» διατριβές. Δηλαδή, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου βαρετές…!
Όσοι, λοιπόν, … εξηνταετείς και άνω, θυμάστε εκείνη της εποχή, ελάτε να ανανεώσουμε τις μαθητικές μας μνήμες και όσοι νεώτεροι πάλι, ελάτε να μάθετε τι…. τράβαγαν οι καθηγητές μας αλλά κι εμείς «του εξήντα οι εκδρομείς», στις σχολικές αίθουσες του κτιρίου της οδού Μοσχονησίων.
Λεπτομέρεια: Και να φανταστεί κανείς ότι εκείνη η γενιά, που οι καθηγητές μας φώναζαν «καθάρματα πάρτε τα βιβλία σας και βγείτε όξω», έβγαλε σημερινούς καθηγητές Πανεπιστημίων, φυσικούς, φιλόλογους, επιφανείς γιατρούς, φυσικομαθηματικούς και όχι μόνον….