Εικόνες εγκατάλειψης, ρύπανσης και κινδύνων για τη δημόσια υγεία επικρατούν σε χώρους που θα μπορούσαν να έχουν αποδοθεί στο λαό των

Αγίων Αναργύρων, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του σε ελεύθερους χώρους πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής.

Πρόκειται για τους χώρους του ΟΣΕ που βρίσκονται μέσα στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων, που επισκέφθηκαν σήμερα αντιπροσωπείες των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Σημειώνεται ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί την απόδοση στο λαό, τόσο των χώρων του ΟΣΕ όσο και του στρατοπέδου «301», που επίσης βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

Επικεφαλής της περιοδείας, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε πλούσια συζήτηση με κατοίκους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής και ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού.

Σε κάθε του βήμα, το κλιμάκιο του Κόμματος συναντούσε την αγανάκτηση όσων ζουν και εργάζονται στην περιοχή: «Θα μπορούσαν να είναι στολίδια αυτοί οι χώροι, να γίνουν χώροι Πολιτισμού και Αθλητισμού, όμως εδώ και χρόνια ρημάζουν», έλεγαν αγανακτισμένοι οι αυτοαπασχολούμενοι, που καθημερινά αντικρίζουν δίπλα στην κεντρική πλατεία, δίπλα από κατοικίες και σχολεία, την υποβάθμιση, τη διακίνηση ναρκωτικών και την εγκατάλειψη στους χώρους του ΟΣΕ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που έχουν ζητήσει να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο με θέμα τους χώρους αυτούς, ανέδειξαν στην περιοδεία ότι η συστηματική αυτή υποβάθμιση χρησιμοποιείται διαχρονικά για να έρθει σαν «ώριμο φρούτο» η «αξιοποίηση» από επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώροι ιδιοκτησίας ΟΣΕ, που σήμερα ανήκουν στην επιχείρηση ΓΑΙΟΣΕ, καλύπτουν έκταση περίπου 45 στρεμμάτων και περιλαμβάνουν τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αγίων Αναργύρων, το παλιό αμαξοστάσιο των λεωφορείων του ΟΣΕ και τις ανενεργές γραμμές εκατέρωθεν της κεντρικής πλατείας που έχουν μετατραπεί σε υπαίθριο parking.

Οι χώροι αυτοί δεν χρησιμοποιούνται πλέον για τις ανάγκες λειτουργίας του ΟΣΕ και έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, χωρίς συντήρηση και φύλαξη.

Λίγα μέτρα παρακάτω, βρίσκεται το στρατόπεδο Κοσκινά («301») που καταλαμβάνει έκταση 220 στρεμμάτων. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1945, μέσα σε τελείως διαφορετικές συνθήκες δόμησης. Το εργατικό λαϊκό κίνημα της περιοχής εδώ και δεκαετίες διεκδικεί την απομάκρυνση του στρατοπέδου και την αξιοποίηση της έκτασης σε όφελος των αναγκών του λαού.

Όπως επισημαίνεται σε ανοιχτή επιστολή των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «η απομάκρυνση του στρατοπέδου εκτός αστικού ιστού θα δώσει τη δυνατότητα να εκτελούνται οι λειτουργίες του στρατοπέδου με μεγαλύτερη ασφάλεια και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο για την πόλη.

Οι χώροι του ΟΣΕ και το στρατόπεδο "301" μπορεί και πρέπει να αποδοθούν στους κατοίκους και γενικότερα στο λαό της περιοχής ως χώροι πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής. Για να γίνουν αθλητικοί χώροι και χώροι Πολιτισμού. Οι χώροι αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν μια πράσινη διαδρομή που θα ξεκινάει από τα Μυκονιάτικα και θα καταλήγει στο πάρκο "Τρίτση"».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, σε δήλωσή του ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο «μη παρέκει», με τη μετατροπή του χώρου του ΟΣΕ σε μεγάλο σκουπιδότοπο. Μια υποβάθμιση που, όπως είπε, προστίθεται στην ανεργία και τις συνέπειες από την πανδημία και την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που βιώνουν οι εργαζόμενοι της περιοχής. «Δίνονται εκατομμύρια για "αστικές αναπλάσεις" από την Περιφέρεια Αττικής εκεί που υπάρχει συμφέρον για το τουριστικό κεφάλαιο, εκεί που δρομολογούνται οι επενδύσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε σε αντίθεση με την υποβάθμιση που βιώνουν οι λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας.

Σε δήλωσή του ο Θ. Σκολαρίκος ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο και τα ζητήματα αιχμής που περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Να αξιοποιηθούν οι χώροι του ΟΣΕ και του «301» για να δημιουργηθούν χώροι Πρασίνου, Αθλητισμού και Πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο λαό.

  • Να μεταφερθεί το στρατόπεδο με διασφάλιση των εργαζομένων σε αυτό.

  • Να αποδοθούν στο λαό της περιοχής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι χώροι του ΟΣΕ έναντι του «301».

  • Να απομακρυνθούν οι εκτρωματικές κατασκευές από την κεντρική πλατεία, να υπάρξει αποκατάσταση του χώρου και επαρκής φωτισμός.