ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Δ/νση: Πελοπίδα 117, 12135, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τηλέφωνο: 2105728203, 2105728242
Fax: 2105728202 - Κινητό: 6977645795 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Είστε υποψήφιος Αιρετός - Βουλευτής στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο pitsounicity.gr

Τηρείτε σειρά προτεραιότητας

Τα πιό πρόσφατα

Δημιουργηθηκε στις 31 Μαΐου 2018 Κατηγορία: ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ
Εκτύπωση

Η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ είναι μια προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι η καθυστέρηση ήταν πολύ μεγάλη.

Η αρχική σύμβαση ήταν 6 μήνες, κράτησε 3 χρόνια και σε κάθε συμβατικό αντικείμενο, λόγω της επιλογής να γίνει με μειοδοτικούς διαγωνισμούς, προστέθηκε παρατύπως περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ σε κάθε εργολαβία. Εμένα προσωπικά δε με ενδιαφέρει, διότι έχω διαχωρίσει τη θέση μου και έχω καταψηφίσει κάθε παράταση πέραν των 6 μηνών, όπως και κάθε αύξηση του κόστους λόγω υπαιτιότητας του Συνδέσμου.


Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να ειπωθεί η αλήθεια. Να ειπωθεί δηλαδή ότι: 
Πρώτον, υπήρχαν ανεξέλεγκτες χωματερές στην ανατολική Αττική, για τις οποίες δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς. Αντιθέτως επιβραβεύτηκαν από τη σημερινή κεντρική διοίκηση, χαρακτηρίζοντας ένα τμήμα της ως «Γαλατικό χωριό» στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Αυτό το ανεξέλεγκτο, η ύπαρξη τουλάχιστον 25 ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ στην Αττική, οδήγησε στη δημιουργία ενός υπερσυγκεντρωτικού συνόλου διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και δημιουργήθηκε έτσι ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, μετέπειτα ΧΥΤΑ Φυλής. 


Δεύτερον, αφού υπήρξε – και υπάρχει ακόμα - κοινωνική αποδοχή σε ανεξέλεγκτους χώρους εφόσον οι κάτοικοι δε διαμαρτυρήθηκαν ποτέ, αντίθετα συνήθισαν την ύπαρξη χώρων διαχείρισης απορριμμάτων, ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2003 δεν «εκμεταλλεύτηκε» και δεν προέβλεψε τη δημιουργία χώρων πρωτοβάθμιας επεξεργασίας εκεί, αποκεντρώνοντας έτσι τη διαχείριση απορριμμάτων. Στις περιοχές αυτές έχουν πέσει τα πάντα, ενδεχομένως και τοξικά απόβλητα, διότι όσοι είχαν την ευθύνη σε τοπικό επίπεδο, είχαν και οικονομικό κίνητρο. 


Πάμε τώρα, στο θέμα της αποκατάστασης στη Φυλή. Αποκαταστήσαμε περίπου 300 στρέμματα ΧΑΔΑ σε 3 χρόνια στην ανατολική και δυτική Αττική και μας στοίχισαν 20 εκατομμύρια. Με βάση αυτά τα δεδομένα, για να αποκαταστήσουμε τη Φυλή θα θέλουμε 30 χρόνια και 200 εκατομμύρια. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε. 


Είμαστε ένας Ενιαίος Σύνδεσμος, ο οποίος έχει στο πρόγραμμα του την αποκατάσταση - ανάπλαση  της Φυλής. Διότι, όσοι είμαστε από την περιοχή, ξέρετε τι βλέπουμε; Να αποκαθίστανται εκείνοι που χρόνια παρανομούσαν και εμείς που τηρούσαμε τη νομιμότητα από το 1970 και μετά , να συνεχίσουμε να υπάρχουμε - και στη σκέψη κάποιων ιθυνόντων του σήμερα και του χθες, να υπάρχουμε στο διηνεκές. Η πρότασή μου είναι συγκεκριμένη. 


Όπως γνωρίζετε, ο ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται στη Δυτική Αττική που, κατά κοινή ομολογία, είναι ιδιαιτέρως αδικημένη με συσσωρευμένα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Αποτελεί μονίμως την εύκολη λύση για όλα τα «άλυτα» προβλήματα του λεκανοπεδίου, αφού σε αυτή συγκεντρώνεται το σύνολο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας (2 διυλιστήρια, 2 ναυπηγεία, 2 Χαλυβουργίες, 2 τσιμεντοβιομηχανίες) αλλά και πλήθος μικρότερων αλλά ιδιαιτέρα ρυπογόνων ή/και επικίνδυνων (οδηγία Sevezo) επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, δέχεται καθημερινά περισσότερους από 100 χιλιάδες εργαζόμενους από άλλες περιοχές, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την κυκλοφοριακή συμφόρηση, όσο και για τη ρύπανση. Επειδή, ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει καθυστερήσει και ο ΧΥΤΑ θα γεμίσει πολύ σύντομα, πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις, που θα περιέχει τα εξής: 


1) Άμεση αποκατάσταση, απορρύπανση και ανάπλαση με συμμετοχή του δήμου Φυλής 
2) Άμεση εκκαθάριση του προβλήματος των απαλλοτριώσεων σε ΧΥΤΑ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ρίχνετε σκουπίδια σε ένα χώρο, ο όποιος δεν έχει απαλλοτριωθεί και σε ιδιοκτησίες που δεν έχουν αποζημιωθεί. 
3) Ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων στο Πάρκο πόλης 
4) Ίδρυση και λειτουργία ΒΙΟΠΑ με επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας 
5) Ανάδειξη της περιοχής σε τουριστικό πόλο, καθώς δε διαθέτει μόνο ΧΥΤΑ αλλά και κλασσικές και βυζαντινές αρχαιότητες. Δημιουργία, με την κατάλληλη χωροθέτηση, ξενοδοχειακής ζώνης, ώστε να πάρει σάρκα και οστά ο τουριστικός πόλος. 
6) Στήριξη των κοινωνικών υποδομών της περιοχής. 
7) Απομάκρυνση του ΕΜΑΚ. Το κόστος της λειτουργίας του για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, θα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων €. Να πάρουμε μια γενναία απόφαση και να δημιουργήσουμε ένα νέο εργοστάσιο σε άλλη περιοχή. Το ίδιο ισχύει και για τον αποτεφρωτήρα, απομάκρυνση και κατασκευή νέου σε άλλη περιοχή. 

Σημειώνουμε ότι για τον οποίο έχει συσταθεί μια επιτροπή και, μετά από τρεισήμισι χρόνια, δεν έχουμε καμία ενημέρωση.

{youtube}-Tay1ai610Y&feature{/youtube}

Πιο Δημοφιλή