ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Δ/νση: Πελοπίδα 117, 12135, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τηλέφωνο: 2105728203, 2105728242
Fax: 2105728202 - Κινητό: 6977645795 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Είστε υποψήφιος Αιρετός - Βουλευτής στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο pitsounicity.gr

Τηρείτε σειρά προτεραιότητας

Δημιουργηθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2017 Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Εκτύπωση

«Η πρόταση μας κινείται σε δομική αντίθεση με εκείνη της πλειοψηφίας  της ΕΝΠΕ»  Κος ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΎΩΝ): 
Τώρα, καλώ στο βήμα τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, τον κύριο Σπύρο Τζόκα. 

Κος ΤΖΟΚΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο σοφός Αϊνστάϊν έλεγε ότι είναι παράνοια να  επαναλαμβάνει κάποιος τις ίδιες ενέργειες και να νομίζει ότι θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Επαναλαμβάνουν τις ίδιες πολιτικές και ατυχώς για την πατρίδα μας έχουν τα ίδια οδυνηρά και βάρβαρα αποτελέσματα, που καθημερινά οξύνουν την ανθρωπιστική κρίση. Και επειδή δεν πάσχουν από παράνοια, είναι βέβαιο ότι εξυπηρετούν με μεθοδικό τρόπο ένα σχέδιο μετατροπής της χώρας μας σε αποικία και χώρο φτηνής εργασίας και ελαστικών εργασιακών σχέσεων. 


Εξυπηρετούν το σχέδιο με την επέκταση και διόγκωση του δανεισμού από τους τραπεζικούς ομίλους, με την πλήρη εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αναγκών, από την υγεία και τη μόρφωση, έως τη στέγη, τη θέρμανση, την ύδρευση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που οδηγούν σε πρόσθετη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος και με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική για τη φορολογία, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων, τη νέα ΚΑΠ, την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης με ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο. Το πείραμα αυτό που γίνεται στη χώρα μας συμπαρασύρει μια σειρά από κοινωνικές και πολιτικές λειτουργίες. Μεταξύ αυτών στοχεύει και στην Αυτοδιοίκηση….με τρόπο μεθοδικό και με συνεργούς αρκετούς λεγόμενους αυτοδιοικητικούς. Η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα και στα χρόνια της μνημονιακής πολιτικής πνέει τα λοίσθια.  


Ο «Καλλικράτης» αυτό ακριβώς το πείραμα έρχεται να υλοποιήσει στην Αυτοδιοίκηση. Επιχειρεί, δηλαδή, να χρησιμοποιήσει την Αυτοδιοίκηση ως ιμάντα μεταφοράς των αντιλαϊκών εκείνων πολιτικών που παράγονται στο εργαστήρι των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών. Προωθεί τη χειραγώγηση του λαού κάτω από την κυρίαρχη πολιτική. Και μέχρι τώρα το πετυχαίνει με την ανοχή ή τη συνενοχή της πλειονότητας των αιρετών. Η στάση, συνεπώς, απέναντι στη φιλοσοφία του «Καλλικράτη» και όχι στις επιμέρους πλευρές του συνιστά στοιχείο αντίστασης, αφού αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της γενικότερης πολιτικής των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Χαρακτηριστικά της κρίσης αυτής είναι ορατά:

 
1. Η πρωτόγνωρη χρηματοδοτική της ασφυξία αποτυπώνεται στους μνημονιακούς προϋπολογισμούς, όπου μειώνονται δραματικά οι θεσμοθετημένοι πόροι της αυτοδιοίκησης, 60% στην πρωτοβάθμια και 50% περίπου στην δευτεροβάθμια, και στον προϋπολογισμό του 2018, όπου αφαιρούνται 400 εκ. ε. από τους θεσμοθετημένους πόρους των Περιφερειών. 


2. Η χρηματοδοτική αυτή ασφυξία συνδυάσθηκε με μια λαίλαπα άμεσων και έμμεσων, υλοποιούμενων και επαπειλούμενων, ιδιωτικοποιήσεων, με μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, με τις απολύσεις, με την απαγόρευση των προσλήψεων, καθώς και μια σειρά εποπτειών και επιτροπειών που αναιρούν τον δημιουργικό και αυτόνομο ρόλο της Αυτοδιοίκησης. 


3. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους και στις περιφέρειες φαίνεται να συνδέεται με τη λεγόμενη «λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία», δηλαδή τον κατακερματισμό, το δραστικό περιορισμό των επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους, τη διαχείριση - και όχι τη λύση - λαϊκών προβλημάτων. Το διακύβευμα λοιπόν είναι κρίσιμο και εξαιρετικά επίκαιρο. Πώς απαντάει η Κυβέρνηση. Είδαμε χθες λοιπόν εδώ τον Υπουργό, ο οποίος με μια συντηρητική τοποθέτηση, χωρίς να θίγει τα επίδικα ανήγγειλε κάποιες αλλαγές, που αναφέρονται περισσότερο στο τεχνικό μέρος παρά σε αυτό καθαυτό το ουσιαστικό. 


Μίλησε για ενδοπεριφερειακή ψήφο, για σταυροδότηση των αντιπεριφερειαρχών και άλλα που δεν είναι βέβαια χωρίς σημασία, αλλά δεν αποτελούν την ουσία των ριζοσπαστικών αλλαγών που είχε εξαγγείλει αυτή η κυβέρνηση. Εξαίρεση ίσως αποτελούν οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και οι ασφαλιστικές δικλείδες αυτών. Συντηρητική αναδίπλωση είναι ότι διορίζονται πλέον και οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες από τον Περιφερειάρχη, άρα περαιτέρω ισχύ στο  ισχύον σύστημα. Και ουσιαστικά, χωρίς απάντηση για τα επίδικα. Καμία απάντηση, λοιπόν, για τα επίδικα. Πώς απαντούν τώρα οι Περιφερειάρχες. Με την περιφερειακή διακυβέρνηση. Αυτό είναι το μεγάλο σύνθημα, η «μεγάλη ιδέα», που καλύπτει την κρίση της Αυτοδιοίκησης. Και εδώ τίθεται ένα εύλογο ερώτημα, που διατυπώθηκε από αρκετούς συνέδρους: Πότε και πώς περιγράφηκε αυτή η περιφερειακή διακυβέρνηση, για να την ξέρουν οι σύνεδροι, εμείς, όλοι; 


Ούτε καν ένα εισηγητικό υπήρχε στα υλικά, να λέμε ότι αυτό προτείνουμε, αυτό είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση. Αυτό πρόκειται να κάνουμε. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες, αυτό περίπου το θεσμικό πλαίσιο. Τίποτα. Μόνον μια κενή εξαγγελία. Πάμε παρακάτω. Ας υποθέσουμε ότι, εντάξει, αυτό το φιλόδοξο και διάκενο σχέδιο επιτυγχάνεται. Και φτάνουμε στις «ενωμένες Περιφέρειες της Ελλάδος». Τότε, για σκεφτείτε το λίγο. Πρέπει να εφεύρουμε πάλι την Αυτοδιοίκηση. Εκτός αν νομίζετε ότι η περιφερειακή διακυβέρνηση είναι Αυτοδιοίκηση. Ή, εκτός αν νομίζετε ότι το χωροταξικό μόρφωμα του Καλλικράτη είναι αυτοδιοίκηση: όταν η Ρόδος είναι ένας Δήμος η Κέρκυρα είναι ένας Δήμος, το ίδιο και η Μυτιλήνη και η μισή Εύβοια νομίζετε ότι χωροταξικά είναι αυτοδιοίκηση αυτό ή μικρά κράτη; 


Έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη και εκεί είναι η δομική μας διαφορά. Εκεί είναι η δομική μας διαφορά. Ούτε η περιφερειακή διακυβέρνηση είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση, έλεος πια, ούτε βέβαια τα άλλα είναι τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να την εφεύρουμε ξανά, και εδώ είναι ο πατριωτικός αγώνας, κύριε Καχριμάνη, εδώ είναι ο πατριωτικός αγώνας. Εδώ καταγράφεται η κατάργηση ενός ιστορικού θεσμού, ενός θεσμού από τις κοινότητες της τουρκοκρατίας που προχώρησε στην ελληνική επανάσταση, έφτασε σε ένδοξες στιγμές στην Εθνική Αντίσταση και μετά την μεταπολίτευση υπήρξε ο ενδοξότερος θεσμός η αυτοδιοίκηση με τη δρακογενειά των Δημάρχων. Εκεί είναι ο πατριωτικός αγώνας και όχι με τη σημαία της Φιλικής Εταιρείας, που υψώσατε χθες μας είπατε για την απλή αναλογική σε αυτό το θέμα. Σηκώσατε το θέμα της απλής αναλογικής ως εθνική επανάσταση. 


Στη χώρα και στον τόπο του μέτρου βρισκόμαστε. Έλεος πια.   Μη με διακόπτεις. Εγώ δεν σε διέκοψα. Να μη με διακόπτεις. Ό,τι δεν σας αρέσει να το ανέχεστε. Ως τώρα ο καθένας λέει τα δικά του και συμπληρώνει ο ένας τον άλλο με περισσό ναρκισισμό και αμετροέπεια. Ας ακούσετε και μία διαφορετική άποψη, ας ακούσετε και μία διαφορετική άποψη, επιτέλους. Καλό θα σας κάνει. Και είναι δυστυχώς η μόνη μέχρι τώρα. Έχετε κάνει ένα ασυνήθιστο μπλοκ όλες οι μνημονιακές δυνάμεις και υπερασπίζεστε τα πάτρια εδάφη, το θάνατο δηλαδή της αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα ρίχνετε και καμιά πατριωτική κορώνα. Πάμε, λοιπόν, τώρα να πούμε δυο λόγια και για την απλή αναλογική. 


Θα σας πω ορισμένα στοιχεία χωρίς να το θεωρώ κεντρικό ζήτημα, αλλά εσείς το κάνατε με τις πρωτοφανείς αντιδράσεις σας. Θα σας πω μερικά στοιχεία, για να καταλάβετε πόσο δίκαιο είναι το υπάρχον σύστημα που το υπερασπίζεστε, κάνοντας όπως λέτε εθνικό αγώνα. Λοιπόν, να σας πω. Στο σύνολο 325 δήμων, 4 από τους σημερινούς δημάρχους έλαβαν ποσοστό κάτω από 19%. 50 από τους σημερινούς δημάρχους έλαβαν ποσοστό κάτω από 28%. 136, άρα πάμε σχεδόν στο σύνολο, από τους σημερινούς δημάρχους έλαβαν ποσοστό κάτω από 39%. Στις Περιφέρειες. 4 από τους σημερινούς περιφερειάρχες έλαβαν ποσοστό κάτω από 30% και 8 από τους σημερινούς περιφερειάρχες κάτω από 40%. 


Τα λέω αυτά τα στοιχεία για ποιο λόγο; Γιατί όλοι αυτοί που ανέφερα πήραν τα 3/5, δηλαδή το 60% του σώματος του περιφερειακού και του δημοτικού. Αυτό είναι σωστό το σύστημα; Είναι σωστό το σύστημα με 18% να παίρνεις το 60%; Και με 17% να παίρνεις το 5%; Το θεωρείτε σωστό; Δεν πρέπει αυτό το σύστημα να αλλάξει; Και σε τελική ανάλυση αυτό, η κυβερνησιμότητα και η κυβερνησιμότητα είναι θέμα πολιτικό, δεν είναι θέμα τεχνοκρατικό και θεσμικό. Αναφορικά με τον «Καλλικράτη», υποστηρίζουμε ότι δεν «ατύχησε» απλώς, επειδή συνέπεσε χρονικά με την οικονομική κρίση, όπως αφήνει να εννοηθεί η πλειοψηφία. Σχεδιάστηκε εξαρχής με άξονα τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις για λιτότητα και «λιγότερο Κράτος». 


Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η Αυτοδιοίκηση, και ευρύτερα η ίδια η κοινωνία και η χώρα έχουν ανάγκη από μία ριζική ανατροπή του «Καλλικράτη» και από την αντικατάστασή του από ένα νέο ριζοσπαστικό, πραγματικά δημοκρατικό και συμμετοχικό θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση. Στην κατεύθυνση αυτή η πρόταση μας απαιτεί να υπάρξει μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης, πράγμα που βέβαια σημαίνει   την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε το σχέδιο «Καλλικράτης». Και σε αυτό επιμένουμε και δεν δεχόμαστε τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν την γενική κατεύθυνση. Δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της.  Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η δομική μας αντίθεση με την πλειοψηφία της ΕΝΠΕ. 


Θεωρούμε σε αντίθεση με την πλειοψηφία ότι το πρόγραμμα ''Καποδίστριας'' και στη συνέχεια το πρόγραμμα ''Καλλικράτης'' αναδιάταξαν τις σχέσεις κεντρικού και τοπικού κράτους αναδιαρθρώνοντας εκ βάθρων την ''τοπολογία'' των αντιπροσωπευτικών δομών και εξασθένισαν την πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης, που βασίζεται στη συμμετοχή. Στις παραπάνω επισημάνσεις, λοιπόν, και στη δομική αντίθεση που ανέφερα εμείς, κάποιοι σύνεδροι, και αυτό να γίνει ξεκάθαρο, υπογράφουμε ένα κείμενο θέσεων για όλο το θέμα, πολιτικό, θεσμικό, οικονομικό. Το καταθέτουμε απέναντι στο κείμενο της πλειοψηφίας και σας παρακαλώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, να μην γίνει αυτό που έγινε στη Λευκάδα, να μην βγει δελτίο τύπου και λέει το συνέδριο αποφάσισε αυτό και τελειώσαμε. Το συνέδριο αποφάσισε, βάλτε όποιο επίθετο μπροστά, συντριπτική, μεγάλη, ό,τι θέλετε μπροστά, πλειοψηφία αυτό και αυτό, αλλά υπάρχει και ένα άλλο κείμενο το οποίο κάποιοι σύνεδροι το συνυπογράφουν και αυτό θα γράφεται. 


ΚΑΛΟΥΜΕ όλες και όλους που έχουν τις ίδιες αγωνίες, παρόμοιες αντιλήψεις και αντιλαμβάνονται που οδηγούν οι πολιτικές που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα την Αυτοδιοίκηση, και ανησυχούν να το παλέψουμε για την ανατροπή των πολιτικών αυτών.. Ο κίνδυνος δεν είναι αυτός μιας «καχεκτικής» αυτοδιοίκησης, αλλά μιας «κλινικά νεκρής» αυτοδιοίκησης.

Πιο Δημοφιλή