ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Δ/νση: Πελοπίδα 117, 12135, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τηλέφωνο: 2105728203, 2105728242
Fax: 2105728202 - Κινητό: 6977645795 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Είστε υποψήφιος Αιρετός - Βουλευτής στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο pitsounicity.gr

Τηρείτε σειρά προτεραιότητας

Τα πιό πρόσφατα

Δημιουργηθηκε στις 19 Ιουνίου 2015 Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Εκτύπωση

Το Οικονομικό Παρατηρητήριο των δήμων απέθανε, ζήτω η «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ»! 

Το υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε σε διαβούλευση νομοσχέδιο με ρύθμιση διαφόρων θεμάτων της Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα στα οποία καταργεί το Οικονομικό Παρατηρητήριο

το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών όταν είχε καθιερωθεί προ τριετίας αλλά το αντικαθιστά με Υπηρεσία Εποπτείας που υπάγεται απευθείας στον υπουργό και αναλαμβάνει την αρμοδιότητα του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ και τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.
Μάλιστα, η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας δεν είναι το μοναδικό όργανο που θα ασχολείται με τα οικονομικά των δήμων, καθώς συστήνεται και ανεξάρτητη δομή διαχρονικής παρακολούθησης των οικονομικών τους δεδομένων με την επωνυμία «Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης ΟΤΑ» με αποστολή τη μέριμνα για τον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, σε περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώσει αποκλίσεις ή επιδείνωση των δεικτών που καθιστούν αδύνατη την κατάρτιση ισοσκελισμένου και πραγματικού προϋπολογισμού ή θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα κάποιου ΟΤΑ, διατυπώνει γνώμη για την κατά την κρίση της ενδεδειγμένες μεθόδους για τη βελτίωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, παρέχοντας διοικητική και επιστημονική βοήθεια.
Αλλαγές
Σε άλλες διατάξεις του το νομοσχέδιο:
* Επιτρέπει την απόσπαση υπαλλήλων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και ανωνύμων εταιριών, που ανήκουν στο Δημόσιο, σε δήμους και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, για την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών. Η απόσπαση γίνεται για δύο έτη και μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου.
* Δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με αύξηση του ωραρίου μέχρι και το ανώτατο όριο της πλήρους απασχόλησης (8ωρο), με αντίστοιχη αύξηση των πάσης φύσεων αποδοχών. Πρόκειται για συμβάσεις που προέκυψαν από μετατροπή διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή διαδοχικών συμβάσεων έργου, σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου μειωμένης απασχόλησης.
* Αποκαθιστά το 6ωρο ωράριο εργασίας των βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων (παιδαγωγικού προσωπικού), το οποίο είχε εξισωθεί με αυτό του διοικητικού προσωπικού (8ωρο), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη φύση της συγκεκριμένης εργασίας.
* Αλλάζει το καθεστώς ασφάλισης για εργαζομένους που θα συνάψουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας δημοσίων κτηρίων οι οποίοι θα υπάγονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι στον ΟΑΕΕ, όπως ίσχυε υποχρεωτικά.
* Λύνει το θέμα με την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης όσων δημοτικών υπαλλήλων εργάστηκαν για τη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών, καθώς αντιμετωπίζει το αδιέξοδο που είχε σχηματιστεί σε δήμους που δεν είχαν φορολογική ενημερότητα.
* Θέμα που προκαλεί ήδη προβληματισμό στους δημάρχους είναι η διεύρυνση της δυνατότητας των δήμων να χορηγούν μείωση ή απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και τέλη σε απόρους, άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (του ν. 4320/2015). Για να ισχύσουν αυτά χρειάζεται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι δύσκολο σε σώμα αιρετών να αρνηθεί τέτοια ευνοϊκά μέτρα, τη στιγμή μάλιστα που έχει καταργηθεί ο πολιτικός ρόλος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οι οποίες μπλόκαραν στο παρελθόν «φιλολαϊκές» αποφάσεις με οικονομικό περιεχόμενο.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

πηγή : e-typos.com/gr

Πιο Δημοφιλή