ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Δ/νση: Πελοπίδα 117, 12135, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τηλέφωνο: 2105728203, 2105728242
Fax: 2105728202 - Κινητό: 6977645795 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Είστε υποψήφιος Αιρετός - Βουλευτής στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο pitsounicity.gr

Τηρείτε σειρά προτεραιότητας

Τα πιό πρόσφατα

Δημιουργηθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Εκτύπωση

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Έζησα το Περιστέρι από την εποχή που γκρεμίστηκαν οι παράγκες και μετά. Τη δεκαετία του ’70. Το γνώρισα με τις αλάνες του, τα χαμόσπιτα και τους χωμάτινους δρόμους του. Ακόμη και στα κεντρικά σημεία όπου υπήρχε άσφαλτος, δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Η εξέλιξή του ήταν αργή. 

Σε μια σκληρά κομματική εποχή, το Περιστέρι ήταν χαρακτηρισμένο ως αριστερός δήμος. Στο τιμόνι του δήμου ένας εμβληματικός άνθρωπος της αριστεράς, ο Δημήτρης Φωλόπουλος. Δεν μπόρεσε να κάνει πολλά πράγματα. Ο λόγος προφανής. Κανείς δεν του άφηνε περιθώριο να δείξει τι μπορούσε να κάνει εκείνη την εποχή, γιατί ήταν ένας αριστερός δήμαρχος. Η οικονομική στρόφιγγα της κεντρικής εξουσίας, για το Περιστέρι ήταν ερμητικά κλειστή. 
Έτσι έμεινε στους δημότες του ως ένας αξιέπαινος μαχητής, χωρίς να καταφέρει να εκσυγχρονίσει την πόλη του. 
Ο δήμαρχος της επόμενης γενιάς, δεν γνώρισε τον αποκλεισμό του Φωλόπουλου. Ήταν φίλα προσκείμενος στο τότε κυβερνών κόμμα. Αναφέρομαι στο γιατρό κ. Θόδωρο Δημητρακόπουλο, εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να είχε πολύ καλές προθέσεις, αλλά δεν κατάφερε να δείξει ότι μπορούσε να αλλάξει το Περιστέρι. Ακόμα και επί των ημερών του, παρέμεινε η εργατική συνοικία της Δυτικής Αθήνας. 

 

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης άλλαξε το Περιστέρι 
Όλα αυτά έως ότου ανέλαβε το αξίωμα του δημάρχου της 4 ης πόλης της χώρας, ο υπερκομματικός Ανδρέας Παχατουρίδης. Ένας άνθρωπος της αγοράς. Δραστήριος, με όραμα. Εργατικός, φιλόδοξος, με μοντέρνα σκέψη για την εποχή του. Κατάφερε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της πόλης, να βάλει μπρος αυτή την ατμομηχανή που λέγεται Περιστέρι και  να την πάει μπροστά. Μια πόλη που επί των ημερών του άλλαξε όψη. Έγινε σύγχρονη, Ευρωπαϊκή, μοντέρνα πόλη. 

 

Κρικόρ Τσακιτζιάν - Παναγιώτης Λύκος

 

Παναγιώτης Λύκος, ένας αθόρυβος εργάτης της πόλης 
Την ευθύνη για τα δημοτικά έργα, εδώ και πολλά χρόνια έχει αναλάβει, από το πόστο του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών ο Παναγιώτης Λύκος. Ένας αθόρυβος εργάτης αυτής της πόλης, αλλά πολύ ουσιαστικός. Ένας άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύτηκε ο Ανδρέας Παχατουρίδης από την πρώτη στιγμή και δεν έπεσε έξω. Ο αχανής αυτός δήμος, ποτέ δεν πρόκειται να σταματήσει να ζητά συνεχώς και νέα έργα. Μονίμως σ’ αυτή την πόλη είναι σε εξέλιξη τεχνικά έργα μικρά ή μεγάλα. Γίνεται μια ατέρμονη προσπάθεια εξέλιξης, ανάπλασης ή αναπαλαίωσης έργων που έχουν παλιώσει. Θελήσαμε να μάθουμε τι έργα είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Λύκος μας ανέφερε ενδεικτικά τα σημαντικότερα, τα οποία σας παραθέτουμε. 

 

Αλλάζουν άμεσα οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης 
Μας διαβεβαίωσε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχει γίνει ανάπλαση του ασφαλτοτάπητα, στους οδικούς άξονες της λεωφόρου Θηβών, της οδού Δωδεκανήσων, στο Λόφο Αξιωματικών της Τζων Κένεντυ, της Εθνικής Αντιστάσεως, της Αγίου Βασιλείου, της Ναούσης και της οδού Σολωμού. Πρόκειται όπως βλέπετε για έργα που δεν αφορούν μόνο το κέντρο της πόλης, αλλά και πιο αποκεντρωμένες περιοχές που έχουν πρόβλημα. Η μελέτη των έργων αυτών έχει γίνει από το δήμο Περιστερίου και χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Αττικής. Έχει γίνει ήδη η ανάθεση και ξεκινάει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

 


Γίνεται ανάπλαση σε 150 δρόμους του Περιστερίου 
Επίσης έχουν ήδη ανατεθεί οι εργολαβίες για δύο μικρότερα έργα που χρηματοδοτεί εξ’ ολοκλήρου ο δήμος Περιστερίου  ύψους 4 εκ. ευρώ και αφορούν σε αναμόρφωση 150 δρόμων και στα τέσσερα διαμερίσματα του δήμου. 

 

Φτιάχνονται 9 νέες, σύγχρονες παιδικές χαρές 
Είναι ήδη στο μέσο της εργολαβίας, οι αναπλάσεις 9 απαρχαιωμένων παιδικών χαρών, οι οποίες θα φτιαχτούν από την αρχή, παραδοτέες με την πιστοποίηση από το αρμόδιο υπουργείο. Θα έχουν όλες τους όργανα γυμναστικής, πλαστικό τάπητα, για ασφαλές παιχνίδι των παιδιών και ό,τι άλλο ορίζει ο νόμος για τις σύγχρονες παιδικές χαρές, υψηλών στάνταρς ασφαλείας. 

 

Σε 4 νέα οικόπεδα γίνονται πάρκα, γήπεδα και παιδικός σταθμός 
Ο κ. Παναγιώτης Λύκος μας ανέφερε ότι προσφάτως αγοράστηκαν από το δήμο τέσσερα νέα οικόπεδα. Τα δύο στο Λόφο Αξιωματικών, όπου στο ένα θα φτιαχτεί μια σύγχρονη παιδική χαρά για την αναψυχή των παιδιών της πόλης και στο άλλο θα χτιστεί ένας νέος βρεφονηπιακός σταθμός, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της πόλης σε νέες θέσεις για τα παιδιά. Τα άλλα δύο οικόπεδα έχουν αγοραστεί στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, όπου στο ένα θα γίνει πλατεία και στο άλλο ένα ανοιχτό, γήπεδο, μπάσκετ, ελεύθερης χρήσης για τα παιδιά. 

 

Γίνεται ανάπλαση στο γήπεδο του Ηφαίστου 
Ένα ακόμη αθλητικό έργο που ξεκινάει άμεσα να υλοποιείται είναι η ανάπλαση και ο εκσυγχρονισμός των δύο γηπέδων του Ηφαίστου. Έχει γίνει ήδη η ανάθεση με μειοδοτικό διαγωνισμό σε εργολάβο, ο οποίος θα αναλάβει να ανακαινίσει τα αποδυτήρια, το χλοοτάπητα, το φωτισμό και τις εξέδρες. Στο συγκεκριμένο χώρο συστεγάζονται η ομάδα του Ηφαίστου, του Ομίλου Περιστερίου, του Ηρακλή Περιστερίου, καθώς επίσης φιλοξενούνται και αρκετά σχολεία της πόλης.  Πρόκειται για ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την περιφέρεια και το δήμο. 

 

Χωρίς αυξήσεις στα δημοτικά τέλη εδώ και 10 χρόνια 
Αναρωτηθήκαμε, όλα αυτά τα έργα που έχουν ήδη ανατεθεί, αλλά και αυτά που σχεδιάζονται, κατά πόσο έχουν επιβαρύνει τους δημότες με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων κ. Παναγιώτης Λύκος, μας διαβεβαίωσε πως οι δημότες του Περιστερίου όχι απλά δεν έχουν επιβαρυνθεί ούτε μια δραχμή, αλλά ο δήμος εδώ και μια δεκαετία έχει παγώσει τα δημοτικά τέλη και θα συνεχίσει να τα έχει παγωμένα. Απλά, αυτό που κάνουν, είναι σοβαρές μελέτες, μέσω των οποίων διεκδικούν χρήματα από την περιφέρεια και συνεχώς αναζητούν νέους σύγχρονους τρόπους χρηματοδότησης. 

 

Υπάρχουν σχέδια και μελέτες και για την επόμενη τετραετία 
Φυσικά, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λύκος, δε σημαίνει ότι επειδή πλησιάζουν εκλογές, οι υπηρεσίες του δήμου σταματούν να σχεδιάζουν μήπως και δεν είναι ξανά στα πράγματα. Κάθε άλλο. Συνεχίζουν να κάνουν σχέδια για το άμεσο μέλλον, σαν να έχουν δεδομένη και την επόμενη θητεία στο δήμο. Ήδη έχουν ετοιμάσει για την επόμενη τετραετία ένα πλάνο στο οποίο περιλαμβάνεται ένα νέο υπερσύγχρονο θέατρο στην παλιά Ξυλοτεχνία, με υπόγειο πάρκινγκ. Επίσης έχει γίνει ο σχεδιασμός για ένα υπόγειο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα με την έλλειψη ελεύθερων χώρων στάθμευσης. 

 

Ο δήμος στοχεύει για το μέλλον σε έργα νέας τεχνολογίας 
Επίσης έχουν προχωρήσει σε έργα νέας τεχνολογίας, όπως φωτοβολταϊκά έργα σε δημόσια κτήρια, για μείωση του κόστους λειτουργίας τους. Μια ακόμη μελέτη έχει γίνει για τη μείωση του πολύ μεγάλου κόστους λειτουργίας του κολυμβητηρίου στη Χωράφα. Με την  ολοκλήρωση του έργου, προβλέπεται να πέσει το λειτουργικό κόστος του κάτω από 50%. 

 

Ετοιμάζουν πεζοδρομήσεις σε κεντρικούς δρόμους 
Επειδή τα έργα που γίνονται, αυτά που ξεκινούν κι αυτά που σχεδιάστηκαν να γίνουν για την επόμενη τετραετία είναι τόσα πολλά, είπαμε να σταθούμε στα σημαντικότερα και να κλείσουμε με ένα ακόμη που ήδη έχει ανατεθεί η μελέτη του και αφορά στην αλλαγή των πεζοδρομήσεων των οδών Πελασγίας, Αγίου Βασιλείου και στην Πελοπίδα. Πρόκειται για κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πεπαλαιωμένα πεζοδρόμια και είναι πάγιο αίτημα των πολιτών εδώ και καιρό. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί και αυτό πριν εκπνεύσει κι αυτή η θητεία της τετραετίας Παχατουρίδη. 

 

Η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια για το καλό της πόλης 
Κλείνοντας ο κ. Λύκος μας είπε πως η διοίκηση στο δήμο πρέπει να έχει συνέχεια για να μπορέσει να ολοκληρώσει τα σχέδια που έχει για το Περιστέρι. Σχέδια που θέλουν να το κατατάξουν σε μια από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου ο δημότης δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Πιο Δημοφιλή