ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Δ/νση: Πελοπίδα 117, 12135, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τηλέφωνο: 2105728203, 2105728242
Fax: 2105728202 - Κινητό: 6977645795 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Είστε υποψήφιος Αιρετός - Βουλευτής στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο pitsounicity.gr

Τηρείτε σειρά προτεραιότητας

Τα πιό πρόσφατα

Δημιουργηθηκε στις 09 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Εκτύπωση

Γράφει ο Αντ. Δεωνάς

Είναι γεγονός, ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων φέρει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία,

ενώ η παραοικονομία από αυτή την δραστηριότητα βρίσκεται σε αρκετά υψηλή άνθηση και είναι ένας χώρος που δεν έχει πληγεί από την κρίση.

Στη χώρα μας κάθε χρόνο παράγονται πάνω από 250.000 τόνοι επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων και από αυτά μόνο 1.500 τόνοι μέχρι στιγμής, αποστέλλονται στο εξωτερικό για επεξεργασία και αυτό, γιατί είναι μια πολύ ακριβή διαδικασία. Οι υπόλοιπες ποσότητες  υποτίθεται ότι αποθηκεύονται «προσωρινά» σε αποθήκες που όποιος κοιτάξει θα διαπιστώσει ότι ποτέ δεν είναι γεμάτες αυτές οι αποθήκες! Και πώς να είναι γεμάτες, αφού αν κάνει κάποιος βόλτα σε απομακρυσμένες, δύσβατες και αθέατες από τον πολύ κόσμο περιοχές, θα διαπιστώσει ότι παντού είναι διάσπαρτα τοξικά απόβλητα, αλλά και κάθε άλλου είδους απόβλητα.

Για παράδειγμα, η περιοχή των ανενεργών μεταλλείων βωξίτη στη περιοχή Μελετάνι στο όρος Πατέρας. Όπου γυρίσεις το βλέμμα σου θα αντικρίσεις τοξικά απόβλητα, (συσκευασίες χημικών, τέφρες κλπ) (ΦΩΤΟ 3-4-5-6). Βέβαια, υπάρχουν και τα τοξικά σε υγρή μορφή που δεν είναι ορατά, που κάποιοι στη βιασύνη τους να τα ξεφορτωθούν, αφήνουν και τις σωλήνες στο σημείο που τα άδειασαν. Ζωντανό παράδειγμα οι σχετικά καινούριες σωλήνες (ΦΩΤΟ 1) που άφησαν δίπλα από την είσοδο της στοάς του ορυχείου (ΦΩΤΟ 2). Τι άδειασαν εκεί και που είναι προφανές ότι κάτι άδειασαν και τι κατέληξε στα έγκατα της γης, άγνωστο, αφού δεν μπήκε κανείς στον κόπο να κάνει έρευνα να διαπιστώσει τι πραγματικά συμβαίνει. 

Και δεν είναι μόνο το Μελετάνι, αφού κακά τα ψέματα, όλα τα ανενεργά λατομεία που είναι και πολλά, αλλά και οι ρεματιές, είναι τοξικοί «παράδεισοι» αποβλήτων και συνεχίζουν να είναι! Κοινό μυστικό, ότι τα ανενεργά λατομεία, της Αττικής εδώ και χρόνια δέχονται και θάβονται μεγάλο μέρος τοξικών αποβλήτων. Δείτε τι έγινε και πρόσφατα στο ανενεργό λατομείο ΤΙΤΑΝ στη Μάνδρα. Στο όνομα της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών από την θεομηνία που έπληξε την Μάνδρα και την ευρύτερη περιοχή, το συγκεκριμένο λατομείο έγινε χώρος ανεξέλεγκτης απόθεσης αποβλήτων (ΦΩΤΟ 7).

Φυσικά, υπάρχει και ένα μεγάλο ερωτηματικό, για τον ρόλο που παίζουν οι διάφορες εταιρείες συλλογής και διαχείρισης τοξικών αποβλήτων και είναι μια πτυχή του θέματος που ερευνάμε. Ένα θέμα, που θα μας απασχολήσει σε επόμενα δημοσιεύματα, χωρίς βέβαια να θέλουμε να  βάλουμε όλες τις εταιρείες στο ίδιο τσουβάλι, επειδή έχουμε αντιληφθεί, ότι κάποιες κάνουν καλά την δουλειά τους και κάποιες δεν την κάνουν, με αποτέλεσμα η καχυποψία γι αυτές τις εταιρείες να είναι διάχυτη.

Η αλήθεια είναι, ότι κανείς δεν ξέρει που πηγαίνουν τα τοξικά απόβλητα μόλις περάσουν την πόρτα των εργοστασίων που τα παράγουν, αφού ο μηχανισμός έλεγχου λόγο υποστελέχωσης είναι ελλιπής  και όσο συνεχίζει να είναι ελλιπής, ο χορός των τοξικών αποβλήτων θα κρατεί καλά, φυσικά, πάντα εις βάρος της υγείας μας και του περιβάλλοντος...

 

Πιο Δημοφιλή