Την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 9:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση του σχολείου σε περίπτωση σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών,

στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης που θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με την επωνυμία Ήφαιστος. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο 3 ο γυμνάσιο Βύρωνα, κάτω από πραγματικές συνθήκες. Παίρνουν μέρος η πυροσβεστική, η αστυνομία, ο στρατός, το ΕΚΑΒ και 14 εθελοντικές ομάδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το Pitsounicity.gr, συμμετέχει ως χορηγός επικοινωνίας στην άσκηση αυτή, αλλά και με δυο συνεργάτες του μέλη της ομάδας διάσωσης ΣΕΔΑΠ, τον Στέφανο Σιμωτά και τον Κρικόρ Τσακιτζιάν. Η άσκηση, στην οποία θα πάρουν μέρος οι μαθητές του σχολείου και οι καθηγητές, συμπεριλαμβάνει 9 σενάρια, σχεδόν με όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν από ένα μεγάλο σεισμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, πυρκαγιά που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των μαθητών και άλλα ενδεχόμενα, τα οποία σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

Σενάρια άσκησης

ΣΕΝΑΡΙΟ 1ο Διάσωση και μεταφορά τραυματισμένου ατόμου από ταράτσα - οροφή σχολικού συγκροτήματος. *ο ρόλος θα αφορά την πρώτη υποδιευθύντρια. #Δεν λειτουργούν οι επικοινωνίες ενώ το σχολείο δεν έχει ρεύμα#.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2ο Κατάσβεση πυρκαγιάς διαρροής φυσικού αερίου συνεπεία σεισμού σε κτίριο προκάτ - δημοτικά και ισόγειο. Το κτίριο λόγω βραχυκυκλώματος παίρνει φωτιά. Υπάρχουν 2 τραυματισμένοι μαθητές.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3ο Διαρροή Χημικής Ουσίας στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών.

ΣΕΝΑΡΙΟ 4ο  Αναζήτηση Μαθητή από την Μητέρα του η οποία τραυματίζεται κατά την διαδρομή για το Σχολείο. Η μητέρα βρίσκεται σε κρίση πανικού και καταφθάνει στο σχολείο σε έξαλλη κατάσταση και τραυματισμένη αναζητώντας το παιδί της το οποίο κατά την έξοδο του χτυπάει στις σκάλες και δεν μπορεί να κινηθεί.

ΣΕΝΑΡΙΟ 5ο Έρευνα - Διάσωση Εξαφανισθέντων Μαθητών με την συμμετοχή διασωστικού σκύλου. Οι 2 μαθητές επάνω στον πανικό τους δεν ακολούθησαν το τμήμα και τις οδηγίες του εκπαιδευτικού και βγήκαν στο μπαλκόνι του 1ου ορόφου.

ΣΕΝΑΡΙΟ 6ο Μεταφορά τραυματισμένου μαθητή (1) από το κλιμακοστάσιο του 2ου ορόφου. Ο μαθητής δεν αναπνέει και ακολουθεί Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

ΣΕΝΑΡΙΟ 7ο Απεγκλωβισμός 4ων μαθητών που κλείστηκαν στις τουαλέτες του σχολείου όταν ζήτησαν άδεια από την ώρα διδασκαλίας και στράβωσε η πόρτα της κεντρικής τουαλέτας οπότε παραμένουν εγκλωβισμένοι.

ΣΕΝΑΡΙΟ 8ο Έρευνα - Διάσωση Εγκλωβισμένων Μαθητών (3 τμήματα) με την συμμετοχή διασωστικού σκύλου στον 1ο Όροφο από βιβλιοθήκη μεγάλη η οποία έπεσε στο δοκάρι με αποτέλεσμα να φράξει την έξοδο προς το κλιμακοστάσιο και να εμποδίζεται η έξοδος των μαθητών των Τμημάτων Γ1, Γ2, Γ3. Παραμένουν εγκλωβισμένα 66 παιδιά με τους καθηγητές τους και κάποια από αυτά έχουν τραυματιστεί βαριά η ελαφρά καθώς επίσης και η άλλη Υποδιευθύντρια. Σενάριο 9ο Στην σκάλα που οδηγεί στην δεύτερη έξοδο διαφυγής ένα παιδί είναι βαρήκοο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί διότι έχασε τα ακουστικό του την ώρα του σεισμού. Παράλληλα έχει τραυματιστεί και χρήζει  επειγόντως την Ομάδα Αμεα για τον απεγκλωβισμό του.

Κείμενο: Κρικόρ Τσακιτζιάν