Συμπληρώθηκε ένας χρόνος υλοποίησης του καινοτόμου προγράμματος πρόληψης-έγκαιρης παρέμβασης για τις εξαρτήσεις από το ΚΕΘΕΑ και το Δήμο Καισαριανής.

Σε ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, παρουσία πλήθος φορέων και κατοίκων της πόλης, παρουσιάστηκε ο απολογισμός του ενός χρόνου υλοποίησης του προγράμματος. Στο τέλος της διαδικασίας εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα: «Συντασσόμαστε με τους αγώνες των εργαζόμενων του ΚΕΘΕΑ για υπογραφή ΣΣΕ και μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Αυτή τη στιγμή 450 εργαζόμενοι εξυπηρετούν τους οφελούμενους του ΚΕΘΕΑ και τις οικογένειές τους που φτάνουν τα 7.000 άτομα, ενώ το 13% του συνόλου των εργαζομένων δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις (ΟΑΕΔ, ΔΠΥ) για μόλις 600 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση Μ.Κ.Ο και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ανοίγοντας άλλο ένα πεδίο δράσης και κερδοφορίας τους.

Το πρώτο έτος εφαρμογής του 3ετους καινοτόμου προγράμματος με το ΚΕΘΕΑ έδειξε τις σοβαρές δυνατότητες που ανοίγεται με τη σχεδιασμένη έγκαιρη πρόληψη και παρέμβαση στη νεολαία και τους χώρους εκπαίδευσης. Θα είμαστε στο πλάι τους για εργασιακή και επιστημονική καταξίωση σε μια εποχή που η μάστιγα των ναρκωτικών αγγίζει όλο και μικρότερες ηλικίες. Εναντιωνόμαστε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης (Χ.Ε.Χ) ναρκωτικών ουσιών, που στηρίχθηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Θεωρούμε ότι η δημιουργία αυτών των χώρων θα ενθαρρύνει τη χρήση, θα μειώσει το κίνητρο για θεραπεία, θα συμβάλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Η Κυβέρνηση και λοιπές αυτοαποκαλούμενες «προοδευτικές» δυνάμεις, διαχρονικά, εφαρμόζουν και υλοποιούν στο ακέραιο την επίσημη “αντι”ναρκωτική πολιτική της Ε.Ε. Mια πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά και μόνον στην «μείωση της βλάβης»! αφού ο όγκος των χρηστών θα μεγαλώνει. Τους αρκεί οι χρήστες να βρίσκονται «εντός των τειχών» αόρατοι για να πλήττουν το πολύτιμο τουριστικό προϊόν και τις περιβόητες επενδύσεις. Το επιστημονικό προσωπικό θα παραβρίσκεται ως θεατής στη χρήση, θα παρεμβαίνει για να περιοριστούν οι βιολογικοί θάνατοι, ενώ ο θάνατος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα θερίζει. 30 χρόνια μετά την πρώτη διατύπωση της ΕΕ για «μείωση της βλάβης» και από τα ίδια τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών, δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου ως προς τη μείωση της χρήσης ή ως προς τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν διστάζει στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα Μ.Κ.Ο και ιδιωτών ανοίγοντας άλλο ένα πεδίο δράσης για να πλουτίσουν, την ίδια ώρα που η ΥΠΟ-χρηματοδότηση και ΥΠΟ-στελέχωση των Κέντρων Πρόληψης, του ΚΕΘΕΑ και των δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση συνεχίζεται. Η μάχη ενάντια στις εξαρτήσεις προϋποθέτει: Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης-Θεραπείας-Κοινωνικής Επανένταξης. Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας, των Κέντρων Πρόληψης. Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα. Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση».