Οι μικροί δημότες της Αθήνας έχουν τους δικούς τους χώρους εκτόνωσης και ψυχαγωγίας.

Οι παιδικές χαρές του δήμου Αθηναίων, οι οποίες βρίσκονται υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, πολλαπλασιάζονται, εκσυγχρονίζονται και προορίζονται για τη διασκέδαση των παιδιών χωρίς την επίβλεψη προσωπικού. Από το 2019 μέχρι σήμερα, στον δήμο Αθηναίων έχουν αναπλαστεί 51 παιδικές χαρές μέσω 3 διαγωνισμών, ενώ τώρα ολοκληρώνεται ο 4ος διαγωνισμός κατά τον οποίο ανακατασκευάζονται άλλες 12 παιδικές χαρές. Η μελέτη ανάπλασης προβλέπει σύγχρονο εξοπλισμό και κινείται μέσα στο πλαίσιο μιας περιβαλλοντικής κατεύθυνσης, η οποία ακολουθεί τις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε και μίλησε με την Νίκη Κ. Αραμπατζή, δικηγόρο, δημοτική σύμβουλο του δήμου Αθηναίων και πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, σχετικά με τις σύγχρονες παιδικές χαρές της Αθήνας, για το αρχικό όραμα και την υλοποίησή του. Για το τι προϋπήρχε και τι έχει πραγματοποιηθεί από την αρχή της προσπάθειας αυτής μέχρι και σήμερα.

«Οι παιδικές χαρές είναι αυτό που λένε οι λέξεις: είναι η χαρά των παιδιών, είναι ο χώρος παιχνιδιού, εκτόνωσης, κοινωνικοποίησης , ψυχαγωγίας των παιδιών, με πάρα πολλά οφέλη για την υγεία, την φυσική κατάσταση, τις κοινωνικές δεξιότητες και την ανάπτυξή τους», σημειώνει η κ. Αραμπατζή.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών και υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να εξασφαλίσει στα παιδιά σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές κοντά στο σπίτι τους. Αυτό είναι και το όραμα του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και το δικό μου, για τα επτά διαμερίσματα της Αθήνας και τις γειτονιές τους», προσθέτει και συνεχίζει: «Από το 2019 και με την ανάληψη της δημαρχίας από τον Κώστα Μπακογιάννη μέχρι σήμερα έχουν αναπλαστεί 51 παιδικές χαρές μέσω 3 διαγωνισμών, ενώ τώρα ολοκληρώνεται ο 4ος διαγωνισμός κατά τον οποίο ανακατασκευάζονται άλλες 12 παιδικές χαρές. Από αυτές έχει δοθεί στο κοινό ήδη η παιδική χαρά στον Άγιο Χαράλαμπο στο Άλσος Ιλισίων (1ο Δημοτικό διαμέρισμα) και μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας θα παραδοθούν οι εξής 4 Παιδικές Χαρές: Ούμπλιανης και Διοχάρους (1ο Δ.Δ), Πλατείας Αγ. Ιωάννη Βουλιαγμένης (2ο Δ.Δ.), Πλατείας Διάκου (4ο Δ.Δ.) και Κριναγόρου και Δημώνακτος (2ο Δ.Δ.), η οποία έχει όργανα που υποστηρίζουν αμαξίδια για ΑμεΑ. Στο τέλος Ιουλίου θα παραδοθούν οι εξής υπόλοιπες 7 Παιδικές Χαρές: Ηλιουπόλεως και Μενεκράτους (2ο Δ.Δ.), Όθρυος και Τρώων (3ο Δ.Δ.), Παρασκευοπούλου και Γιάνναρη(4ο Δ.Δ.), Δωδώνης και Ιωαννίνων (4ο Δ.Δ.), Κηφισού και Κλεοβίδους (4ο Δ.Δ.), Ξανθίππης και Δράμας (4ο Δ.Δ.), Βλαχάκη και Μαρτελάου (7ο Δ.Δ.)».

Όλοι οι χώροι παιδικών χαρών διαθέτουν Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου και πιστοποίησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρότυπα πιστοποίησης (φορέας Octocert Certification Services) και σήμα καταλληλότητας. Η γενική διαμόρφωση και ο εξοπλισμός τους παρέχουν ασφάλεια , αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς, την παγίδευση μερών του σώματος των παιδιών, ενώ γενικότερα καλύπτουν τις απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας των χρηστών. Διαθέτουν επίσης ελαστικά δάπεδα που πληρούν τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών προτύπων, έχουν διαμορφωμένο και περιφραγμένο χώρο με μεταλλική περίφραξη και είναι προσβάσιμες σε οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Ο 5ος και τελευταίος διαγωνισμός στον οποίο θα συμπεριληφθούν οι εναπομείνασες παιδικές χαρές της Αθήνας θα προκηρυχθεί σύντομα. Όταν ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κύκλος αναπλάσεων και έχουμε πλέον όλες τις παιδικές χαρές της Αθήνας πλήρως ασφαλείς και με σήμα καταλληλότητας, επειδή ο αθηναϊκός ιστός είναι πολύ πυκνός και χρειάζονται περισσότεροι χώροι, ο στόχος μας είναι δημιουργηθούν νέες παιδικές χαρές σε περισσότερα σημεία.

«Τα τελευταία χρόνια οι προδιαγραφές ασφαλείας, πολύ ορθά, έχουν γίνει αυστηρότερες και αυτό το νέο πρωτόκολλο ακολουθούμε στην ανακατασκευή τους αλλά και στην συντήρησή τους. Οι επόπτες των παιδικών χαρών που εργάζονται στον ΟΠΑΝΔΑ επιβλέπουν την επικινδυνότητα που μπορεί να προκύψει από την χρήση των οργάνων καθημερινά κατά το άνοιγμα και κλείσιμο των Παιδικών Χαρών και ενημερώνουν άμεσα τα τεχνικά συνεργεία της υπηρεσίας, τα οποία προστρέχουν να επιλύσουν τυχόν προβλήματα», αναφέρει η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ.

«Όποιος είναι γονιός ή γιαγιά, παππούς γνωρίζει καλά πόσο μεγάλη χαρά δίνουν στα παιδιά αυτοί οι χώροι. Και εμείς θέλουμε τα παιδιά της Αθήνας να είναι ευτυχισμένα παιδιά! Και κάνουμε ότι είναι δυνατόν προς αυτήν την κατεύθυνση» καταλήγει η κ. Αραμπατζή και εμείς συντασσόμαστε, λέει. «Άλλωστε όπως υποστήριζε ο ιταλός ποιητής Δάντης, “Τρία πράγματα μάς έμειναν από τον Παράδεισο: Τα άστρα, τα λουλούδια και τα μάτια των παιδιών”».