Η προδιαγεγραμμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτός από ένα ζήτημα που απασχολεί

όλη την ανθρωπότητα φέρνει προ των πυλών μια περαιτέρω ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας ενεργειακής κρίσης.

Η ραγδαία αύξηση της τιμής της ενέργειας ασφυκτιά όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, την απραξία της Κομισιόν και τη στρεβλή εθνική πολιτική στο ενεργειακό πεδίο, αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες φτωχοποίησης στην ελληνική κοινωνία.

Βάσει όλων αυτών των δεδομένων είναι πλέον απαραίτητο να βάλουμε στη δημόσια συζήτηση τα παρακάτω:

1)Την ΑΡΣΗ της απολιγνιτοποίησης της χώρας τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια.

2)Την πλήρη λειτουργία άμεσα όλων των λιγνιτικών μονάδων τηρώντας όλους τους διεθνής περιβαλλοντικού κανόνες.

3)Την άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για την στελέχωση των λιγνιτικών μονάδων.

4)Την άμεση συντήρηση όλων των υποδομών για την ομαλή λειτουργία τους.

5) Η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία να αποκτήσουν ως ενεργειακά κέντρα της Ελλάδας όλες τις απαραίτητες νέες υποδομές για την διευκόλυνση του έργου τους.

Ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και ας δούμε την σκληρή πραγματικότητα κατάματα

Το “Master plan”, που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες, ήταν αόριστο. Θα θέλαμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Τι μπορεί να γίνει στον τόπο μας και τι όχι. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας, εν σύγκριση τουλάχιστον με αυτές που ξέραμε με τη λειτουργία των μονάδων. Η απόσυρση του λιγνίτη θα έχει ως άμεση επίπτωση τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στην περιοχή μας.  

Και όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη πως ακόμη και οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τονίζουν πως η ενεργειακή μετάβαση και η απολιγνιτοποίηση επειδή γίνονται δίχως κάποια στρατηγική στη χώρα μας, θα επιφέρουν περισσότερα κόστη που φυσικά μεταφέρονται στα νοικοκυριά ως αυξήσεις

Η Δυτική Μακεδονία “υποφέρει” χρόνια τώρα από τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που φτάνουν έως και 30%, ενώ το εργατικό δυναμικό είναι σχετικά χαμηλής εξειδίκευσης.  Στο master plan πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις με χρονοδιαγράμματα για σύγχρονο αεροδρόμιο, ένα νοσοκομείο, αλλά και επιτέλους και: μελέτη για βελτίωση Εθνικής Οδού Κοζάνης-Λάρισας και ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Κοζάνη-Φλώρινα-Νίκη.

Οι υπέρμαχοι της γρήγορης απολιγνιτοποίησης κατάλαβαν εγκαίρως ευτυχώς πως η κυβέρνηση βιάστηκε πολύ, καθώς άνοιξε το δρόμο για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.  Τις συνέπειες θα τις πληρώσουν οι καταναλωτές και μόνο, οι οποίοι έχουν ελάχιστη
γνώση για τον σχεδιασμό της μετάβασης.

Εν κατακλείδι: Πρόωρη και άνευ ουσίας η απολιγνιτοποίηση. Καλή η ενεργειακή μετάβαση άλλα όχι στις πλάτες της ήδη φτωχοποιημένης ελληνικής κοινωνίας.