Τοποθέτηση της  Χαράς Καφαντάρη, βουλευτού Δυτ. Αθήνας  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, 

Αναπληρώτριας Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπροέδρου της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 17.05.2022, στην ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Ενημέρωση για τη περιβαλλοντική και κλιματική νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερική για το Δίκαιο της Κλιματικής Αλλαγής.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής):

Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Mr. Gerrard, κύριε καθηγητά, σας χαιρετώ και εγώ από την πλευρά μου και εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας σήμερα στην Επιτροπή μας. Πραγματικά το θέμα του κλίματος είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Ο ΟΗΕ ασχολείται, συνδιάσκεψης διεθνής γίνονται, αποφάσεις κομβικές έχουν ληφθεί και το 2015 στο Παρίσι και βέβαια πρόσφατα με την COP26 στη Γλασκώβη. Το πρώτο όμως που θα ήθελα να πω, είναι ότι αναφέρθηκε και εδώ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και η Πρόεδρος για την επικείμενη κατάθεση ενός κλιματικού νόμου στην Ελλάδα. Σαφώς είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε αν δεν δούμε.

Πρώτα από όλα θα τονίσω, ότι ο κύριος Πρωθυπουργός μας, ο κύριος Μητσοτάκης, πριν από την COP στη Γλασκώβη, είχε δεσμευτεί μάλιστα και νομίζω σε συνάντηση διεθνή, ότι θα έφερνε τον κλιματικό νόμο. Θα έρθει τώρα, τον αναμένουμε. Βέβαια, δεν μπορούμε το ξαναλέω να τοποθετηθούμε γιατί υπάρχει μια πάγια τακτική της κυβέρνησης, οι νόμοι που είναι σε διαβούλευση όταν έρχονται στο Κοινοβούλιο να έχουν πολλά επιπλέον άρθρα και πολλές αλλαγές. Σαφώς ο στόχος ο παγκόσμιος και γιατί η χώρα μας πρέπει να είναι η απεξάρτηση οριστική από τον άνθρακα και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η τακτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνησή μας της βίαιης απολιγνιτοποίησης, - εμείς μιλάμε ως αριστερά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για απανθρακικοποίηση - μας έδεσε σφιχτά στο άρμα του φυσικού αερίου.

Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Να μην πω για τις επιπτώσεις στις κοινωνικές, γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο για τις περιοχές όπου θα γίνει η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Μιλάω για τη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Όμως, για το θέμα μας σήμερα και με βάση αυτά που μας είπατε, θέλω να θέσω δύο τρεις ερωτήσεις. Η COP26 μίλησε για μείωση κατά 30% του μεθανίου. Τι κινήσεις έχουν γίνει σχετικά και στις Ηνωμένες Πολιτείες; Εξακολουθεί να κυριαρχεί το σχιστολιθικό αέριο και αν θέλετε και ο τρόπος εξόρυξης του που εμείς εκτιμούμε; Και όταν λέω εμείς περιβαλλοντικά θα το πω, έχει σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα.

Επίσης, δεύτερον, διάβασα σήμερα, μάλιστα δύο ώρες πριν να ξεκινήσει η Επιτροπή μας, σε ένα διεθνές περιοδικό, το New Scientist, το οποίο λέει ότι, με βάση στοιχεία, έξι μήνες μετά από την COP-26 στη Γλασκόβη, αυξάνεται η χρήση άνθρακα στους δύο μεγάλους ρυπαντές και αφορά αυτό την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναμένεται η χρήση άνθρακα να αυξηθεί φέτος. Πάνω σε αυτό θα ήθελα κάτι να μας πείτε. Το τρίτο ερώτημα που θέλω να θέσω αφορά τις προστατευόμενες περιοχές. Μας είπατε, πραγματικά, ότι άλλο είναι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η νομοθεσία της, και άλλο οι πολιτειακές κυβερνήσεις. Πάνω στο κομμάτι προστατευόμενες περιοχές θα ήθελα να μας πείτε τις διαφορές της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, της πολιτειακής, καθώς και των περιοχών tribal land και καταλαβαίνετε τι εννοώ. Επίσης, κλείνοντας, θα ήθελα να ρωτήσω την ανακοίνωση του κ. Μπάιντεν για 30% προστατευόμενες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αφορά μόνο θαλάσσιες και περιοχές ΑΟΖ και πώς συνδέεται αυτό σχετικά με το παραπάνω ερώτημα που έθεσα για τις διακρίσεις οι οποίες υπάρχουν στην προστασία των περιοχών ανάλογα με το ιδιαίτερο πολιτειακό σύστημα που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες; Γιατί, ξέρετε, εξαγγελίες υπάρχουν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει κάνει εξαγγελίες και σε συνόδους στην Ευρώπη και στη Γαλλία πέρυσι το καλοκαίρι για τις προστατευόμενες περιοχές, αλλά η πρώτη κίνηση που έκανε είναι, με νόμο που έφερε μόλις ανέλαβε, να καταργήσει τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών μέσα σε ένα κεντροποιημένο σύστημα, όπου υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το πώς προστατεύονται περιοχές, είτε Natura, είτε υψηλής προστασίας. Αλλά θα ήθελα να μου διευκρινίσετε το συγκεκριμένο που ρώτησα σχετικά με το 30% που εξήγγειλε ο κ. Μπάιντεν. Κλείνοντας, κυρία Πρόεδρε, θέλω να επαναφέρω το αίτημα που κάναμε ως βουλευτές της Επιτροπής από το ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία άμεση συζήτηση της αντιπυρικής περιόδου.

Μπορεί να είχαν μια συνάντηση με τον κύριο Υπουργό χθες όλα τα κόμματα, αλλά εκτιμούμε ότι αυτά συζητιούνται στη Βουλή και όχι σε συσκέψεις. Δηλαδή, να μας ενημερώσει η Κυβέρνηση, διά των αρμόδιων Υπουργών, γιατί εμπλέκεται και το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξίσου με το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την αντιπυρική περίοδο, που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και 20 μέρες. Μάλιστα, ελέχθη ότι, επειδή είναι αίτημα και από άλλη Επιτροπή, που υπάρχει εκκρεμότητα και δεν συζητήθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειών, ζήτησα από τον κ. Στυλιανίδη να πάρει την πρωτοβουλία, να πιέστηκε εσείς από την πλευρά σας, να γίνει κοινή συνεδρίαση Επιτροπών για να συζητηθεί άμεσα αυτό το ζήτημα. Ευχαριστώ πολύ και σας ευχαριστούμε, κύριε καθηγητά, για την παρουσία σας και για όσα μας ενημερώσετε. Αναμένω δυο- τρεις απαντήσεις, αν υπάρχει δυνατότητα από την πλευρά σας.