ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΑΣΩΝ: ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ.

 

Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας δήλωσε:

 H 21η Μαρτίου ορίσθηκε από τον ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα ΔΑΣΩΝ, το 2012. Στόχος της παγκόσμιας ημέρας, η ανάδειξη της τεράστιας οικολογικής σημασίας των δασών για την ίδια τη ζωή, καθώς και η σχετική ευαισθητοποίηση της διεθνούς Κοινότητας. Οι χώρες ενθαρρύνονται έκτοτε, να αναλαμβάνουν δράσεις, με εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες.

Φέτος, η διεθνής ημέρα δασών έχει ως θέμα: «αποκατάσταση δασών, το μονοπάτι για επανάκαμψη και ευημερία». («forest restoration: a path to recovery and well-being»). Εναρμονίζεται με τη «Δεκαετία (2021-2030), Αποκατάστασης του Οικοσυστήματος» του ΟΗΕ, και είναι κάλεσμα αφύπνισης, για την επαναφορά-αναζωογόνηση των οικοσυστημάτων όλου του κόσμου. Παράλληλα η παγκόσμια υγειονομική κρίση του covid 19, καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο των δασών στην ανάγκη «Πράσινης Ανάκαμψης από την πανδημία», όπως έκφρασε και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Δυστυχώς στην Πατρίδα μας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, εδώ και δύο χρόνια αποδομεί συστηματικά προστατευτικές διατάξεις και νομοθεσίες σχετικά με το δασικό πλούτο της χώρας μας και του Περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο αντι περιβαλλοντικός νόμος του κ. Χατζηδάκη, που ουσιαστικά καταργεί τους ΦΔΠΠ, υποβαθμίζοντας έτσι την προστασία δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ οι δασικοί χάρτες καθυστερούν χαρακτηριστικά και τα δάση μας αντιμετωπίζονται από την ιδεοληπτική κυβέρνηση, σαν εμπόδιο στην ανάπτυξη. Αυτά και άλλα πολλά σημαίνουν ότι τα Δάση μας, ούτε προστατεύονται, ούτε η διαχείρισή τους είναι βιώσιμη και αειφόρος.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνεχίζουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με την Κοινωνία και επιστημονικούς φορείς, με συγκεκριμένες προτάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, να υπερασπιζόμαστε το δασικό πλούτο και το σημαντικό οικοσύστημα της Πατρίδας μας.

Είναι χρέος μας στις επόμενες γενεές.

 

Χαρά Καφαντάρη

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας 

Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος

Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.