Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και

Ενέργειας αντιπροσωπεία του Δικτύου “ΣΥΜΒΑΛΛΩ” με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη. Το δίκτυο “ΣΥΜΒΑΛΛΩ” εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής Βασίλης Καρατσώλης, Εύθυμης Ναλμπάνης καθώς και ο εκτελεστικός διευθυντής Χρήστος Καραγιάννης. 

 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα μεγάλα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης που απασχολούν την ελληνική επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα τέθηκε επί τάπητος το πλαίσιο διακυβέρνησης των θεμάτων διαχείρισης αποβλήτων και κυκλικής οικονομίας όπως διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων καθώς και τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κανονισμού για τις Συσκευασίες τα Απόβλητα Συσκευασιών. Ειδικά για το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, αναλύθηκαν συγκεκριμένες ενστάσεις της βιομηχανίας οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των θέσεων της χώρας, οι οποίες θα αποσταλούν στη Σουηδική Προεδρία έως το τέλος του μήνα. Συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή συνεργασία καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του σχεδίου Κανονισμού με σκοπό τη διαμόρφωση πλήρως τεκμηριωμένων εθνικών θέσεων.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βαρελίδης τόνισε : “Είχαμε σήμερα μια πρώτη ειλικρινή συζήτηση με το "Δίκτυο Συμβάλλω" για τα προβλήματα στο χώρο της κυκλικής οικονομίας. Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους παράγοντες της αγοράς είναι απαραίτητοι για την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων και τη διαρκή βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Στη συνάντηση αναδείχθηκαν ήδη κάποια προβλήματα του σχεδίου του Ευρ. Κανονισμού για τις Συσκευασίες και τα Απόβλητα Συσκευασιών τα οποία θα τεθούν από πλευράς μας στην διαπραγμάτευση που διεξάγεται στις Βρυξέλλες". 

 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δικτύου “ΣΥΜΒΑΛΛΩ” κ. Καρατσώλης “ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μας υποδεχτηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πραγματικά αισθανόμαστε αρκετά αισιόδοξοι που υπάρχουν ευήκοα ώτα μέσα στα υπουργεία από υψηλά στελέχη σαν τον κ. Βαρελίδη που έχουν και τη γνώση και την κατάρτιση αλλά και την επιθυμία να αφουγκραστούν τις απόψεις και τις ανησυχίες των ανθρώπων της αγοράς για τα θέματα της κυκλικής οικονομίας”.