Στο πρόγραμμα ταχείας απολιγνιτοποίησης εστίασε την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

Κώστας Σκρέκας, στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα «Net Zero Summit», με θέμα τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, που διοργάνωσαν από κοινού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) και η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 26).

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν ηγέτες της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, διεθνείς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και εταιρείες του κλάδου ενέργειας. Εκπροσωπήθηκαν πάνω από 40 κράτη, μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Βραζιλία, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική. Καταγράφοντας τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις κλιματικές δεσμεύσεις των χωρών, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης του Παρισιού, ο ΔΟΕ θα καταρτίσει για πρώτη φορά έναν παγκόσμιο οδικό χάρτη για τη μετάβαση σε μια οικονομία με μηδενικούς ρύπους έως το 2050.

Ο κ. Σκρέκας συμμετείχε στο υπουργικό πάνελ με θέμα «Οικοδομώντας εμπιστοσύνη για την υλοποίηση των δεσμεύσεων», μαζί με τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και τη Σλοβακία, την ισπανική πολυεθνική Iberdrola, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις κλιματικής δράσης.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η Παγκόσμια Διάσκεψη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19, ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας υλοποιεί ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, αντανακλώντας τις γενναίες αποφάσεις και διεθνείς πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέροντας ως βασικούς πυλώνες για την απανθρακοποίηση την ταχεία απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, τη διείσδυση των ΑΠΕ που θα υπερβεί το 60% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030, την υποστήριξη του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου, την εξοικονόμηση ενέργειας με ένα ισχυρό κύμα ανακαινίσεων κτηρίων και την ηλεκτροκίνηση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε τέλος σε κρίσιμες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και η κατάρτιση της στρατηγικής για το υδρογόνο.