Το Πράσινο Κίνημα, πιστό στις αρχές και τις θέσεις του, βρίσκεται στο πλευρό των συλλόγων και των πολιτών της

Βοιωτίας που αγωνίζονται σθεναρά για να μην καταστραφεί το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει την ολική κατάληψη του Ελικώνα από γιγάντιες αιολικές εγκαταστάσεις και τη μετατροπή του σε απέραντο βιομηχανικό τοπίο. Σαν να μην φτάνει αυτό, πλέον περνάμε σε μια νέα φάση, κατά την οποία οι αιολικές εγκαταστάσεις θα κατασκευάζονται σε όλο και μεγαλύτερα υψόμετρα, με επόμενους στόχους τη θέση «Ζαγαράς» και την κορυφή της «Παλιοβούνας».
Στον ορεινό όγκο του Ελικώνα έχουν, ήδη, εγκατασταθεί πολλές δεκάδες και σχεδιάζονται να εγκατασταθούν εκατοντάδες νέες ανεμογεννήτριες με όλα τα συνοδά έργα, όπως: διάνοιξη δρόμων, επιπέδωση κορυφογραμμών, θεμελίωση βάσεων ανεμογεννητριών με χιλιάδες τόνους μπετόν, κατασκευή υποσταθμών, πυλώνων και γραμμών μεταφοράς ρεύματος.
Το έργο στη «Μεγάλη Λούτσα», είναι εμβληματικό για τους αγώνες των τοπικών κοινωνιών να προστατέψουν το περιβάλλον. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις, που οι κάτοικοι προσέφυγαν και κατάφεραν να δικαιωθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2016, το οποίο αναγνώρισε τη μεγάλη περιβαλλοντική βλάβη που θα επιφέρει το έργο.
Το Πράσινο Κίνημα επίσης καταγγέλλει ότι είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία, επανέρχεται για το ίδιο έργο, διατηρώντας τα αρχικά βασικά χαρακτηριστικά του και ζητώντας να καταλάβει την ίδια δημόσια δασική έκταση και τόσο η αρμόδια υπηρεσία όσο και η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, γνωμοδοτούν πάλι θετικά, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα της εταιρείας και μη λαμβάνοντας υπόψη το ΣτΕ!
Το Πράσινο Κίνημα δεν θα κουραστεί να αναφέρει ότι η έξαρση των περιπτώσεων αυτών σε όλη την Ελλάδα έχει σημείο αναφοράς το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη που ψήφισε η κυβέρνηση για το οποίο τα τριτοβάθμια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρουν μεγάλη ευθύνη. Τόσο η ΚΕΔΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των δημάρχων) όσο και η ΕΝΠΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των Περιφερειαρχών) ήταν επιδεικτικά «άφωνοι» όσον αφορά στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Τζιτζικώστας προτίμησαν το κομματικό κουστούμι από το αυτοδιοικητικό. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα. Δεκάδες αυτοδιοικητικοί (σε λίγο καιρό θα είναι εκατοντάδες) να βρίσκονται στους δρόμους για να υπερασπιστούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των περιοχών τους, το οποίο απειλείται από τις ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργολάβους των ΑΠΕ που είχε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο. Μαζί τους και χιλιάδες δημότες.
Δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο να ασχοληθούν στο να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας.
Το Πράσινο Κίνημα επιμένει στον κανόνα ότι «οι ανεμογεννήτριες πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής».

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή που έστειλαν προς τους αιρετούς της περιοχής οι πολίτες που αντιδρούν σε αυτήν την κατάσταση σχολιάζοντας την σχετική ΣΜΠΕ που επίσης μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε σχετικά: “Το Πράσινο Κίνημα έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και επαρκώς για το τι συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, τώρα, για τη Βοιωτία θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι έχει την απίστευτη πρωτιά του 12% της παραγωγής αιολικής ενέργειας σε Εθνικό επίπεδο. Επίσης, με διαπιστωμένη την υπέρβαση κατά 28% στην ήδη εγκεκριμένη ισχύ και με νέο κύκλο αδειοδοτήσεων από την ΡΑΕ μόνο για την περιοχή για αιολικά 350 μεγαβάτ που αντιστοιχούν σε 120 νέες ανεμογεννήτριες, το μέλλον για τον Ελικώνα και την περιοχή παρουσιάζεται εφιαλτικό.»