Ο Daniel, o Ιανός , τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας

τα τελευταία χρόνια απασχολούν έντονα την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας. Στην ημερίδα με θέμα «Κλιματική κρίση και Πολιτική Προστασία – Το στοίχημα της ανθεκτικότητας των κοινωνιών έναντι των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών» που διοργανώθηκε από την Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος από κοινού με το Ροταριανό Όμιλο Αγίας Παρασκευής, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής την περασμένη Κυριακή παρουσιάστηκαν όλα τα επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή.

Ξεχωριστή στιγμή της ημερίδας ήταν η βράβευση του του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικού Εκπροσώπου για την Κλιματική Αλλαγή, Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ, κ. Χρήστος Ζερεφό για την πολυετή προσφορά του στην επιστήμη. Στις ομιλίες τους, κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας, μίλησαν για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και για τις λύσεις που θα θωρακίσουν τις κοινωνίες. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Καθηγητής Φυσικής ΑΠΘ κ. Μαν. Πλειώνης και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθ. Λέκκας,μίλησαν για την σημασία της συμβολής της έρευνας στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς ανέπτυξε τη σημασία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές ενώ ο Διευθυντής Ερευνών σε θέματα Διακινδύνευσης, Κίνδυνων, Κρίσεων και Ασφάλειας στο Θεσμοθετημένο Εργαστήριο «Ήφαιστος» και Υποστράτηγος Π.Σ. (ε.α.) κ. Μιχ. Χάλαρης, μίλησε για τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών. Για το στοίχημα της ανθεκτικότητας των κοινωνιών απέναντι στις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, επισημαίνοντας τη σημασία της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης μίλησε η Υπεύθυνη Τομέα Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νικολέττα Νικολοπούλου. Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Τασούλα Παπανικολάου.