Οι θαλάσσιες χελώνες κατοικούν στη Γη εδώ και περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των θαλασσών μας.

Η ΕΕ παρέχει υποστήριξη σε ερευνητές από όλη την ήπειρο, προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και να προστατεύουν τα πλάσματα που απειλούνται όλο και περισσότερο. Έχει άλλωστε συγχρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής 120 προγράμματα, παρέχοντας κεφάλαια ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ, για την υγεία των θαλασσών και των ωκεανών μας.

Μέσω αυτής της χρηματοδότησης, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης έχει καταρτίσει μια Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών που περιλαμβάνει τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και οι θαλάσσιες χελώνες, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τη βελτίωση της κατάστασής τους.

Καθώς ο αριθμός των θαλάσσιων χελωνών που παγιδεύονται στα αλιευτικά δίχτυα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο αγγίζει τις 130 χιλιάδες, κρίνεται αναγκαίο μέσω προγραμμάτων όπως το Life Euroturtles, να γίνεται μια κοινή και οργανωμένη προσπάθεια για την εξασφάλιση του μέλλοντός τους στην Ανατολική Μεσόγειο (με τη συμμετοχή 6 χωρών της ΕΕ – Ιταλίας, Μάλτας, Σλοβενίας, Κροατίας, Ελλάδας και Κύπρου), υπό την ηγεσία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κροατίας και την υποστήριξη οργανώσεων όπως ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το δίκτυο Natura 2000 της ΕΕ, που καθορίζει και προστατεύει περιοχές σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ευημερία των πλέον απειλούμενων ειδών της Ευρώπης και των οικοτόπων τους. Το δίκτυο περιλαμβάνει τις παραλίες της Ανατολικής Μεσογείου – οι οποίες αποτελούν τον τόπο αναπαραγωγής των χελωνών καρέτα-καρέτα

Μέσω της καμπάνιας ΕΕ Προστατεύουμε Μαζί, δείτε πώς, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται πραγματικότητα η προστασία των θαλάσσιων χελωνών μέσα όμως από την καθημερινή προσπάθεια και δουλειά απλών ανθρώπων.

Καθημερινοί ήρωες όπως ο Πάολο από την Ιταλία, ο Ντράσκο από την Κροατία, η Ειρήνη από την Ελλάδα και ο Αντρέας από την Κύπρο δεν θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αυτό που αγαπούν αν δεν ήταν κάτω από την ομπρέλα προστασίας της ΕΕ.

 

www.skai.gr