Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου

κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η διαφύλαξη, ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τα τελευταία χρόνια απόλυτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και η υλοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής στρατηγικής έχουν ήδη θεαματικά αποτελέσματα. Αναφέρουμε επιγραμματικά τι έχουμε πετύχει όλοι μαζί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πρωταθλητές ανακύκλωσης:

Με την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, ακόμα και έξι ξεχωριστών ρευμάτων, αλλά και την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητα με τα πράσινα και οργανικά απόβλητα της πόλης μας, αυξήθηκε το ποσοστό εκτροπής από την ταφή των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων του Δήμου μας από 9% το 2014 σε ποσοστό άνω του 30% το 2019. Σήμερα είμαστε ο αποτελεσματικότερος Δήμος της χώρας στο συγκεκριμένο τομέα και με τη συνέχιση και εντατικοποίηση των δράσεων μας, σύντομα θα πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. του 50% εκτροπή από την ταφή. Η επιτυχία αυτή όμως δεν ανήκει μόνο στο σχεδιασμό και τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής, ανήκει κυρίως στους κατοίκους της πόλης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια.

Εξοικονομούμε Ενέργεια – Μειώνουμε τις εκπομπές ρύπων.

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν αξιοποιηθεί στο Δήμο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτήρια, στα σχολεία και στον φωτισμό της πόλης. Στην κατεύθυνση αυτή εγκαταστάθηκαν σύγχρονα τριφασικά φωτοβολταϊκά συστήματα σε σχολικά συγκροτήματα της πόλης μας, τα οποία σήμερα παράγουν αυτόνομα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών τους αναγκών. Το Δημαρχείο Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με την πιλοτική χρήση δομικού υλικού υψηλής ενεργειακής απόδοσης το οποίο παράγεται από την ανακύκλωση υλικών οικοδομής μέσω του Ευρωπαϊκού έργου InnoWEE, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Δημοπρατείται η κατασκευή του νέου πρότυπου βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού στη Βούλα. Πρόκειται για ένα κτήριο με πλήρη ενεργειακή αυτονομία, μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και με συστήματα περισυλλογής, φιλτραρίσματος και κατανάλωσης του βρόχινου νερού. Τέλος, τοποθετήθηκαν συνολικά 6.300 φωτιστικά σώματα τύπου LED στους δρόμους με την εγκατάσταση δικτύου οδοφωτισμού, και επιπλέον 3.000 φωτιστικά σώματα LED στις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Εκτός από το πολύ σημαντικό οικονομικό όφελος της εξοικονόμησης ενέργειας για το ταμείο του Δήμου το οποίο υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ ετησίως, κατά τους πρώτους 20 μήνες λειτουργίας του νέου δικτύου εξοικονομήθηκαν 4.265 μεγαβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες αντιστοιχούν στην μείωση εκπομπής 2,7 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Για να απορροφηθεί από την ατμόσφαιρα αυτή η ποσότητα CO2, απαιτούνται συνολικά 214.000 μεγάλα δέντρα.

Αστικές και περιαστικές δεντροφυτεύσεις - Αυξάνεται το πράσινο ισοζύγιο της πόλης.

Από το 2014 έως το 2019 φυτεύτηκαν εντός του οικιστικού ιστού της πόλης περισσότερα από 1.200 δέντρα ύψους από 2,5 έως 10 μέτρα και στο σχεδόν 15.000 δεντρύλλια ύψους 60 cm στον ορεινό όγκο. Σήμερα είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα φυτεύσεων για το διάστημα 2019 – 2020 το οποίο περιλαμβάνει συνολικά περισσότερα από 1.000 επιπλέον μεγάλα δέντρα. Παράλληλα, δημιουργήθηκε δημοτικό φυτώριο στο οποίο παράγονται περίπου 40.000 ανθοφόρα και καλλωπιστικά φυτά ετησίως με μηδαμινό κόστος για φυτεύσεις σε όλα τα σημεία της πόλης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, για συντηρήσεις πρασίνου, νέες φυτεύσεις, εκσυγχρονισμό του σρδευτικού δικτύου και καταπολέμηση ασθενειών στο αστικό πράσινο έχουν δαπανηθεί περισσότερο από 3 εκ. ευρώ. Τέλος, υπηρεσία πολιτικής προστασίας του διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και υπερσύγχρονο στόλο οχημάτων με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται άμεσα (με μέσο χρόνο 12 λεπτά ανά περιστατικό) σε κάθε ξέσπασμα πυρκαγιάς. Τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχει χαθεί ούτε ένα στρέμμα δάσους από φωτιά.

Αστική βιώσιμη κινητικότητα – Προωθούμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης αστική κινητικότητας με υποδομές για τη διευκόλυνση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια δίκτυο κοινόχρηστων ποδηλάτων με χιλιάδες χρήσεις και σήμερα σχεδιάζονται και είναι έτοιμες προς κατασκευές διαδρομές για ποδηλάτες στην παραλία και τον ορεινό όγκο της πόλης. Βασική προτεραιότητα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης με την εγκατάσταση δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, την εγκατάσταση συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και παράλληλα τη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου οχημάτων του Δήμου με ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Προστατεύουμε και αναβαθμίζουμε τις παραλίες και τον ορεινό όγκο της πόλης μας.

Έχουν απομακρυνθεί συνολικά 3.000 κυβικά μέτρα μπετόν από τις παραλίες της πόλης μας, και ολοκληρώθηκαν αναπλάσεις και καθαρισμοί σχεδόν στο σύνολο 4,5 χιλιομέτρων ελεύθερων προσβάσιμων ακτών μας. Κάθε χρόνο καθαρίζεται καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η άμμος και τοποθετούνται ομπρέλες, αποδυτήρια, ντουζιέρες και τουαλέτες για ελεύθερη χρήση από τους λουόμενους. Δημιουργείται σήμερα δίκτυο μονοπατιών στον Υμηττό στα όρια του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων. Το δίκτυο ενώνει σημεία φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, συνδέει το βουνό με τον αστικό ιστό και παρέχει πολλά τμήματα με εύκολες πεζοπορίες.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στη σημασία του περιβάλλοντος και στις δράσεις του Δήμου στην ακόλουθη δήλωση: «Ο φυσικός πλούτος και το περιβάλλον είναι το πολυτιμότερο αγαθό που διαθέτει η πόλη μας. Είναι ιερό χρέος να θεωρήσουμε την προστασία και την ανάδειξη του απόλυτη προτεραιότητα μας και όλη η δραστηριότητα του Δήμου να έχει αφετηρία το περιβαλλοντικό πρόσημο. Τα επόμενα χρόνια οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου μας θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση με κύριους άξονες την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, την προστασία του χερσαίο και θαλάσσιου περιβάλλοντος και την προστασία του δασικού χαρακτήρα της πόλης, στοιχείο που είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας μας».