Βασικός ομιλητής ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας  - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στην Ημερίδα με θέμα «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα»

στις 19/2/20 στο Περιστέρι που οργανώθηκε από το ειδησεογραφικό portal (pitsounicity.gr).

Ο κ. Κωνσταντέλλος, ως άριστος γνώστης των θεμάτων της διαχείρισης των απορριμμάτων, ξεδίπλωσε στο κοινό που τον άκουγε με πολλή προσοχή, το «κουβάρι» απορρίμματα - ανακύκλωση και παρουσίασε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν στο Δήμο 3Β. Είναι γεγονός, ότι ο Δήμος 3Β  συνεχίζει να πρωτοπορεί στα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων, αφού είναι από τους πρώτους που ψάχνει, βρίσκει και εφαρμόζει καινοτόμα προγράμματα που αφορούν την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. 

Για αυτά τα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων μίλησε ο κ. Κωνσταντέλλος. Προγράμματα που μελέτησε ο Δήμος 3Β με ειδικούς, από το Πολυτεχνείο και το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά για τις πρακτικές που είδαν από τις επισκέψεις που έκαναν στο εξωτερικό.

Ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε ότι :  «Σήμερα σαν χώρα είμαστε στο 12% που κάνουμε εκτροπή από την ταφή και πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουμε μεθόδους ώστε να εκτρέψουμε από την ταφή μεγαλύτερους όγκους απορριμμάτων και έφερε ως παράδειγμα τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κάνει εκτροπή από την ταφή, το 36% των παραγόμενων απορριμμάτων της πόλης και κλείνοντας αυτή την ενότητα απευθυνόμενος στο κοινό που αποτελούνταν και από πολλούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ότι για να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά όπως και στο εξωτερικό, με τη διαλογή στην πηγή, πέντε ή έξι ρευμάτων».

Εν συνεχεία ο κ. Κωνσταντέλλος, έκανε ανάλυση των δυο μεγάλων προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη στον δήμο 3Β.

«Συλλογή πράσινων αποβλήτων, κλαδέματα  κήπων, οργανικών αποβλήτων, και υπολειμμάτων τροφής, είναι το πρώτο πρόγραμμα που τρέχει ο Δήμος και για τον σκοπό αυτό έχει τοποθετήσει καφέ κάδους σε πολλά σημεία του δήμου. Όλα δείχνουν ότι πάνε καλά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα τόνισε ο Δήμαρχος και υπάρχουν αποτελέσματα. Διέθεσαν χίλιους τόνους πράσινων και οργανικών αποβλήτων και κατάφεραν να παράγουν 2.000 σακιά των 50 λίτρων εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το ΚΔΑΥ της WATT στο Κορωπί, διαθέτουν αυτή την στιγμή, 10.000 τόνους κλαδέματα και οργανικά, με τα οποία παράγεται ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εδαφοβελτιωτικών τα οποία έχουμε ονομάσει «Vita Green» και «Vita Green Plus»  και σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλο, θα πωλείται στην πρωτογενή αγορά λιπασμάτων και σε χαμηλή τιμή ώστε να είναι προσιτό σε όλους. Με τον τρόπο αυτόν, 10.000 τόνοι από τους  42.000 τόνους οικιακών απορριμμάτων που παράγονται στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, πάνε στο ΚΔΑΥ για να γίνει εδφοβελτιωτικό».

Για το τέλος ο κ. Κωνσταντέλλος, μίλησε για το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα που τρέχει ο Δήμος και που αφορά την μεγάλη συνοικία, τα «Πηγαδάκια της Βούλας». Συγκεκριμένα : «Εκεί εφαρμόζεται ένα  πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή έξι ρευμάτων και συμμετέχουν περίπου 1.000 νοικοκυριά. Όπως εξήγησε για το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα, μαζεύουν σε ειδικές σακούλες και ειδικούς κάδους έξι διαφορετικά ρεύματα μέσα στα σπίτια εκ των οποίων τα τέσσερα ρεύματα είναι μέσα στο σπίτι και τα άλλα δύο είναι έξω από το σπίτι. Όπως εξήγησε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα «μιλάμε πλέον καθαρά για την διαλογή στην πηγή». Οτιδήποτε μαζεύεται ξεχωριστά, μέταλλο, χαρτί, πλαστικό και ζυγίζεται ενώ ξεχωριστά μαζεύονται τα κλαδέματα και τα σύμμεικτα. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτού του προγράμματος από την συγκεκριμένη περιοχή είναι αρκετά ενθαρρυντικά, αφού η  εκτροπή από την ταφή στη περιοχή Πηγαδάκια της Βούλας, κυμαίνεται σε ένα ποσοστό από 40% έως 55%. Κλείνοντας ο κ. Κωνσταντέλος είπε μόλις ολοκληρωθεί η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος, θα επεκταθεί το πρόγραμμα σε σε όλο τον Δήμο Βάρης - Βούλας Βουλιαγμένης  αφού έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «LIFE» δεδομένου ότι έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότησή του».